REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsimerk. Ką matai? Tamsoka? O jei taip visam laikui? Baisu net pagalvoti. Taigi, jei tu dabar gali skaityti tai, kas čia parašyta – džiaukis, vadinasi, esi vienas iš daugelio laimingųjų, galinčių džiaugtis spalvotu aplinkiniu pasauliu. Na, o jeigu draugai jau kuris laikas sako, jog tu „pasikėlęs“, nes nesisveikini – tai gali būti ženklas, jog metas keliauti pasitikrinti regėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pakalbinę akių gydytoją Virgiliją Kurklietytę, pateikiame Jums keletą naudingų patarimų, kaip saugoti regėjimą ir akių sveikatą. Kad nuo šiol visų studentų akys būtų sveikos ir matančios net mažiausiu šriftu parašytas mūsų leidinio naujienas!

 

Dažniausios studentų akių ligos

REKLAMA

Meskit, vaikai, lauk tuos kompiuterius, nes per juos tik vienos bėdos! Akių nuovargis, paraudimas, perštėjimas, galvos skausmai – visa tai dėl ilgo spoksojimo į vaizduoklį.

Dirbant su kompiuteriu, mūsų akys mažiau mirksi, tad sutrūkinėja ašarų plėvelė bei atsiranda anksčiau išvardytos bėdos. Na, o jei nesiimsite jokių priemonių, jūsų akių raumenys taip nusilps, jog išsivystys trumparegystė ar užpuls kitos ligos.



Akiniai ar kontaktiniai lęšiai?

Kai akiniai mažai pagerina regėjimo aštrumą ar netenkina poreikių, bandomi kontaktiniai lęšiai. Jos gaminamos iš plastiko ir dedamos tiesiai ant ragenos.

REKLAMA
REKLAMA

Kontaktiniai lęšiai — tai svetimkūniai, todėl dažniausiai jie nešiojami 4-8 val. per parą. Kontaktiniai lęšiai, juos užsidedant bei nusiimant, taip pat per ilgai laikant ant akių, gali sukelti komplikacijų. Taigi bet kokiu atveju pablogėjus regėjimui vien kontaktinių lęšių neužteks: grįžus iš paskaitų ar darbo teks jas pakeisti akiniais.

Spalvotus kontaktinius lęšius akių gydytoja apibūdino kaip „klubinius“ ir patarė nešioti tik kelias valandas per parą, nes tokie lęšiai nėra sveika mūsų akims – ragena negauna deguonies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



O gal vis dėlto akių operacija?

Regėjimo korekcija eksimeriniu lazeriu šiuo metu yra vienas populiariausių trumparegystės, toliaregystės ir astigmatizmo chirurginės regėjimo korekcijos metodų. Korekcija gali būti atliekama asmenims, turintiems 18 metų, jei akies yda stabili bent vienerius metus.

Procedūra trunka apie 20 minučių. Matymas pasiekia optimalų lygį per keletą savaičių, nors jau pirmomis dienomis juntamas ženklus pagerėjimas. Lietuvoje šis „malonumas“ už vieną akį kainuoja nuo 1300 litų, tačiau dažniausiai  pacientas už vienos akies operaciją „pakloja“ apie 2200 litų .

REKLAMA

Studentui ši suma gali pasirodyti mažumėle didoka – nesikrimsk, jau galima už operaciją mokėti išsimokėtinai.



Kodėl akių gydytojai nešioja akinius?

Pasaulyje regėjimo korekcijos operacijos atliekamos daugiau nei 20 metų. Vien 2007-aisiais atlikta beveik 3 mln. korekcijų. Dažnai girdime mitą, kad praėjus keletui (keliolikai) metų po operacijos galima apakti ar regėjimas grįžta į tą pačią būklę, kuri buvo prieš operaciją. Internetiniai šaltiniai skelbia, jog tai yra netiesa.

Tuomet kyla klausimas: jei jau akių operacijos toks „gėris“, kodėl akių gydytojai nešioja akinius? Uždavėme šį klausimą ir Virgilijai.

REKLAMA

„Nėra aišku, kas bus po 10 metų. Bent jau iki Lietuvos tokie patikimi tyrimai dar neatkeliavo. Po lazerinės operacijos ragena suplonėja, tad vyresniame amžiuje gali būti komplikacijų“, – sakė gydytoja.

Taigi svajojant apie akių korekciją lazeriu, reiktų dar kartą pagalvoti, ar tas noras tikrai toks didžiulis. Visų pirma, aišku, reikėtų pasitarti su akių gydytoju.

Naujausios akinių mados

Paklausus viename akinių salone, kokie akiniai šiuo metu „ant bangos“, atsakymas privertė nusišypsoti. Didžiausias klientų (ypač jaunesnių klienčių) pageidavimas: „Noriu tokių akinių kaip Manto (aut. past. dainininko Manto Jankavičiaus, kūrinio „Čiuožki“ atlikėjo).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomu

•Rytuose tikima, kad žmogaus akių spalva gali nulemti net jo likimą.

•Tamsūs akių vyzdžiai, apkraštuoti sidabro spalvos baltymais, byloja apie protą, kilnumą ir ilgaamžiškumą. Jei akių baltymai gelsvi arba rausvi – tai blogas ženklas.

•Mėlynakiams apskritai sekasi. Jie dažnai būna griežti ir reiklūs sau, todėl kartais nervingi.

•Mėlynakės moterys –  puikios šeimininkės (mezga, siuva, skaniai gamina valgį), o vyrai  mėgsta meistrauti, tokie žmonės liaudyje vadinami auksarankiais.

•Pilkaakiai iš kitų išsiskiria pavydėtinu darbštumu, sąžiningumu ir jautria širdimi.

•Rudakiai mėgsta keliauti, yra gana ryžtingi ir įdomūs žmonės, tik truputį kaprizingi.

•Šviesiai rudų akių žmogus bus labai drovus.

•Žaliaakius labai gerbia kolektyvas, nes jie darbštūs, principingi, patikimi ir geri.

•Pilkai žalsvai rudos akys –  neryžtingumo ir nenuoseklumo ženklas. Šie žmonės paklūsta likimui, bet kartu laukia stebuklo...



Renata Novogreckaitė


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų