REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų įstaiga „General Financing“, teikianti vartojimo kreditų ir vartotojiško lizingo paslaugas, kreditus imančius šalies gyventojus ragina domėtis ne kreditams taikomomis palūkanomis ir kitais mokesčiais, o prašyti pateikti siūlomos paslaugos metinę kredito grąžinimo normą (toliau MKGN). Būtent MKGN yra tas dydis, kuris leidžia, nesigilinant į skirtingas kreditorių taikomas paslaugų kainodaras, paprastai ir tiksliai palyginti kelis kredito teikimo pasiūlymus ir išsirinkti pigiausią.  

REKLAMA
REKLAMA

„General Financing“ generalinio direktoriaus Konstantino Balakino teigimu, Lietuvoje veikiantys bankai, lizingo, vartojimo kreditų bendrovės ir kitos finansų įstaigos savo paslaugoms taiko skirtingą kainodarą. Siūlydamos savo paslaugas, vienos nurodo ir akcentuoja metines palūkanų normas, kitos – prekių pabrangimo koeficientus, dar kitos – tiesiog paskolos mokesčius. „Daugeliui gali būti sudėtinga paskaičiuoti, kiek iš tiesų papildomai reikės sumokėti už paimtą kreditą. Dėl to kiekvienas skolintis ketinantis asmuo, visų pirma, turėtų sužinoti metinę kredito grąžinimo normą, nes tik taip pavyks išsirinkti pigiausią finansinį pasiūlymą“, - pataria K. Balakinas.

REKLAMA

Metinė kredito grąžinimo norma yra procentais išreikšta suma, kurią pasiskolinęs asmuo turi mokėti už suteiktą kreditą, įskaitant palūkanas, visus, net ir įmokų mokėjimo, mokesčius, administracines išlaidas. Kitaip tariant, MKGN parodo galutinę vartojimo kredito kainą. „Kuo mažesnė metinė kredito grąžinimo norma, tuo mažiau reikės mokėti už kreditą, – teigia K. Balakinas. – Metinę kredito grąžinimo normą privalo paskaičiuoti ir nurodyti bet kuris kreditorius, ar tai būtų bankas, finansų įstaiga ar lizingo bendrovė, teikiantis vartojimo kreditus kaip tai nurodo Civilinis kodeksas“.

Kuo vartojimo kreditui taikomos mažesnės palūkanos, papildomi, net ir įmokų mokėjimo, mokesčiai, administracinės išlaidos, tuo MKGN yra mažesnė. MKGN dydis priklauso ir nuo kredito termino bei sumos dydžio – kuo didesnė suma ir ilgesniam laikui skolinamasi, tuo MKGN yra mažesnė. Pavyzdžiui, skolinantis 1000 litų  mėnesiui ir metams už tą pačią, tarkime 100 litų, kainą, per metus grąžinamo kredito MKGN bus mažesnė už tik mėnesiui paimto.

REKLAMA
REKLAMA

„Metinė kredito grąžinimo norma gali kisti ir priklausomai nuo situacijos rinkoje. Dabar, krizės metu, šis dydis bendrai rinkoje yra kiek aukštesnis nei anksčiau, – pasakoja „General Financing“ direktorius. – MKGN reikalinga būtent tam, kad žmogus galėtų lengvai susigaudyti, kiek brangiau ar pigiau jam skolina skirtingos finansų įstaigos“.

MKGN apskaičiavimo tvarką, kuri yra vienoda tiek bankams, tiek finansų įstaigoms, tiek ir lizingo bendrovėms, nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir Lietuvos bankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų