REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS


Savo gyvenime jau seniai įsitikinau, kad sudėtingi sprendimai neveikia. Sudėtingas problemas reikia spręsti paprastai, o dar geriau – sprendimus kopijuoti.

REKLAMA
REKLAMA


Tarkime, įmonė priima darbuotoją į darbą. Kadangi darbuotojas geras, ji pasiruošusi su juo derėtis dėl atlyginimo. Ir darbuotojas turi keletą pageidavimų: reikės kitame mieste gyventi, todėl problemos su gyvenimo plotu, be to, keliauti, na, ir vis vien visko nespės, tai ir pagalba pravers. Koks bus įmonės sprendimas? Padidins atlyginimą. O kaip jau darbuotojas jį leis, tai jau jo problemos.

REKLAMA


O dabar paimkime gerbiamus seimo narius. Jiems sukurta tokia sistema, kad jie gali turėti nedidelį atlyginimą, ir toliau visi kiti pinigai pakišti tai po kanceliarinėm, tai po reprezentacinėm išlaidom. Tai kaip jomis nepasinaudoti? Va ir gaunasi, kad naudojasi, kaip moka. O dar tas galvos skausmas, kur čia pajamos natūra? Nuo tokios sistemos visiems tik linksma darosi, nors, turbūt, kažkas norėjo, kad būtų pikta, ir ne sausio 13 d. prisiminta, o sausio 16 d.

REKLAMA
REKLAMA


Bet ar negalima vieną kartą išspręsti problemą pasinaudojus kitų patirtimi? Paimkime, ir leiskime seimūnams turėti individualią veiklą. Pradžiai visus reikalavimus galime nukopijuoti nuo konsultantų ir dėstytojų. Ir mokėkime jiems 30 tūkstančių litų per mėnesį. Ei, tik nepradėkite šaukti, kad tai daug. Pirmiausia, jie turės susimokėti mokesčius (iš tikrųjų mokės metų pabaigoje, bet vis tiek). Taigi liks tik kokia pusė iš pradinės sumos. Ir, beje, visiems bus gerai – ir valstybei, ir „Sodrai“. Nes dabar „Sodra“ nuo kanceliarinių ir reprezentacinių špygą gauna. Keista, kaip dar neužuodė šio kranelio. Beje, kadangi seimūnas gautų daugiau nei 100 tūkstančių litų pajamų per metus, tai dar reiktų ir PVM susimokėti. Beje, du kartus. Ir toliau, tuos pinigus leisk kaip nori. Nori važinėti su autobusu, prašom. Norite 5 patarėjų, irgi jokių problemų. Gyventi 5 žvaigždučių viešbutį, mielai kviečiame, trys ofisai, tik nepamirškite juose lankytis. Bet kokie kaprizai, už jūsų pinigus! Norite susimažinti mokesčius, pasinaudojate leidžiamais atskaitymais. Jeigu sugebėsite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Nauda visiems. Pirmiausia seimūnams, jiems patiems teks gyventi pagal pačių priimtus įstatymus. Kaip kažkas sakė, savo produktą reikia patiems pirmiems paragauti. Valstybei – surinks daugiau mokesčių, tiesa, tai bus vienų pinigų perkėlimas iš vienos kišenės į kitą, bet vis tiek pliusas prie pajamų. Ir „Sodra“ savo biudžetą papildys. Eilinis rinkėjas galės drąsiai eiti prašyti finansinės paramos pas savo seimūną. Jis juk daug uždirba, ir pats gali pasidalinti, o ne aiškinti, kad eis kažkur, kažko prašys ir kitų metų biudžete – gal bus. Kaip sakoma, gausime pinigus neatsitraukę nuo kasos. O spauda galės išrašyti pilnus puslapius apšviesdami labdaringą seimūnų veiklą. Tiesa, vis dėlto vieni bus nepatenkinti, tai geltonoji spauda. Bet kas ją skaito?


Oi, kaip nusirašiau. Visai utopija išėjo, nors ir graži, kaip komunizmas su kūju ir pjautuvu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų