• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2010 m. sausio 15 d., penktadienį, 16.00 val. Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai drauge su partneriais Lietuvos dailės muziejumi ir VšĮ Pilių tyrimo centru „Lietuvos pilys“ rengia kultūros vakarą „Mecenatai ir jų dovanos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmams“, kuris vyks Taikomosios dailės muziejuje (Arsenalo g. 3A).

REKLAMA
REKLAMA

Jo metu bus pristatomas mecenatystės reiškinys ir pagerbiami kolekcininkai, kultūrininkai, verslininkai, atkuriamiems Valdovų rūmams nuo 2003 m. dovanojantys reikšmingų lituanistinių ir kitų kultūros, meno bei istorijos vertybių. Iš viso Valdovų rūmų muziejui padovanota arba perduota 30 eksponatų, kurių vertė – apie 2,2 mln. Lt. Tai visos Lietuvos nacionalinis turtas. Didesnę dalį mecenatų dovanų bus galima apžiūrėti renginio metu, kai kurios iš jų eksponuojamos Taikomosios dailės muziejuje nuolat veikiančioje parodoje „Gotika. Renesansas. Barokas – Valdovų rūmų interjero vertybės“.

REKLAMA

Viena šiuolaikinės mecenatystės formų – muziejų veiklos rėmimas. Meno globėjai dovanoja vertingų eksponatų arba kitais būdais prisideda prie muziejinių rinkinių kaupimo, taip remdami Lietuvos kultūrą bei gausindami jos nacionalinį turtą. Atkuriamiems Valdovų rūmams Lietuvos ir Europos istorijos bei kultūros paveldo vertybių (XVI–XX a. graviūrų, knygų, metalo, keramikos ir stiklo dirbinių, tapybos kūrinių, gobelenų, skulptūrų) dovanoja Lietuvos ir užsienio kolekcininkai, kultūrininkai, verslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Tai dr. Tomasz Niewodniczański († 2010), Edmundas Armoška, Andrejus Balyko ir Antanas Bosas su šeimomis, Valentinas ir Lilė Ramoniai, dr. Meinolf Siemer, Krokuvos Jogailos universitetas (rektorius prof. Karol Musioł ir Collegium Maius direktorius prof. Stanisław Waltoś), Vidmantas ir Nerijus Staniuliai, Vitalijus Vėteris, kan. doc. teol. dr. Algimantas Kajackas, kun. Julius Sasnauskas OFM, Saulius Karosas, Vytautas Vepštas, Vytautas Abramauskas. Iki 2008 m. gautos dovanos buvo saugomos Lietuvos dailės muziejuje, o 2009 m. perduotos naujai įsteigtam Valdovų rūmų muziejui, kuris ir toliau kaupia dovanas. Per 2009 metus Valdovų rūmų muziejaus rinkiniai tokiu būdu buvo papildyti 19 naujų eksponatų. Broliai Nicolas, George ir Oliver Ortiz Lietuvai dovanojo kunigaikščiams Sapiegoms priklausiusią XVI a. taurę ir pageidavo, kad ji būtų eksponuojama atkurtuose Valdovų rūmuose. Nuo 2004 m. Valdovų rūmų muziejui 7 eksponatus už beveik 700 tūkst. Lt yra nupirkęs Valdovų rūmų paramos fondas, proginių ir apyvartinių monetų bei banknotų nuolat dovanoja Lietuvos bankas, Didžiosios renesansinės menės frizo audimą parėmė įmonė „Audėjas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdovų rūmuose 2009 m. įrengta mecenatų, kurie finansiškai prisidėjo prie Valdovų rūmų atkūrimo, pagerbimo lenta. Netrukus bus analogiškai įamžinti ir mecenatai – eksponatų dovanotojai. Juos taip pat norima pagerbti ir rengiamame kultūros vakare, kuriame bus pasakojama apie mecenatystės, kaip įvairialypio kultūros reiškinio, ištakas ir istorinę raidą, jo svarbą šiuolaikiniame pasaulyje ir apie universalias bei naujas sklaidos formas, tarp jų ir kultūrinę žurnalistiką.

Kultūros vakare, kurį ves Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas, dalyvaus Edmundas Armoška, Vilius Kavaliauskas (Lietuvos kolekcininkų asociacija), Algirdas Vapšys (Valdovų rūmų paramos fondas), habil. dr. Rūta Janonienė (Vilniaus dailės akademija), dr. Jūratė Senvaitienė (Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centras), Romualdas Budrys (Lietuvos dailės muziejus), Kęstutis Ignatavičius (Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga), Ignas Panka (draudimo bendrovė „BTA draudimas“), kun. Julius Sasnauskas OFM (Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (bernardinų) bažnyčia). Renginio metu bus pristatyti du vertingi XVII a. gobelenai, kurių restauravimą finansavo Valdovų rūmų paramos fondas ir Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga.

REKLAMA

Vakaro dalyviai klausysis senosios muzikos, apžiūrės didesnę dalį dovanotų vertybių, taip pat galės aplankyti ekspozicijas „Gotika. Renesansas. Barokas – Valdovų rūmų interjero vertybės“, „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų radiniai“, „Liublino unija ir jos epocha Jano Mateikos kūryboje“ ir kitas Taikomosios dailės muziejuje veikiančias parodas.

KULTŪROS VAKARAS

MECENATAI IR JŲ DOVANOS

LIETUVOS DIDŽIOSIOS KUNIGAIKŠTYSTĖS VALDOVŲ RŪMAMS


2010 m. sausio 15 d., penktadienį, 16.00 val.

Taikomosios dailės muziejuje

Arsenalo g. 3A

14 val.

Kultūros vakaro dalyvius maloniai kviečiame apžiūrėti

Valdovų rūmus

(prašome rinktis prie Gedimino paminklo)

REKLAMA

16 val.

Kultūros vakaras

dalyvauja

Kun. JULIUS SASNAUSKAS OFM

Vilniaus Šv. Pranciškaus (bernardinų) bažnyčia

EDMUNDAS ARMOŠKA

Lietuvos kolekcininkų asociacija

Habil. dr. RŪTA JANONIENĖ

Vilniaus dailės akademija

Dr. JŪRATĖ SENVAITIENĖ

Lietuvos dailės muziejaus

Prano Gudyno restauravimo centras

KĘSTUTIS IGNATAVIČIUS

Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga

ROMUALDAS BUDRYS

Lietuvos dailės muziejus

ALGIRDAS VAPŠYS

Valdovų rūmų paramos fondas

IGNAS PANKA

Draudimo bendrovė „BTA Draudimas“

VILIUS KAVALIAUSKAS

Lietuvos kolekcininkų asociacija

Dr. VYDAS DOLINSKAS

Nacionalinis muziejus

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai



Senosios muzikos kūrinius atlieka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ieva Gaidamavičiūtė (sopranas),

Ieva Baublytė (išilginė fleita, gotikinė arfa),

Vytenis Giknius (barokinė fleita)

MECENATŲ DOVANOS VALDOVŲ RŪMAMS

Naujam Nacionaliniam muziejui Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmams per 2009 m. dosnių mecenatų buvo padovanota ar perduota 19 eksponatų.

XVI–XX a. lituanistines ir kitas kultūros, meno bei istorijos vertybes (graviūras, knygas, metalo, keramikos ir stiklo dirbinius, tapybos kūrinius, gobelenus, skulptūras) atkuriamiems Valdovų rūmams dovanojo Lietuvos, Vokietijos, Italijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos kolekcininkai, kultūrininkai, verslininkai. Tai – dr. Tomasz Niewodniczański, Edmundas Armoška, Andrejus Balyko ir Antanas Bosas su šeimomis, Valentinas ir Lilė Ramoniai, dr. Meinolf Siemer, Krokuvos Jogailos universitetas (rektorius prof. Karol Musioł ir Collegium Maius direktorius prof. Stanisław Waltoś), Vidmantas ir Nerijus Staniuliai, Vitalijus Vėteris, kan. doc. teol. dr. Algimantas Kajackas, kun. Julius Sasnauskas OFM, Saulius Karosas, Vytautas Vepštas, Vytautas Abramauskas. Iki 2008 m. gautos dovanos buvo saugomos Lietuvos dailės muziejuje, o 2009 m. jos perduotos Nacionaliniam muziejui Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmams, kurie toliau kaupia dovanas. Broliai Nicolas, George ir Oliver Ortiz Lietuvai taip pat padovanojo kunigaikščiams Sapiegoms priklausiusią XVI a. taurę ir pageidavo, kad ji būtų eksponuojama atkurtuose Valdovų rūmuose. Nuo 2004 m. Valdovų rūmams 7 eksponatus yra nupirkęs Valdovų rūmų paramos fondas. Iš viso Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmams įvairia forma 2003–2009 m. yra padovanota 30 eksponatų, kurių bendra materiali vertė yra apie 2,2 mln. litų. Nacionaliniam muziejui Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmams progines ir apyvartines monetas bei banknotus nuolat dovanoja Lietuvos bankas.

REKLAMA

Būtina pabrėžti, kad šios dovanos yra visos Lietuvos nacionalinis turtas – išskirtinės Gotikos, Renesanso, Baroko epochų Europos ir Lietuvos meno bei istorijos vertybės. Dalis jų nuo 2005 m. eksponuojama Taikomosios dailės muziejuje. Valdovų rūmams dovanotų interjero ekspozicijos vertybių parodą Taikomosios dailės muziejuje 2010 m. pradžioje planuojama išplėsti, pristatant didesnę muziejinės kolekcijos eksponatų dalį.

Valdovų rūmuose 2009 m. buvo įrengta mecenatų, finansiškai prisidėjusių prie Valdovų rūmų atkūrimo, pagerbimo lenta. Netrukus bus įrengta ir mecenatų – eksponatų dovanotojų – vardus įamžinanti garbės lenta. Tikimės, kad 2010 m. taip pat bus dosnūs, o Rūmų kolekcija bus pildoma naujomis dovanomis.



Kun. Juliaus Sasnausko OFM dovanota kunigaikščių Sapiegų bibliotekos knyga



Kan. dr. Algimanto Kajacko dovanotas Lietuvos ir Lenkijos valdovo Jono Kazimiero Vazos portretas



Krokuvos Jogailos universiteto dovanota Aleksandro Jogailaičio taurės kopija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų