• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva išėjo iš krizės ir atėjo laikas investicijoms į ilgalaikę šalies strategiją, kuri neįmanoma be naujausių technologijų. Tokią nuomonę Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) susitikęs su informacinių technologijų (IT) bendrovių vadovais pareiškė Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikimuose Kalifornijoje su Silicio slėnio lyderių - tarptautinių korporacijų "Oracle", "Cisco" ir HP - vadovais aptarta šių bendrovių tolesnė plėtra Lietuvoje ir naujos investicijos, IT inovacijų taikymas viešajame ir privačiame sektoriuose. Susitikimuose A. Kubilius pristatė Lietuvos kaip IT kompetencijų ir paslaugų centro galimybes viso regiono rinkoje.

REKLAMA

Lietuvos Ministras Pirmininkas, kalbėdamas apie Lietuvos pasiruošimą tapti "IT inovacijų poligonu", argumentavo, kad šalyje mobiliojo ryšio skvarba yra viena didžiausių pasaulyje, Lietuva turi tankiausią viešųjų interneto prieigų tinklą Europoje, greičiausią duomenų perdavimą internetu pasaulyje ir užima ketvirtą vietą pasaulyje pagal plačiajuosčio ryšio kokybę.

Be to, pasak Premjero, net 40 proc. gyventojų turi aukštąjį išsilavinimą, o tai du kartus daugiau nei ES-15 vidurkis. Šalies atvirumą inovacijoms taip pat iliustruoja tai, kad 92 proc. gyventojų naudojasi e.bankininkyste, o 88 proc. gyventojų internetu deklaruoja pajamas mokesčių inspekcijai.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrovės "Oracle" prezidentė Safra Kac (Safra Catz) sutiko su Premjeru, kad krizė yra geriausias laikas ryžtis permainoms ir esminėms reformoms. "Oracle" vadovai pareiškė norą pasidalyti savo patirtimi kuriant e.valdžios projektus ir susidomėjimą investuoti švietimo ir mokesčių rinkimo srityse.

"Cisco" vadovai pasiūlė sudaryti bendras darbo grupes su Lietuvos Vyriausybe nagrinėti galimybes kurti projektus, susijusius su e.valdžios plėtra, šiuolaikinių vadybos sistemų diegimu, galimybėmis steigti Lietuvoje duomenų centrus ir plėtoti naujos kartos kompiuterinę infrastruktūrą. "Cisco" pareiškė pasiryžimą investuoti į pradedančias, bet perspektyvias lietuviškas IT bendroves ir žadėjo atidžiai studijuoti Lietuvos Vyriausybės pateiktą tokių kompanijų sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

HP vadovai domėjosi praktinėmis galimybėmis kurti Lietuvoje IT kompetencijos ir žmogiškų resursų banką bei investuoti į IT švietimą.

Premjeras pabrėžė Vyriausybės programinį įsipareigojimą remti aukštųjų technologijų plėtrą, taip pat ambicingus Vyriausybės planus iki 2015 metų pasiekti, jog IT, lazerių technologijos, biotechnologijos, nanotechnologijos siektų 25 proc. BVP ir sudarytų 80 proc. šalies eksporto. Pažymėtas ir siekis iki 2012 metų perkelti apie 50 proc. viešųjų paslaugų į elektroninę erdvę ir pasiekti, kad e.raštingumas visuomenėje siektų 80 procentų.

Kompanijos, su kuriomis susitiko A. Kubiliaus vadovaujama delegacija, turi patirties valstybiniame sektoriuje ir diegiant e.valdžios sistemas. Šios aukštųjų informacinių technologijų kompanijos yra įžengusios į Lietuvos rinką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų