• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau kitą savaitę Gargždus pasieks vakcinos nuo pandeminio gripo. Norintieji skiepytis turi kreiptis į savo šeimos gydytoją. Kol kas norinčiųjų skiepytis nedaug, o vakcinuotis nesiveržia ir patys gydytojai.

REKLAMA
REKLAMA

Šalutinių poveikių turi ir vaistai

Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vyriausiasis gydytojas Petras Serapinas sakė, kad iš 181 PSPC dirbančio darbuotojo norą skiepytis pareiškę yra tik 23. Paklaustas, kokia jo nuomonė apie skiepus, P. Serapinas tikino, kad pats būtinai skiepysis: „Aš visais atvejais esu už skiepus. Kasmet skiepijuosi nuo sezoninio gripo, taip pat nuo kitų ligų. Tačiau suprantu, kad klausimas, kokias pasekmes skiepai ateityje turės organizmo imunitetui ar kitų ligų atsiradimui, yra atviras.“ Pašnekovas pripažino, jog faktas, kad naujai sukurta vakcina nuo pandeminio gripo gali sukelti įvairių šalutinių poveikių, neramina. Vis dėlto jis įsitikinęs, kad labai dėl to baimintis nereikėtų. „Jei jau bijoti, tai galima bijoti visko. Įsigilinus į šalutinius poveikius ir visus vaistus vartoti turėtų būti baisu. Juk nėra nė vieno, kuris neturėtų vienokio ar kitokio šalutinio poveikio“, - svarstė Gargždų PSPC vyriausiasis gydytojas. P. Serapinas teigė, kad kaip medikas žmonėms skiepytis nuo naujojo gripo rekomenduoja, tačiau akcentavo, kad kiekvienas turi teisę pasirinkti, kas jam geriausia. Iki penktadienio popietės į šeimos gydytojus kreipėsi ir norą skiepytis pareiškė 4 gargždiškiai.

REKLAMA

Apsisprendimo kryžkelėje

Gargždų PSPC Šeimos medicinos klinikos vedėja, šeimos gydytoja Irena Stankuvienė sakė, kad yra įsirašiusi į norinčių skiepytis medikų sąrašą. Vis dėlto medikė pripažino, kad kol kas dar yra apsisprendimo kryžkelėje. „50 procentų už tai, kad skiepysiuosi, 50, kad ne. Kol kas dar galvoju. Reikia subręsti morališkai. Jei eisiu skiepytis, tai noriu būti tvirtai įsitikinusi savo sprendimu, neturėti jokių abejonių. Manau, kad, jei jausiesi drąsiai, neturėsi abejonių, tada ir organizmas priims vakciną be komplikacijų. Juk psichologinis nusiteikimas labai svarbus“, - svarstė ji. I. Stankuvienė teigė dažniausiai pasisakanti už skiepus, tačiau šiuo atveju truputį abejonių kelia vakcinos patikimumas ir galimi šalutiniai poveikiai. „Kol į apyvartą atiduodama sezoninio gripo vakcina, atliekama be galo daug studijų, tyrimų. O vakcina nuo pandeminio gripo buvo sukurta labai greitai. Todėl nuomonės apie ją yra prieštaringos. Vis dėlto, manau, kad šiuolaikinėje medicinoje registruojama viskas, kas naujausia ir geriausia, tad ji negali būti labai bloga. Aš visada esu už naujoves“, - kalbėjo Gargždų PSPC Šeimos medicinos klinikos vedėja.

REKLAMA
REKLAMA

Ligoninės darbuotojai vakcinai abejingi

Gargždų ligoninės vyriausioji gydytoja Alma Grikšienė teigė, kad iš 220 ligoninės darbuotojų norą skiepytis pareiškė tik du. Pati pašnekovė skiepytis neketina: „Nusprendžiau nesiskiepyti, nes dar nėra įrodyta, kad naujoji vakcina nuo pandeminio gripo yra saugi. Organizmas yra alergizuojamas, o poveikis ribotas“, - sakė ji. A. Grikšienė svarstė, kad ligoninės medikų apsisprendimą nesiskiepyti galbūt lėmė ir tai, kad su gripu sergančiais pacientais jie susiduria rečiau nei Šeimos medicinos klinikos šeimos gydytojai. „Jie turi daug didesnį kontaktą su sergančiaisiais. Į ligoninę paprastai patenka jau persirgę gripu žmonės, nes mes gydome ne gripą, o jo sukeltas komplikacijas.“ Paklausta, koks būtų jos patarimas dėl skiepų abejojantiems gyventojams, Gargždų ligoninės vyriausioji gydytoja teigė, kad sprendimas skiepytis ar ne yra kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas. „Svarbu, kad prieš priimdami sprendimą žmonės pasidomėtų įvairiomis nuomonėmis. Manau, kad internete yra pakankamai daug informacijos, kurią patyrinėjus ir paanalizavus galima apsispręsti“, - kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Investicija į ateitį

Kauno medicinos universiteto Infekcinių ligų klinikos infektologas, profesorius Alvydas Laiškonis „Bangai“ sakė, kad buvo pirmasis žmogus Lietuvoje, pasiskiepijęs nuo pandeminio gripo: „Skiepijausi prieš porą savaičių. Joks šalutinis poveikis man nepasireiškė. Tik apie 6 valandas truputį paskaudėjo vietą, kur buvo durtas skiepas. Kitiems kolegoms, kurie jau pasiskiepijo, taip pat jokių labai blogų reakcijų nebuvo. Vieniems ta vieta buvo kiek paraudusi, patinusi, kiti dieną ar kelias skundėsi kiek prastesne savijauta, bet tik tiek.“ Profesorius teigė, kad jis pasisakantis už skiepus. „Nuo 1948 metų pirmą kartą kilo tokia gripo pandemija, tai yra rimta. Virusas itin žaibiškai veikia plaučių audinį. Jei yra galimybė išvengti liūdnų pasekmių susirgus, manau, turėtume ja pasinaudoti“, - teigė A. Laiškonis. Kauno medicinos universiteto Infekcinių ligų klinikos infektologas priminė, kad gripo pandemija dar nesibaigė. „Epidemija atšaukta, bet sergančiųjų dar yra. Pasaulinė sveikatos organizacija įspėja, kad pandemija gali tęstis net iki vasaros. Tad labai tikėtina, kad bus antroji gripo banga, todėl skiepytis dabar pats laikas“, - teigė jis. Paklaustas, ką mano apie prieštaringas nuomones dėl vakcinos saugumo, pašnekovas sakė: „Vakcina nuo pandeminio gripo yra pagaminta pagal visas taisykles. Kalbos apie tai, kad joje yra gyvsidabrio, niekuo nepagrįstos. Apskritai kiekvienas skiepas turi tam tikrą riziką, niekada nežinome, kaip organizmas reaguos į vieną ar kitą vakciną.“ Vis dėlto profesorius įsitikinęs, jog skiepas – tai investicija į ateitį. Pasak jo, kuo žmogus dažniau skiepysis nuo gripo, tuo daugiau organizme pasigamins antikūnių prieš įvairiausius mutavusius virusus ir tuo didesnė tikimybė, kad kitais metais bus apsaugotas nuo ligos. Mokslų daktaras teigė, kad rekomenduoja skiepytis visiems žmonėms, o ypač nėščiosioms, sergantiesiems lėtinėmis, ypač plaučių, ligomis.



Antroji banga labai reali

REKLAMA

Profesoriaus A. Laiškonio nuomonei dėl skiepų pritarė ir Klaipėdos miesto apskrities konsultacinės poliklinikos infektologė Vanda Jakavičienė. „Viešojoje erdvėje vyrauja dvi nuomonės dėl naujosios vakcinos. Vieni mano, kad ji nėra pakankamai ištirta, kiti mano, jog ji saugi. Aš esu iš tų medikų, kurie pasisako už skiepus. Mano dukra su šeima, daug kitų artimųjų gyvena Kanadoje, kur nuo pandeminio gripo skiepijama buvo seniai. Visų jų klausinėjau apie šalutinį vakcinos poveikį, tai niekam, išskyrus vieną moterį, kuri sirgo diabetu, turėjo daug kitokių sveikatos problemų, sunkių šalutinių reakcijų nepasireiškė“, - „Bangai“ pasakojo V. Jakavičienė. Pati medikė skiepytis teigė neplanuojanti vien todėl, kad jau persirgo pandeminiu gripu. Tačiau nesirgusiesiems gydytoja rekomenduoja rimtai apsvarstyti galimybę skiepytis. „Įvertinant tai, kad pandeminis gripas mūsų nedidelėje Lietuvoje nusinešė 18 jaunų žmonių gyvybes, manau, į jį reikia žiūrėti rimtai. Per pirmąją bangą teko gydyti ne vieną pandeminiu gripu užsikrėtusį ligonį, tad galiu pasakyti, kad formos buvo labai sunkios, virusas nepaprastai greitai pažeidė plaučius. Į šį gripą žiūrėti skeptiškai ir galvoti, kad tai tik siekiančių pasipelnyti farmacininkų išpūstas burbulas, negalima“, - įspėjo infektologė. Paklausta, ką mano apie pranašaujamą antrąją pandeminio gripo bangą, medikė sakė, kad ji labai tikėtina: „Infekcinėms ligoms pasikartojimo bangos yra būdingos. Tad tikimybė, jog sulauksime antrosios bangos, labai reali.“

REKLAMA

Apie vakciną nuo pandeminio gripo

- 27 tūkstančiai dozių „GlaxoSmith-Kline“ farmacijos kompanijos pagamintos vakcinos „Pandemrix“ Lietuva įsigijo iš Nyderlandų vyriausybės už 1 milijoną litų. Ji perpirkta už tą pačią kainą, kokią mokėjo olandai.

- Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, Klaipėdos apskričiai iš viso yra skirta 2 690 vakcinos dozių.

- Sveikatos apsaugos ministerija skiepytis nuo A (H1N1) gripo rekomenduoja medikams bei lėtinėmis ligomis sergantiems vyresniems nei 10 metų žmonėms. Prioritetas teikiamas sergantiesiems kvėpavimo ligomis. Norintieji pasiskiepyti nuo pandeminio gripo turi registruotis pas šeimos gydytoją. Mokėti už vakciną nereikės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Aktyviausiai iš europiečių vakcina nuo pandeminio gripo skiepijosi švedai. Iš visų gyventojų Švedijoje pasiskiepijo 70 proc.

- Skeptiškai į skiepus nuo pandeminio gripo žiūrėję rumunai masiškai ėmė skiepytis, kai nuo pandeminio gripo Rumunijoje mirė žinomas 37 metų aktorius.

- Kanadoje viena farmacijos bendrovės „GalxoSmith-Kline“ vakcinos nuo pandeminio gripo partija buvo atšaukta, nes buvo užfiksuota neįprastai daug stiprios alergijos atvejų.

- Neigiamai vakciną vertinantys mokslininkai įsitikinę, kad vakcina – tai farmacininkų sugalvota apgaulė. Čikagoje gyvenantis pediatras dr. Mejeris Eizenšteinas, kuris yra vienas garsiausių su skiepais kovojančių Jungtinių Amerikos Valstijų medikų, teigia, kad didžiausia skiepų blogybė yra ne tai, kad jie neveiksmingi, o tai, kad jie labai kenksmingi, ypač naujagimiams. Pasak jo, daugelyje vakcinų, taip pat ir paskubomis pagamintoje vakcinoje nuo pandeminio gripo, yra gyvūninės kilmės vėžinių ląstelių, kurios žmonėms gali būti pavojingos.



Milda JUDELYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų