REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vadinamųjų "žemo slenksčio" kabinetų darbuotojai - sveikatos priežiūros specialistai, epidemiologai, socialiniai darbuotojai - mokomi konsultuoti narkotikų vartotojus.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje pirmadienį vyko seminaras "Narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo žalos mažinimas: Žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) konsultacinė parama, prieštestinis ir potestinis konsultavimas", kuris surengtas siekiant gerinti su narkomanais dirbančių specialistų kompetenciją.

REKLAMA

Kaip pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Lietuvos AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas, žalos mažinimo programų tikslas yra pritraukti socialiai atskirtus žmones ir padėti jiems neužsikrėsti ŽIV bei kitomis ligomis.

"Būtina pakelti prevencijos priemonių kokybę. Iškalbingas yra vienas skaičius - iš mūsų ištirtų 150 naujų narkotikų vartotojų, narkotikus vartojančių iki 2 metų, hepatito C virusu buvo užsikrėtę visi", - sakė S.Čaplinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Už narkotikų vartojimo žalai mažinti 2007 metais skirtus 290 tūkstančių litų taip pat numatoma gerinti "žemo slenksčio" kabinetų paslaugas - užmegzti ir palaikyti ryšius su paslaugų gavėjais, jų partneriais, šeimos nariais, teikti jiems bei jų partneriams informaciją, tiems, kurie nenori ar nepasirengę atsisakyti švirkščiamųjų narkotikų vartojimo, sudaryti sąlygas naudotis žalos mažinimo paslaugomis bei motyvuoti juos atsisakyti narkotikų vartojimo.

Lietuvoje šiuo metu 9 veikiantys "žemo slenksčio" kabinetai keičia adatas ir švirkštus, dalija dezinfekcines priemones, prezervatyvus, teikia konsultavimo, švietimo ir kitas paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Narkotikų kontrolės departamento direktorės Audronės Astrauskienės, "žemo slenksčio"

paslaugų kabinetų nereikia tapatinti su injekciniais kambariais ir taip bauginti visuomenę.

"Žemo slenksčio" paslaugų kabinetai nėra skirti narkotikų švirkštimuisi, kaip injekciniai kambariai. Žemo slenksčio paslaugų kabinetų tikslas įvairiomis priemonėmis pritraukti narkotikų vartotoją, nes tik taip įmanoma užmegzti su jais kontaktą ir motyvuoti keisti savo gyvenimo būdą, mažinti rizikingą elgseną", - aiškino A.Astrauskienė.

Per švikščiamuosius narkotikus ŽIV užsikrečia daugiau kaip 60 procentų visų Lietuvos naujų viruso nešiotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų