• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gaunantieji paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programą (KPP) turėtų žinoti, kad pateikiant paraišką prisiimti įsipareigojimai vėliau yra tikrinami, o dėl rastų neatitikimų gali būti mažinama arba išvis nemokama parama.

REKLAMA
REKLAMA

Patikra vietoje – vienas iš būdų patikrinti, kaip paramos gavėjai laikosi prisiimtų įsipareigojimų. Patikras vietoje atlieka Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Kontrolės departamento tikrintojai. Taip siekiama užtikrinti, kad ES parama būtų įsisavinta skaidriai ir tinkamai.

REKLAMA

Laikinai einanti NMA Kontrolės koordinavimo skyriaus vedėjo pareigas Agnė Steponavičiūtė papasakojo, kad patikros vyksta ištisus metus, nepriklausomai nuo metų laiko. Tai reiškia, kad patikros atliekamos ir žiemą. Beje, pagal KPP priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programos „Kraštovaizdžio tvarkymo“ veiklas „Šlapynių tvarkymas“ bei „Ražienų laukai per žiemą“ kai kurių prisiimtų įsipareigojimų laikymąsi reikia tikrinti būtent šiuo metų laiku.

REKLAMA
REKLAMA

„Patikrų metu tikrinami įsipareigojimai, kuriuos ūkininkas turi įvykdyti iki kovo 1 d. Tai yra, vadovaujantis taisyklėmis, laukus palikti nesuartus iki kovo 1 d. Kas dėl „Šlapynių tvarkymo“ – iki minėtos datos ūkininkai turėtų nuganyti ir (ar) nušienauti bei išvežti nušienautą žolę ir išsikirstus krūmus. Būtent pagal šias dvi veiklas dalis įsipareigojimų yra tikrinami šaltuoju metu laiku. Kitos priemonės tokio sezoniškumo neturi ir patikros vietoje yra vykdomos ištisus metus“,- aiškina NMA Kontrolės departamento atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką tikrinti, parenkama remiantis atskira atrankų patikroms vietoje metodika. Yra du būdai, naudojami paraiškoms, kasmetiniams ir mokėjimo prašymams atrinkti patikroms - atsitiktinės atrankos ir rizikos analizės. Kiek mažiausiai patikrų turi būti atlikta pagal tam tikrą priemonę yra nustatyta tiek ES, tiek ir nacionaliniuose teisės aktuose.

Be to, paramos gavėjai, pateikę paraiškas pagal KPP investicines priemones, tokias kaip „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“, „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ ir kitas yra tikrinami ir administracinio vizito metu. Toks vizitas atliekamas, jeigu paramos gavėjai nebuvo atrinkti patikrai vietoje. Administracinis vizitas vykdomas tada, kai paramos gavėjas NMA pateikia galutinį mokėjimo prašymą. Šio vizito metu patikrinama, ar atlikti projekte numatyti darbai, ar įsigyti įrengimai ir pan.

REKLAMA

„Todėl ūkininkai, pateikę paraiškas pagal investicines priemones, yra patikrinami 100 proc. bent kartą per projekto įgyvendinimo laikotarpį“,- užtikrina A. Steponavičiūtė.

Pasak jos, apie patikrinimą ūkininkai įspėjami ne visuomet.

„Jei patikra susijusi ne su plotų, o su dokumentų patikrinimu, tokiu atveju ūkininko arba jo atstovo dalyvavimas būtinas – tam, kad pateiktų reikiamus dokumentus. Kitaip mes negalėsime atlikti patikros. Jeigu patikros susijusios su plotu, tuomet pagal ES reglamente nustatytą 14 dienų terminą NMA atstovas gali įspėti ūkininką apie planuojamą atlikti patikrą vietoje jo valdoje. Tačiau tai leidžiama su viena sąlyga -jeigu tai netrukdo kontrolės tikslams“,- perspėja NMA atstovė.

REKLAMA

Patikrinimus vykdyti žiemą nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Pavyzdžiui, priemonės „Pirmas žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku“, „Pirmas ne žemės ūkio paskirties ir apleistos žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku“. Jas vykdant reikia žemę apželdinti mišku arba prižiūrėti jau įveistą mišką, tad bet kokiu metų laiku bus nesunku atskirti, kur mišku apželdintas plotas, o kur dirbama žemė. Žinoma, jei pasitaiko išties prastos oro sąlygos, tuomet pratęsiami patikros vietoje atlikimo terminai ir laukiama geresnių orų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu patikros vietoje metu pas ūkininką buvo nustatyta, jog jis nesilaikė sąlygų paramai gauti, tuomet toks asmuo turi didesnę galimybę būti atrinktas patikrai vietoje ir sekančiais metais. Taip pat jei patikrų vietoje metu nustatomi pažeidimai yra taikomos ir sankcijos“,- aiškina NMA Kontrolės departamento atstovė.

Pasak jos, visuomet atsižvelgiama į neatitikimo dydį, kuris turi įtakos pritaikomai sankcijai, t.y. jeigu neatitikimas yra itin rimtas, paraiška, mokėjimo ar kasmetinis prašymai gali būti atmesti ir parama iš vis nemokama. Tačiau jeigu pareiškėjas ištaiso klaidas ir kitąmet jokių jų nepadaro, jis vėl gali gauti tokią paramą, kokios ir prašė. Taikomų sankcijų dydžiai yra nustatomi teisės aktuose, kuriais ir vadovaujasi NMA specialistai vertindami pateiktas paraiškas.

REKLAMA

Taip pat NMA darbuotojai kartais sulaukia ūkininkų skambučių, esą ar tikrai pas mane galėjo atvažiuoti NMA tikrintojai, ar tai nebuvo apsimetėliai.

„Atvykęs NMA tikrintojas privalo prisistatyti, parodyti pažymėjimą. Jei tikrintojas jo neparodo, ūkininkas turi teisę paprašyti jį pateikti. Be to, NMA logotipu būna pažymėtas automobilis ir tikrintojo apranga“,- aiškina laikinai einanti Kontrolės koordinavimo skyriaus vedėjo pareigas A.Steponavičiūtė.

Mindaugas Linkaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų