REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Informatikos ir ryšių departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM) įsigijo 2 tūkst. SEPURA radijo ryšio terminalų, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei 6,3 mln. Lt kainavusios ryšio priemonės buvo įsigytos baigiant įgyvendinti du Europos Sąjungos Išorės sienų fondo ir šio fondo dalies „Specialioji tranzito schema“ 2007 m. programos lėšomis finansuojamus projektus, teigiama pranešime.

REKLAMA

Pasak vidaus reikalų ministras Raimundo Palaičio, 2006 m. iš Šengeno priemonės programos Lietuvai buvo skirta net 94,5 mln. litų mobiliojo skaitmeninio radijo ryšio sistemai sukurti ir informacinių tinklų infrastruktūrai  plėtoti prie ES išorinių sienų. Už šias lėšas buvo įdiegtas skaitmeninis radijo tinklas, įrengta per 200 bazinių radijo stočių ir įsigyta 6 tūkst. nešiojamųjų, automobilinių ir stacionarių radijo terminalų.

REKLAMA
REKLAMA

Ministro teigimu, vis dėlto esamas terminalų kiekis netenkino policijos ir pasienio poreikių, todėl už Išorės sienų fondo lėšas įsigyti dar 2 tūkst. terminalų, kurie labai palengvins pareigūnų darbą.

Naujieji radijo ryšio terminalai bus išdalyti Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) prie VRM rinktinėms, policijos komisariatams, esantiems ne tik prie išorinių sienų, bet ir šalies viduje. Dalį jų gaus Viešojo saugumo tarnyba prie VRM, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnyba prie VRM bei Informatikos ir ryšių departamentas prie VRM. Kartu bus įsigyta ir terminalams reikalinga programinė įranga bei mokymai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak VRM atstovų, naujieji radijo ryšio terminalai patogūs, funkcionalūs ir lengvi, jų pagrindinis privalumas – saugus ir patikimas ryšys. Tačiau tai nėra tiesiog radijo stotelė, atliekanti ryšio palaikymo funkciją, sakoma pranešime. Ši moderni technika jau padeda kovoti su nelegalia migracija ir kontrabanda: ja galima persiųsti duomenis, naršyti duomenų bazėse ir greitai patikrinti, ar asmuo nėra ieškomas, ar transporto priemonė nėra vogta. Sulaikęs pažeidėją pareigūnas vienu mygtuko paspaudimu galės pasikviesti pastiprinimą, taip pat prisijungti prie duomenų bazės ir gauti reikalingus duomenis apie įtariamąjį. Radijo terminalu taip pat galima skambinti į telefonus, siųsti tekstinius pranešimus ir kitokius duomenis (nuotraukas ir pirštų atspaudus).

Dar vienas radijo terminalų privalumas, kad visada galima nustatyti, kur yra patruliuojantis policijos ar pasienio pareigūnas: budėtojų dalyje matomos jo koordinatės, pareigūnui nereikia aiškinti kolegoms, kur jis yra. Ši funkcija palengvins ir pajėgų valdymą: kadangi matoma, kur ir kiek patrulių ar jų ekipažų yra, galima operatyviai į įvykio vietą pasiųsti arčiausiai esančius, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų