REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Jacquesas Chiracas (Žakas Širakas) pasiuntė kaip niekad iki šiol aiškų signalą, jog gegužę ketina pasitraukti.
Nuo 1995 metų prezidento pareigas einantis J. Chiracas interviu, kuris turėtų būti parodytas sekmadienį, teigė turįs vilties ir toliau tarnauti Prancūzijai, tik "kitokiu mastu".
"Žinoma, kad yra gyvenimas po politikos. Iki mirties", - gerai žinomam interviu specialistui Micheliui Druckeriui (Mišeliui Drukeriui) sakė J. Chiracas.
"Aš visada bandžiau tarnauti Prancūzijos žmonėms. Jeigu neturėsiu tokio pobūdžio pareigų, ką gi, tuomet bandysiu tarnauti Prancūzijai kitokiu mastu, - remiantis interviu ištraukomis, kurias ketvirtadienį išspausdino laikraštis "Le Parisien", teigė J. Chiracas. - Juk žinote, aš ne iš tų, kurie gyvena praeitimi".
Į 74 metų J. Chiraco pokalbį įsiterpusi jo žmona Bernadette (Bernadet) atvirai prisipažino "labai pasiilgsianti" Eliziejaus rūmų, kuriuose pora gyveno pastaruosius 12 metų.
"Taip, aš labai pasiilgsiu šio namo, bet prisitaikysiu. Reikia suvokti, kad tai tokia dalia", - trečiadienį įrašytame interviu sakė Bernadette Chirac.
Šaliai vadovaujant dabar kadenciją jau baigusiems prezidentams Valery Giscard'ui d'Estaing'ui (Valeri Žiskarui Destenui) ir Francois Mitterrand'ui (Fransua Miteranui) ministro pirmininko pareigas ėjęs J. Chiracas dar nepaskelbė oficialiai, ar dalyvaus balandį ir gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose.
Sausį Prancūzijos lyderis prasitarė svarstantis dar kartą siekti prezidento posto ir teigė paskelbsiąs apie savo ketinimus vėliau. Jo mandatas baigiasi gegužės 16-ąją.
Tačiau praėjusį mėnesį paskelbtos visuomenės nuomonės apklausos parodė, kad 81 proc. Prancūzijos rinkėjų nenori, jog J. Chiracas siektų trečio mandato, nors konstitucijoje ir nėra nustatyta jokių prezidento kadencijų skaičiaus apribojimų.
2002 metais J. Chiracas buvo perrinktas į šį postą įveikęs kraštutinių dešiniųjų lyderį Jeaną-Marie Le Peną (Žaną Mari Le Peną).
Naujausios sociologinės apklausos rodo, kad dabar prezidento reitingai pamažu kyla, nors birželį buvo pasiekę rekordiškai žemą 17 proc. lygį, kai vyriausybė nesugebėjo susitvarkyti su jaunimo įdarbinimo problema ir jos pasiūlytas įstatymas buvo sutiktas visuotiniais protestais.
Tačiau didelio visuomenės pritarimo J. Chiracas nusipelnė priešindamasis Jungtinių Valstijų karui Irake.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų