• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienio vakarą, 23 val., po 26 metų veiklos bus visiškai sustabdyta dar sovietų laikais pastatyta ir nesaugia laikyta Ignalinos atominė elektrinė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Ignalinos AE generalinio direktoriaus pavaduotojo Vytauto Šlausto, elektrinės veiklos stabdymas prasidės 20 val.  

REKLAMA

„Yra numatyta speciali procedūra, pagal kurią reaktorius bus sustabdytas. Planuojame, kad 20 val. prasidės reaktoriaus galios mažinimas, kuris tęsis apie dvi valandas.

Galia nuo 1325 megavatų bus sumažinta iki 730–750 megavatų. Paskui bus atjungtas vienas iš dabar veikiančių turbogeneratorių.

Po to, 22.30 val., pasikeis personalas, kuris vykdo reaktoriaus valdymą ir kontrolę. Ir galutinį stabdymą ir galios sumažinimą vykdys jau kita pamaina.

REKLAMA
REKLAMA

Planuojama, kad toliau galia bus mažinama iki 250 megavatų. Kai šis galios lygis bus pasiektas, tada vieno mygtuko paspaudimu reaktorius bus sustabdytas“, – apie Ignalinos AE sustabdymo procedūrą pasakoja V. Šlaustas.

Jo teigimu, tai bus ne iškilminga, o eilinė darbo procedūra, nes visi veiksmai yra labai griežtai reglamentuoti techninio reglamento.

„Šią procedūrą įvykdys tas darbuotojas, kuris tiesiogiai atsako už reaktoriaus valdymą ir jo darbą. Tai bus reaktoriaus valdymui vadovaujantis inžinierius“, – sako V. Šlaustas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors elektros energija nebebus gaminama, elektrinėje darbas vyks ir toliau – bus vykdomas eksploatacijos užbaigimo procesas.

Pasak V. Šlausto, elektrinėje kitąmet turėtų likti apie 2 tūkst. darbuotojų. Dabar jų yra 2,5 tūkst.

Jėgainė pradėta statyti 1975 metais. 1984 m. ėmė dirbti pirmasis jos reaktorius. Antrasis paleistas po trejų metų.

Ignalinos elektrinėje ketinta įrengti ir trečią bloką, tačiau jo statybos 1987 metais buvo užkonservuotos, o 1989 metais visiškai sustabdytos.

Vykdant Lietuvos įsipareigojimus Europos Sąjungai Vakaruose nesaugia laikomos Ignalinos jėgainės pirmasis reaktorius buvo sustabdytas 2004-ųjų gruodžio 31-ąją.

REKLAMA

Pernai Lietuvos Vyriausybė bandė susiderėti su Europos Komisija, kad ši leistų pratęsti elektrinės darbą iki 2012-ųjų vidurio, kol Lietuva turės bent vieną elektros jungtį su Vakarais, tačiau derybos nebuvo sėkmingos.

Sustabdžius Ignalinos AE didesne galia veiks Lietuvos elektrinė bei termofikacinės elektrinės. Maždaug trečdalį elektros Lietuva importuos.

Skaičiuojama, kad elektrinės išmontavimo ir pavojingų atliekų laidojimo darbai užtruks apie 30 metų. O apie 2018–2020 metus Lietuva ketina pasistatyti naują atominę jėgainę.



Lietuvos radijas, lrt.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų