REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po keturiasdešimties metų Jungtinėse Valstijose baltiesiems gresia tapti mažuma. Skaičiuojama, kad 2050 metais jie sudarys 49,9 proc. JAV gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Sugriežtinus imigracijos politiką po 2001 metų rugsėjo 11-osios ir pablogėjus ekonominėms sąlygoms imigrantų į JAV plūsta šiek tiek mažiau. Tai leido pakoreguoti ankstesnes prognozes, pagal kurias baltieji mažuma būtų tapę jau 2042 metais. Dabar, įvertinęs naujas aplinkybes, JAV Gyventojų biuras baltųjų dominavimo pabaigą skelbia 8 metais vėliau. Šiandien ne Lotynų Amerikos kilmės baltieji sudaro du trečdalius JAV gyventojų. Iš viso Jungtinėse Valstijose gyvena 308 mln. žmonių.

REKLAMA

Kol kas amerikiečių analitikai imigrantus vertina gana teigiamai. Vadinamojo Smegenų centro "Brookings Institution" ekspertas Williamas H.Frey'us mano, kad mažėjantis užsieniečių srautas gali tik pakenkti darbo rinkai ir socialinei apsaugai. Anot jo, imigrantai turėtų pakeisti pokario demografinio sprogimo metu gimusius ir jau senstančius amerikiečius, be to, sumažinti bendrą gyventojų amžiaus vidurkį.

Gyventojų biuro išplatintame pranešime pateikiami keturi ateities scenarijai. Visi jie sudaryti atsižvelgiant į gimstamumo, mirtingumo rodiklius ir imigrantų skaičių. 2050 metais baltieji mažuma taps tuomet, jei į JAV iki to laiko kasmet atvyks tiek pat imigrantų, kaip ir dabar - ne daugiau milijono.

REKLAMA
REKLAMA

Per 40 metų gyventojų skaičius turėtų išaugti iki 399 milijonų. 2050 metais iš šimto amerikiečių 49 būtų baltieji, 12 - juodaodžių, 28 - Lotynų Amerikos kilmės imigrantai ir 6 - azijiečiai. Baltųjų vaikai taps mažuma jau 2031 metais. Po 40 metų bus trigubai daugiau vyresnių nei 85 metai gyventojų. Jų skaičius išaugs iki 18,6 milijono.

Tiesa, Gyventojų biuro eskpertai šias prognozes siūlo vertinti tik kaip gaires. Anot jų, demografijos kaitą numatyti itin sunku, nes tam įtakos turi ir sunkiai apskaičiuojami veiksniai. Gyventojų sudėties kaita priklauso ir nuo ekonomikos atsigavimo tempų, gamtinių katastrofų, kultūrinių pasikeitimų. Galiausiai, kitąmet JAV siūloma ir vėl peržiūrėti imigracijos įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei imigracijos politika taps lankstesnė, imigrantų skaičius augs, o ekonomika sparčiai atsigaus, baltieji mažuma taps jau 2040 metais. Šiuo atveju labiau išaugtų ir gyventojų, kilusių iš Azijos, dalis.

Jeigu į Jungtines Valstijas neįvažiuotų nė vienas užsienietis, 2050 metais baltieji išliktų dauguma ir sudarytų 58 proc. gyventojų. Kadangi Lotynų Amerikos kilmės ispanų populiacija labai jauna, o gimstamumas didelis, jų dalis padidėtų iki 21 procento. Tiesa, pagal šį scenarijų smarkiai padaugėtų ir vyresnių nei 65 metų amerikiečių. Tokio amžiaus būtų kas ketvirtas JAV gyventojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų