• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijos nacis: Aušvico ženklą galėjau parduoti už milijonus

Buvęs Švedijos neonacių gaujos lyderis teigia planavęs už kelis milijonus kronų parduoti iš Aušvico mirties stovyklos pavogtą ženklą „Arbeit macht frei“ (Darbas išlaisvina). Tačiau vėliau vyras teigia pakeitęs savo nuomonę ir netgi padėjęs policijai sulaikyti ženklą pavogusius lenkus.

REKLAMA
REKLAMA

Švedijos laikraštis „Aftonblodet“ rašo, kad vyras priklausė nelegaliai fašistų grupei, planavusiai išpuolius prieš politikus. Pinigai už parduotą Aušvico mirties stovyklos ženklą veikiausiai būtų buvę panaudoti finansuojant grupuotės veiklą. Priminsime, kad ženklas „Arbeit macht frei“, ženklinęs įėjimą į stovyklos teritoriją, buvo pavogtas gruodžio 18 dieną ir po 3 dienų rastas miške netoli Torūnės miesto.

REKLAMA

“Pinigai už ženklą būtų atitekę nacistinei veiklai. Mes turėjome asmenį, kuris už ženklą būtų sumokėjęs kelis milijonus kronų ir šis asmuo neturėjo jokių politinių motyvų. Tokio pobūdžio objektai yra labai vertingi kolekcionieriams“ - teigė laikraščio cituojamas neįvardytas vyras.

Vyras teigia, po vagystės kilus milžiniškam pasipiktinimui jis pakeitęs savo nuomonę ir susisiekęs tiek su Švedijos policija, tiek su Interpolu ir teisėsauga Krokuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Švedijos policija prieš savaitę gavo formalų kolegų iš Lenkijos prašymą padėti vykdant tyrimą. Krokuvos policija teigė mananti, kad 5 dėl vagystės sulaikyti lenkai veikė pagal Švedijoje gyvenančio pirkėjo užsakymą.

Advokatas Peteris Althinas naujienų agentūrai TT antradienį patvirtino palaikąs kontaktus su Stokholme gyvenančiu įtariamuoju, tačiau detaliau komentuoti situaciją atsisakė. Didžiosios Britanijos laikraštis „Sunday Mirror“ savaitgalį rašė, kad įtariamasis Švedijoje veikė tik kaip tarpininkas, kuris vėliau pavogtą ženklą turėjo perduoti Didžiojoje Britanijoje įsikūrusiam asmeniui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų