• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuteistieji patys mokės už jiems priklausančių buitinių prietaisų sunaudojamą elektros energiją. Per metus už nuteistųjų naudojamus buities prietaisus bus galima surinkti apie 450 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Tai numatyta Seimo ketvirtadienį priimtuose Teisingumo ministerijos parengtuose Bausmių vykdymo kodekso pakeitimuose, kurie padės užtikrinti didesnį laisvės atėmimo vietų saugumą ir racionaliau panaudoti joms skiriamas lėšas.

REKLAMA

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, ši priemonė visų pirma leis mokyti nuteistuosius susimokėti už gautas paslaugas, taupyti, derinti savo pajamas ir išlaidas, kai kuriuos jų paskatins dirbti ir užsidirbti. Tuo pačiu laisvės atėmimo vietose sumažės fiziškai susidėvėjusių ir nesaugių eksploatuoti buities prietaisų kiekis, sumažės elektros energijos išlaidos.

Turimais duomenimis, šiuo metu laisvės atėmimo vietose yra per 8 tūkst. buitinių prietaisų. Jie bus apmokestinami pagal nustatytus įkainius, įvertinant galingumą ir kitus aspektus. Už dalį jų, iki 15 W galingumo, pavyzdžiui, radijo imtuvus, mokėti nereikės.

REKLAMA
REKLAMA

Pakeitimuose įtvirtinamos ir priemonės laisvės atėmimo vietų saugumui užtikrinti. Nustatoma galimybė iš pataisos namų į kalėjimą grąžinti iki gyvos galvos nuteistus asmenis. Iki šiol 10 metų kalėjime išbuvęs asmuo, nuteistas iki gyvos galvos, už gerą elgesį galėjo būti perkeltas į laisvesnio režimo pataisos namus tęsti bausmės atlikimą. Tačiau tai padarius, galimybės jo grąžinti atgal nebuvo. Pagal naują tvarką, jei toks asmuo kels realų pavojų pataisos namų personalui ar kitiems asmenims, jis galės būti grąžinamas atgal į kalėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į siekį humanizuoti bausmių vykdymo sistemą ir daugiau dėmesio skirti nuteistųjų resocializacijai, taip pat nustatoma, kad visiems nuteistiesiems, išskyrus nuteistus iki gyvos galvos, bus leidžiama ypatingais atvejais išvykti už pataisos įstaigų ribų. Ne ilgiau nei 10 dienų nuteistieji galės būti išleisti dėl artimųjų mirties ar sunkios ligos, gresiančios ligonio gyvybei, taip pat dėl gaivalinės nelaimės, padariusios didelės materialinės žalos nuteistajam ar jo artimiesiems. Anksčiau šia teise galėjo pasinaudoti tik dalis nuteistųjų, priskirtų paprasto ir palengvinto režimo grupėms, tačiau nebuvo numatyta galimybės išleisti drausmės grupėje esančių kalinių.

Teisingumo ministro teigimu, šie pakeitimai leis racionaliau organizuoti laisvės atėmimo įstaigų darbą, tačiau tai tik nedidelė dalis pokyčių, kurie turi būti padaryti šioje srityje. Nemažai esminių pokyčių įtvirtinama ir Probacijos įstatymo projekte bei kituose projektuose, kurie yra pateikti visuomenei derinti ir patikslinti po pastabų bus teikiami Vyriausybei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų