REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Berlyno kino festivalio centre atsidurs moterys ir karas

Edith Piaf (Edit Piaf), itin tinkanti filmų konkursui, kuriame moterys, tarp jų ir persekiojamos likimo, užims centrinę vietą.
Pagrindiniame 26 juostų konkurse taip pat netruks karinės tematikos, kuri vyrauja Clinto Eastwoodo (Klinto Istvudo) filme "Laiškai iš Ivo Džimos" (Letters From Iwo Jima), Izraelio juostoje "Bofortas" (Beaufort) ir "Apsimetėliuose" (The Counterfeiters), kur pasakojama apie nacių planą sužlugdyti Didžiosios Britanijos ekonomiką.
Tipiškoje tarptautinių filmų grupėje daugiausia figūruoja Azija ir Lotynų Amerika, tačiau Berlynas savo reputaciją kino pasaulyje tikisi papuošti Holivudo žvaigždžių spindėjimu ant raudonojo kilimo.
Festivalio direktorius Dieteris Kosslickas (Dyteris Koslikas) tikisi, kad režisieriaus Olivier Dahano (Olivjė Dahano) juosta "Gyvenimas pro rožinius akinius" (La Vie en Rose), kurioje Marion Cotillard (Marion Kotijar) vaidina E.Piaf nuo 20-ies iki 47 metų, kai ji mirė, išspręs atidarymo filmų, kurie iki šiol sulaukdavo daug kritikos, problemą.
Kilusi iš skurdžios aplinkos tokių baladžių kaip "La vie en rose" ir "Non, je ne regrette rien" atlikėja E.Piaf tapo žvaigžde, tačiau jos gyvenimą lydėjo tragedijos, įskaitant mylimo vyro žūtį per lėktuvo katastrofą.
Konkurse taip pat dalyvauja vokiečių režisieriaus Christiano Petzoldo (Kristiano Pecoldo) filmas "Yella", kuriame pasakojama apie jauną moterį iš buvusios komunistinės Rytų Vokietijos. Mėgindama pabėgti nuo nelaimingos santuokos, ji ieško darbo vakarinėje Vokietijos dalyje, tačiau ją toliau persekioja senasis gyvenimas.
Juostoje "Irina Palm" dainininkė ir aktorė Marianne Faithfull (Merijan Feitful) vaidina 50 metų našlę, kuri ieškodama, kaip prasimanyti pinigų, netyčia sutinka dirbti sekso klube.
Kinų "Tujos santuokoje" (Tuya's Marriage) pasakojama apie moterį, kuri ieško naujo partnerio, galinčio pasirūpinti ja ir jos sergančiu buvusiu vyru, tuo tarpu uždarymo filme "Angelas" (Angel) vaizduojamas jaunos moters iškilimas ir nuosmukis XX amžiaus Anglijoje.
"Pastabose apie skandalą" (Notes On a Scandal) aktorės Judi Dench (Džudi Denč) ir Cate Blanchett (Keit Blanšet) vaidina mokytojas, įsivėlusias į konfliktą.
Abi šios aktorės yra nominuotos "Oskarui": J.Dench pretenduoja į geriausios aktorės, o C.Blanchett - į geriausios antrojo plano aktorės apdovanojimą.
Manoma, kad kartu su jomis į Berlyną atvyks dar vienas kandidatas į "Oskarą" C.Eastwoodas, kurio "Laiškai iš Ivo Džimos" buvo pasiūlyti geriausio filmo apdovanojimui, o jis pats - geriausio režisieriaus prizui. Berlyne taip pat turi apsilankyti Sharon Stone (Šaron Stoun), Lauren Bacall (Loren Bakal), Robertas De Niro (Robertas De Niras) ir Mattas Damonas (Matas Deimonas).
Tarp keturių Azijos filmų, dalyvaujančių konkurse, yra "Pasiklydę Pekine" (Lost in Beijing), kurio kūrėjams dėl leidimo rodyti šią juostą Berlyno festivalyje teko derėtis su Kinijos cenzoriais.
Pernai Kinija uždraudė režisieriui Lou Ye (Lu Je) kurti filmus penkerius metus, kai jis be oficialaus pritarimo per Kanų kino festivalį parodė juostą "Vasaros rūmai" (Summer Palace).
Konkurse taip pat varžosi juosta "Aš esu kiborgas, bet viskas gerai" (I'm a Cyborg, But That's OK). Tai Pietų Korėjos darbas, kuriame kaip aktorius debiutuoja popmuzikos žvaigždė Rainas.
Berlynalė yra vienas prestižiškiausių kino festivalių pasaulyje, nors jam dėl žavesio ir kino žvaigždžių dėmesio tenka varžytis su Venecija ir Kanais.
D.Kosslickas teigė, kad šiais metais sieks daugiau vietų pasiūlyti eiliniams žiūrovams, kurie suplūsta žiūrėti konkurso ir kitų grupių filmų.
"Turime suteikti daugiau galimybių visuomenei, nes Berlynalė yra visuomenei skirtas festivalis", - sakė jis šią savaitę Vokietijos radijui.
"Jeigu pamiršime šį principą, Berlynalė mirs", - pažymėjo jis.
D.Kosslickas taip pat sukritikavo naujai rengiamus festivalius Romoje ir Dubajuje, kurie, jo teigimu, prisiviliojo Holivudo žvaigždes, sumokėję joms pinigų.
"Jeigu pradėtume mokėti žvaigždėms už jų dalyvavimą, jau penktadienio vakarą bankrutuotume. Berlynalė tetruktų dvi ar pusantros dienos", - sakė jis.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų