• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar Europos bendrovės pasirengusios priimti pasaulinės konkurencijos ir paskutinio ekonomikos nuosmukio mestus iššūkius? Kai kas paaiškėja iš 2009 metų Europos bendrovių tyrimo, rašoma Europos Komisijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Dubline įsteigta Europos Sąjungos (ES) tyrimų agentūra „Eurofound“ atliko 27 tūkst. viešojo ir privačiojo sektoriaus įmonių 27 ES šalyse, Buvusiojoje Jugoslavijos Respublikoje Makedonijoje, Kroatijoje ir Turkijoje tyrimą.

REKLAMA

Svarbiausi rezultatai bus paskelbti ne anksčiau kaip kovą. Tačiau, pirminiais duomenimis, daugelis bendrovių renkasi lanksčias įdarbinimo, darbo užmokesčio ir darbo strategijas, t. y. stengiasi geriau prisitaikyti prie verslo aplinkos pokyčių. Darbo rinkos lankstumas yra pagrindinis ES strategijos, kuria siekiama dinamiškesnės ir konkurencingesnės Europos, elementas.

Apytiksliai dvi iš trijų bendrovių naudojasi laisvai samdomų darbuotojų paslaugomis ar kita laikina pagalba. Daugiau negu pusė bent vieną asmenį įdarbina pagal terminuotą darbo sutartį.

REKLAMA
REKLAMA

Labiau paplito ir darbas ne visą darbo dieną. Tai siūlo du trečdaliai apklaustų bendrovių, bet vis dar neįprasta, kad ne visą darbo dieną dirbtų aukštos kvalifikacijos darbuotojai.

Vos daugiau negu trečdalyje įmonių darbo užmokestis susietas su veiklos rezultatais ir tik 14 proc. tyrime dalyvavusių privačių įmonių naudojasi pelno pasidalijimo schemomis.

Didesnis ir darbuotojų lankstumas: dabar darbo valandas pagal asmeninę darbotvarkę derinti leidžia apie 56 proc. Europos bendrovių (prieš penkerius metus šis rodiklis buvo 48 proc.).

Tyrimas buvo atliktas 2009 metų pavasarį, kai ekonomikos nuosmukis pradėjo veikti darbo rinką. Įmonės informavo, kad kai kuriose šalyse darbo aplinka buvo įtempta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų