• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasmet pamaryje patvinęs Nemunas užlieja šimtus kvadratinių kilometrų pievų, o vanduo įkalina tūkstančius žmonių. Prieš keletą metų Vyriausybė patvirtino programą, pagal kurią per devynerius metus turi būti sutvarkyta vandens reguliavimo sistema. Tačiau žadėtų milijonų Klaipėdos rajono, Pagėgių ir Šilutės rajono savivaldybės taip ir nesulaukia.

REKLAMA
REKLAMA

Vičių kaimo sodyba nuo Nemuno nutolusi vos per pusę kilometro. Ją Pagėgių savivaldybėje pirmąją pasiekia kasmečiai potvyniai. Gausiau palijus ir šiemet tris savaites šeima sako buvusi atkirsta nuo civilizacijos. Vanduo atslūgo vos prieš porą dienų. Lidija ir Helmutas Kondrutai teigia Nemuno išdaigas kenčiantys jau keturis dešimtmečius. Pievos, keliai ir sodybos kasmet užliejamos dėl neveikiančios polderių sistemos.

REKLAMA

Anot L. Kontrutienės, jei potvynis didesnis, nuo civilizacijos jie atskirti būna pusantro ar du mėnesius. „Gyvenam ant kiemo su gyvuliukais ir grumiamės“, – pasakojo Vičių kaimo gyventoja.

Sovietmečiu, anot sutuoktinių, esą buvę lengviau – nuo potvynių juos tada saugojo net keturios siurblinės, dabar veikia tik viena. Siurblinės vartai, reguliuojantys vandens lygį, nebesidarinėja jau porą dešimtmečių, tad Nemunui pakilus bent porą metrų, gyventojai tampa stichijos įkaitais.   

REKLAMA
REKLAMA

„Šios siurblinių, vandens pakėlimo sistemos reikalingos tada, kai potvynis eina į pabaigą. Norint greičiau nutraukti vandenis nuo pievų, tada jos yra reikalingos ir efektyvios“, – teigė Stoniškių seniūnas Stanislovas Bagdonas.

2006-iais Vyriausybė patvirtino programą, pagal kurią per devynerius metus iš valstybės biudžeto bei Europos Sąjungos struktūrinių fondų turėtų būti skirta 55 mln. litų.

Už šias lėšas Klaipėdos rajono, Pagėgių ir Šilutės rajono savivaldybių teritorijose turėtų būti sutvarkyti apsauginiai pylimai, atnaujinti ir pakeisti pasenę hidrotechniniai įrenginiai, įrengta polderių sistema, pastatyti tiltai, paaukštinti keliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau prabėgus trejiems metams, Pagėgių savivaldybė gavo vos 100 tūkst. litų keliams tvarkyti, o šiemet žadėtų lėšų, už kurias rengtasi ruošti polderių sistemos rekonstravimo techninį projektą, nesulaukta.

„Sutvarkius vandens reguliavimo sistemą, būtų galima išvengti bent 3–4 potvynių į metus. Nereikėtų vežioti mokinių, maisto. Išsispręstų kelių problema, nereikėtų tiek daug priežiūros įdėti. Būtų sutaupomos ne tokios menkos sumos pinigų“, – sakė Pagėgių savivaldybės administracijos direktorius Vaidas Bendaravičius.

Administracijos direktorius sako, kad gavę lėšų, polderių sistemos rekonstrukciją būtų pradėję šį pavasarį. Dabar šie planai atidėti neribotam laikui, ir neaišku, kaip ilgai prastos būklės apsauginiai pylimai galės sulaikyti vandenį.

Jevgenijus Bardauskas

LTV „Panorama“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų