REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitų metų sausio 9-17 dienomis 11 Lietuvos teatrų ir kultūros įstaigų atvers duris Lietuvos gyventojams, kurie neišgali lankytis teatruose ar koncertuose – daugiavaikėms šeimoms, senjorams, neįgaliesiems, našlaičiams, studentams, moksleiviams.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąkart Lietuvoje vykstantį nacionalinį teatrų projektą „Atverk teatro duris“ inicijuoja didžiausias Lietuvos kultūros ir sporto mecenatas Vladimiras Romanovas.

REKLAMA

Projekte dalyvaujantys 11 Lietuvos teatrų ir kultūros institucijų per savaitę 7 Lietuvos miestuose parodys 9 spektaklius, Nacionalinė filharmonija ir Kauno valstybinė filharmonija pakvies į  koncertus.

Tikimasi, kad per savaitę truksiančią „Atverk teatro duris“ akciją apie 6000 žiūrovų pamatys Lietuvos teatrų spektaklius ir koncertus.

Kultūros ir sporto mecenatas, Ūkio banko investicinės grupės prezidentas Vladimiras Romanovas, daugelį metų svečius pakviesdavęs į išskirtinę teatro šventę „Senieji Naujieji metai“, šiemet jai suteikė naują turinį – subūrė Lietuvos teatrus atverti duris visos šalies žiūrovams.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad žmogui išlikti žmogumi padeda menas ir kultūra. Todėl suteiksime galimybę ateiti į teatrą visos šalies žmonėms, nesvarbu, kuriame mieste jie gyventų ir koks jų socialinis statusas. Sausio mėnesį visoje Lietuvoje įvyks didelė meno šventė“, - sakė Vladimiras Romanovas.

Jis pasidžiaugė, kad Lietuvos teatrai ir kultūros įstaigos labai geranoriškai sutiko dalyvauti labdaros projekte ir atverti savo duris stokojantiems žmonėms.

Labdaros projekte „Atverk teatro duris“ dalyvauja Kauno dramos teatras, Šiaulių dramos teatras, Alytaus miesto teatras, Marijampolės dramos teatras, Rusų dramos teatras, Nacionalinė filharmonija, Jūrų muziejus, Oskaro Koršunovo teatras, Kauno valstybinė filharmonija, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras ir Panevėžio J.Miltinio dramos teatras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teatrų vadovai sakė, kad Lietuvoje daug kalbama apie socialinę atskirtį, tačiau visiškai neprabylama apie kultūrinę atskirtį - kultūros renginiai yra prieinami gana siauram Lietuvos žmonių ratui. Tai lemia ir finansinės šalies gyventojų galimybės, ir geografinė atskirtis, ir bendras suformuotas požiūris bei kultūrinė elgsena.

Bilietus į spektaklius ir koncertus žiūrovai galės pasiimti Ūkio banko filialuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Marijampolėje, pateikę jų statusą liudijantį pažymėjimą (pensininko, studento, neįgaliojo ir t.t.). 30 proc. visų bilietų bus išdalyta vaikų ir senelių namams bei kitoms socialinėms institucijoms.

REKLAMA

Apie teatro prieinamumą Lietuvoje

2003-2004 metais Socialinių tyrimų instituto atliktame Lietuvos gyventojų kultūros poreikių tyrimo duomenys rodo, kad 42 proc. apklaustųjų apskritai nesilankė teatre, kas ketvirtas šalies gyventojas apsilankė teatre kartą per kelerius metus, vieną du kartus per metus teatre apsilankė 23,5 proc. apklaustųjų.

Dažniausiai teatruose nesilanko tie respondentai, kurių pajamos vienam šeimos nariui yra 201-600 Lt per mėnesį (22,5 proc.). Be to, nesilankančiųjų skaičius gerokai išauga tarp vyresnio amžiaus žmonių – išėjus į pensiją teatras tampa nebeprieinamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų