• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Padidėjo importo muitas gyvoms kiaulėms

Rusijai, Kazachstanui ir Baltarusijai susijungus į bendrą muitų sąjungą, nuo 2010 m. sausio 1 d. importo muitas gyvoms kiaulėms, skirtoms skerdimui, padidėjo nuo 5 proc. iki 40 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Didesnis muitas galioja visoms ES šalims, bet Lietuva yra viena didžiausių gyvų kiaulių eksportuotojų, todėl jai ši problema ypač aktuali.

REKLAMA

Iš Lietuvos daugiausiai gyvų kiaulių eksportuojama į Rusiją, todėl šios rinkos praradimas stipriai smogtų šalies kiaulių augintojams. Eksporto apimtys į Rusiją nuo 2006 iki 2009 metų išaugo nuo 43 iki 430 tūkst. vnt., nes rinkos plėtrai įdėta labai daug pastangų, užmegzti patikimi kontaktai su verslo partneriais. Iš Europos Sąjungos į Rusiją pernai eksportuota kiaulių už 113 mln. eurų, o Lietuva pagal eksporto apimtis yra ES lyderė: per 2009 m. 9 mėnesius iš Lietuvos į Rusiją parduota kiaulių už 42 mln. eurų.

Žemės ūkio ministerija apie muitų padidinimo Rusijoje problemą jau yra informavusi Europos Komisiją. Lietuvos prašymą imtis visų reikiamų priemonių ginant Bendrijos gyvų kiaulių eksportuotojų interesus palaikė Latvija, Estija ir Lenkija. Europos Komisijai jau pateiktas bendras šių 4 valstybių prašymas, dėl kurio bus diskutuojama sausio 18 d. vyksiančioje Europos Sąjungos Žemės ūkio ir žuvininkystės taryboje. Tikimasi, kad šią iniciatyvą palaikys ir kitos ES valstybės narės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų