REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Stasys Šedbaras siūlys atmesti prezidentės Dalios Grybauskaitės veto Baudžiamojo kodekso (BK) pataisoms, kurios atvertų kelią motinoms, padariusioms nusižengimus „Sodrai“, taikyti alternatyvią įkalinimui bausmę – piniginę baudą.



S. Šedbaras „ieško šviesos tunelio gale“

Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Stasys Šedbaras siūlys atmesti prezidentės Dalios Grybauskaitės veto Baudžiamojo kodekso (BK) pataisoms, kurios atvertų kelią motinoms, padariusioms nusižengimus „Sodrai“, taikyti alternatyvią įkalinimui bausmę – piniginę baudą.



S. Šedbaras „ieško šviesos tunelio gale“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TTK pirmininkas S. Šedbaras, reaguodamas į vis didesnį visuomenės dėmesį keliančią motinystės išmokų istoriją, pažymi, kad yra daroma viskas, kad atsirastų šviesa tunelio gale.

REKLAMA

„Žinoma, norėtųsi, kad viskas vyktų greičiau ir sklandžiau. Laikas nėra mūsų sąjungininkas, nes jis tik nutolina problemos, kuri tik didina įtampą visuomenėje, sprendimą. Motinystė mums – nediskutuotinas valstybės prioritetas, ir tai, kas šiuo metu vyksta šalyje – nėra normalu“, – teigia S.Šedbaras.

Anot Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko, Seimo priimtos ir vėliau Prezidentės vetuotos BK pataisos  (38, 47, 182 ir 190 straipsniai) – vienintelė efektyvi teisinė išeitis padėti mamoms ne išvengti atsakomybės, bet numatyti alternatyvias sankcijas ir taip apsaugoti motinystę.

REKLAMA
REKLAMA

S.Šedbaro teigimu, prezidentės siūlomas BK 62 straipsnio pagrindų plėtimas – taikyti švelnesnę nei sankcijoje numatytą bausmę – iki galo neišspręstų šiuo metu teisėsaugos akiratyje esančių motinų problemų. BK 62 straipsnyje ir dabar numatyta teismų prerogatyva spręsti, ar skirti švelnesnę bausmę, negu nustatyta sankcijoje. Pastarųjų metų teisminė praktika rodo, kad to nepakanka.

„Nemanau, jog reikėtų nuogąstauti, kad pasinaudodami BK pataisomis stambūs turto grobstytojai ar kiti nusikaltėliai. Kokias sankcijas taikyti – prokurorų ir teismų reikalas, kuriais privalome pasitikėti. Teisingumas turi būti vykdomas remiantis teisingumo ir protingumo kriterijais ir tokiems nusikaltėliams jokios lengvatos neturi būti taikomos“, – kalbėjo S.Šedbaras.



Prezidentė už sąrašo išplėtimą

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek anksčiau, prezidentė D. Grybauskaitė vetavo Seimo priimtą pataisų variantą ir  pateikė savą  BK 62 straipsnio papildymo įstatymo projektą, kuriuo siūloma papildyti asmenų, kuriems gali būti taikomos švelnesnės bausmės, sąrašą – įtraukti į jį nėščiąsias ir asmenis, auginančius vaikus iki trejų metų amžiaus. Tai ji padarė esą palaikydama Seimo iniciatyvą sušvelninti bausmes motinystės išmokomis piktnaudžiavusiems asmenims

Šis įstatymo pakeitimas, anot prezidentūros pranešimo spaudai, suteiks teismams platesnes galimybes neskirti laisvės atėmimo bausmės mažiau pavojingiems kaltinamiesiems, jeigu nusikalstama veika padaryta pirmą kartą, asmuo pripažįsta savo kaltę, padeda ikiteisminiam tyrimui ir sutinka atlyginti padarytą žalą.

REKLAMA

Prezidentės įsitikinimu, šios įstatymo pataisos leis paskirti švelnesnes nei laisvės atėmimo bausmes galimai sukčiavusioms motinoms, tačiau nesudarys galimybių baudžiamosios atsakomybės išvengti kitiems, kur kas sunkesnius nusikaltimus padariusiems, asmenims.

Prezidentės teigimu, būtent toks pavojus slypėjo Seimo priimtose BK įstatymo pataisose, kurias Prezidentė grąžino Seimui svarstyti iš naujo.

Anot prezidentės, „Jeigu būtų įsigaliojusios Seimo priimtos BK įstatymo pataisos, švelninančios bausmes sukčiavimu kaltinamiems asmenims, atsakomybė būtų švelninama ne tik keliems šimtams sukčiavusių motinų, bet ir tūkstančiams PVM grobstymu, stambiomis vagystėmis, turto prievartavimu ar iššvaistymu įtariamų asmenų.“ Tai, šalies vadovė nuomone, neabejotinai, pablogintų kriminogeninę situaciją šalyje.

REKLAMA

Prezidentė sakosi pritarianti siekiui mažinti įkalintųjų skaičių, tačiau mano, kad pradėti reikia ne nuo sunkius nusikaltimus padariusių asmenų.

Prieštaringi vertinimai

Pataisas politikai suskato siūlyti po to, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir prokuratūra iškėlė šimtus bylų vaikus auginančioms motinoms, ketinusioms pasinaudoti egzistuojančiomis įstatymo, reglamentuojančio motinystės pašalpų apskaičiavimą ir mokėjimą bei pasididinti išmokas. Tam, susitarusios su darbdaviais ir nepagrįstai pasididinusios algas, motinos, anot pareigūnų, kėsinosi sukčiauti arba sukčiavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks prokurorų uolumas susilaukė prieštaringų vertinimų. Dalis visuomenės teigė, kad pačios motinos elgėsi nepateisinamai, kiti piktinosi prokurorų neva taikomais dvigubais standartais, kai toks pat uolumas nebuvo demonstruojamas rezonansinėse šimtų milijonų litų grobimo ar pedofilijos bylose.

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas, kurio kėdė gerokai braška dėl nesėkmingai tiriamos pedofilijos bylos, ankstesnių priekaištų dėl saugumiečio Vytauto Pociūno žūties vangaus tyrimo,  prokurorai aiškino, esą patys įstatymai prokurorus įpareigoja būti įtariais. Pasak prokuratūros vadovo, pernai vaikus pagimdė per 24 tūkst. motinų, juos prižiūrėjo ir augino – dar antra tiek. Iš viso praėjusiais metais „Sodroje“ buvo registruota 45 786 motinystės (tėvystės) išmokų gavėjai, o ikiteisminio tyrimo įstaigų dėmesio susilaukė tik 654 atvejai.

REKLAMA

Jo pavaduotojas Gintaras Jasaitis taip pat aiškino, jog prokurorai tik gina sąžiningai mokesčius mokančiųjų interesus, o teismo procesai esą vieši, tad visi galės įsitikinę tyrimo objektyvumu.

***

Baudžiamajame kodekse už tokį nusikaltimą šiuo metu nenumatyta jokia alternatyvi bausmė, o tik laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Esant sunkiam nusikaltimui pagal BK 75 straipsnį taip pat netaikomas ir bausmės vykdymo atidėjimas, o būtent į tokių nusikaltimų kategoriją patenka dauguma mamoms inkriminuojamų veikų.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų