• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiek laiko gali užtrukti kelionė iš Vabalninko į Biržus? Automobiliu daugiausia - pusvalandį, autobusu - keturiasdešimt minučių, dviračiu - pusantros valandos. Tuo tarpu ūmaus priepuolio ištiktam vaikinui kelionė į Biržų ligoninę tęsėsi net tris valandas.

REKLAMA
REKLAMA

Istorijos kartojasi?

Kai trūksta skrandis, klaikaus skausmo veriamam ligoniui kiekviena minutė virsta amžinybe.

„Per tiek laiko, kol pasiekėm ligoninę, galėjau ir nusikapurinti", - praėjusią savaitę kalbėjo po operacijos sveikstantis Dirvonakių kaimo gyventojas Mantas T.  Devyniolikmetis yra Vabalninko žemės ūkio mokyklos trečio kurso mūrininkų - betonuotojų specialybės moksleivis. Jei dar sykį nutiktų kas nors panašaus, vaikinas prašytų jį iškart vežti į Panevėžio ligoninę. Ir nelauktų jokios greitosios pagalbos, nevažiuotų į ambulatoriją.

REKLAMA

Šią istoriją sužinoję vabalninkiečiai, kaip ir vaikino artimieji, vis minėjo neseniai aprašytą septyniolikmečio moksleivio mirtį.

„Šiaurės rytai" rašė, kad Pabiržės pagrindinėje mokykloje blogai pasijutęs moksleivis buvo nuvežtas į miestelio ambulatoriją. Kol atvyko iškviesta jo mama, kol vaikinas buvo gabenamas į Biržų, vėliau - Panevėžio ligoninę, jam padėti nebepavyko.

„Kodėl iš anos istorijos nepasimokyta ir vėl niekur neskubama, nors akivaizdu, jog į medikus pagalbos besikreipusio jauno žmogaus būklė grėsminga gyvybei?" - klausė į redakciją besikreipę vabalninkiečiai.



Apžiūrėti neskubėjo

REKLAMA
REKLAMA

Mantas blogai pasijuto antradienio rytą, vos prasidėjus pirmam praktiniam statybininkų užsiėmimui. Vaikinas jau anksčiau buvo gydęs žaizdą dvylikapirštėje žarnoje bei skrandžio opą. Ir dabar jis skundėsi, jog skauda skrandį. Moksleivio auklėtoja informavo mokyklos direktorių Petrą Narkevičių, iškvietė socialinę darbuotoją Vilmą Indriliūnaitę.

Trumpai pasitarė, kur vaikiną vežti - į Biržų ligoninę ar Vabalninko ambulatoriją.

„Tiesiai į Biržus vežti buvo baisu, nes moksleivis labai blogai jautėsi. Sakiau, vietoje daktarai jam suteiks pirmąją pagalbą ir tuomet nuspręs, ką daryti", - kalbėjo direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikiną į ambulatoriją nuvežė mokyklos automobilis. Socialinė darbuotoja pasvarsčiusi, kad kasdien iš Dirvonakių kaimo atvažiuojančio ir Vabalninke nepriregistruoto jaunuolio medikai gali nepriimti, taip pat nuskubėjo į šią įstaigą. Tądien dirbo visi trys gydytojai - Marija Karpalova, Alis Keršulis ir Elvyra Baranauskaitė. Koridoriuje laukė apie dešimtį pacientų.

Matydama, kad Mantas nebegali sėdėti ir tupi susirietęs, socialinė darbuotoja nuėjo tiesiai į gydytojų kabinetą. Nė vienas iš eilėje laukusių pacientų jai priekaištų dėl to nepareiškė. M. Karpalovai socialinė darbuotoja pasakė, jog atvežė skubų pacientą, ir paprašė jį apžiūrėti.

REKLAMA

Gydytoja jai esą atsakiusi, kad turi daug ligonių. Tačiau išrašė lapelį ir liepė padaryti šlapimo tyrimą. Šio ligonis atlikti negalėjo. V. Indriliūnaitė pasakė, kad vaikinui labai skauda, ir paprašė, kad jam suleistų kokių nors vaistų.

Gydytoja, anot V. Indriliūnaitės, nurodė paprašyti seselės, kad vaikinui duotų nuskausminamųjų vaistų. Jie buvo suleisti koridoriuje, nes procedūrų kabinetas buvo užimtas. Po to slaugytojos pripažino mačiusios, jog vaikinui tikrai bloga - jis buvo išbalęs ir susirietęs iš skausmo.

REKLAMA

„Vėliau jie visi pradėjo pro mus vaikščioti. Praplėvėsavo gydytojas A. Keršulis, M. Karpalova, bet prie vaiko nepriėjo. Jis nebuvo apžiūrėtas apie penkiolika minučių", - piktinosi V. Indriliūnaitė.

Tuomet pašnekovė sako supykusi ir paskambinusi greitajai medicinos pagalbai. Pranešė, kad yra ūmus pacientas. Greitosios pagalbos dispečerė, išgirdusi, kad ligonis yra Vabalninko ambulatorijoje, pasiūlė paprašyti, kad daktarai jį apžiūrėtų.

„Sakiau, kad nežiūri", - piktinosi socialinė darbuotoja.

Kaip tik tuo metu iš lankymo grįžo gydytoja E. Baranauskaitė. V. Indriliūnaitė pripuolė prie gydytojos. Ši pažadėjo nusirengusi ligonį apžiūrėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos pačiupinėjusi vaikino pilvą, gydytoja pasakė, kad jį reikia skubiai vežti operuoti. Ji pati paskambino į greitąją pagalbą, kad yra „ekstra" atvejis. Medikei buvo pasakyta, kad šiuo metu greitosios pagalbos automobilis išvykęs. Į Vabalninką bus išsiųstas, kai sugrįš. Greitosios pagalbos, atvykstančios iš Biržų, laukta daugiau nei valandą.

Nebuvo mašinų

Tuo metu nebuvo ir Vabalninko ambulatorijos automobilio - juo į Pabiržę buvo išvykusi odontologė. Vabalninko žemės ūkio mokyklos direktorius Petras Narkevičius sakė, kad visą tą laiką, kol moksleivis buvo ambulatorijoje, jis laukė telefono skambučio. Nes nežinojo, ar moksleivį veš greitoji, ar reiks gabenti mokyklos autobusiuku.

REKLAMA

„Norėjau, kad jį vežtų medikų priežiūroje, nes kelyje gali atsitikti komplikacijų. Tik gaila, kad medicinos personalo reakcija buvo vangoka", - kalbėjo P. Narkevičius.

Nerimavo ir Manto artimieji. Kai jiems paskambino socialinė darbuotoja ir pasakė, kad sūnui labai blogai, jie buvo namuose. Tėvų automobilis buvo užšalęs ir neužsivedė. Jie kreipėsi į netoliese gyvenantį Manto dėdę.

„Iš pradžių susitarėme, kad mes važiuosime į ligoninės priimamąjį. Taip ir padarėme. Bet sūnaus ten dar nebuvo. Vėliau mums pasakė, kad greitoji pagalba nevažiuoja. Norėjome patys į Vabalninką skubėti, bet vėliau mums perskambino ir pasakė, kad sūnų jau atveža. Laukėme jo ilgai. Vos tik atvežė, iškart gabeno į operacinę", - pasakojo Manto mama.

REKLAMA

Moteris prasitarė vėliau su artimaisiais kalbėjusi, kad jei ne socialinė pedagogė ir ne gydytoja E. Baranauskaitė, galėjo pasikartoti Pabiržės tragedija.

Nurodė vežti ir taksi automobiliu

Biržų greitosios pagalbos skyriaus administratorė Audronė Gaigalienė kalbėjo, kad antradienį paskambinusi socialinė darbuotoja skundėsi, jog ji esanti su moksleiviu ambulatorijoje, bet niekas nežiūri sergančio vaiko.

Dispečerė jai atsakiusi, kad moksleivį vietoje esantys medikai turi apžiūrėti. O greitoji pagalba atvažiuos ir ligonį perveš, kai galės. Greitoji pagalba tuo metu buvusi pas astma sergantį dūstantį ligonį, po to teko skubėti pas širdies priepuolio ištiktą žmogų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau, 9.49 val., užregistruotas gydytojos E. Baranauskaitės kvietimas. Ji pranešė, kad pacientą reikia operuoti. Užregistruota, kad į Biržų ligoninę greitosios pagalbos automobilis pacientą atvežė 11.12 val.

Tuo metu, kai Vabalninke buvo laukiama greitosios pagalbos, viena šios tarnybos mašina buvo Biržuose. Tačiau ji, pasak A. Gaigalienės, visuomet paliekama mieste, jei nutiktų koks „ekstra" atvejis - avarija, gaisras. Ligonių pervežimui jos stengiamasi nenaudoti.

„Kiekviena ambulatorija turi mašiną. Reikalui esant ligonį palydėti gali ir ambulatorijos darbuotojai. Todėl iki pietų greitosios pagalbos skyriuje budi tik du postai, nes kaimo ambulatorijose yra budintis personalas, mašinos", - kalbėjo A. Gaigalienė.

REKLAMA

Savivaldybės poliklinikos vyriausiasis gydytojas Leonidas Sologubovas pripažino, kad greitosios pagalbos automobilių trūksta. Jis piktinosi, kad kai kurie žmonės kviečia greitąją pagalbą, kada reikia ir kada nereikia. Neva yra keli ligoniai, kurie greitosios pagalbos paslaugomis naudojasi kaip taksi.

Greitosios medicinos pagalbos skyriuje ištisą parą budi nepilni trys (2.73) postai, kiekvieną dieną iki 14 val. budi du, o nuo 14 val. iki ryto - trys postai.Pasak L. Sologubovo, Ligonių kasos apmoka tik 2.23 posto išlaikymą. Likusios dalies (0.5 posto) išlaikymą savo lėšomis išlaiko pati savivaldybės poliklinika.

REKLAMA

„Nėra lėšų, ir dar žada mažinti. „Greitųjų" trūksta. Tarkim, viena išveža sunkų ligonį į Panevėžį, jos rajone nebūna keturias valandas", - kalbėjo L. Sologubovas. Jis pripažino, kad trūkus skrandžiui kiekviena minutė žmogui kelia kančią.

„Esu operavęs ne vieną ligonį, kuriam buvo trūkęs skrandis. Tikrai žinau, kad labai skauda. Tokį ligonį pamatai ir iškart aišku, kas jam yra. Reikia nuskausminti ir skubiai vežti operuoti. Nors yra buvęs atvejis, kai į ligoninę atvažiavo pacientas, prasikankinęs dvylika valandų", - sako ilgus metus chirurgu dirbęs L. Sologubovas.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausiasis gydytojas pirmadienį paskambino į Vabalninko ambulatoriją. Medikai jam tvirtino, kad pacientas nebuvo apžiūrėtas tik kelias minutes.

„Nurodžiau, kad jei ligonis sunkus ir nėra greitosios ar ambulatorijos automobilio, tegu kviečia taksi ar veža savo mašina. Tokiu atveju jį turi lydėti ambulatorijos slaugytoja", - pranešė L. Sologubovas.

Jurgita Vitkauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų