REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konkurso LITUANICA nugalėtoja - japono vadovaujama komanda

2009 m. gruodžio 10 d., Kaunas. Paskelbti konkurso LITUANICA, kurių metu ieškota geriausių urbanistinių ir architektūrinių idėjų vystyti teritorijai tarp Kauno pilies ir Petro Vileišio tilto, nugalėtojai.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji vieta skirta tarptautinei komandai Maxwan (vadovas Hiroki Matsuura, Jason Hilgefort, Artur Borejszo, Jonas Grinevičius, Anna Borzyszkowska, Nobuki Ogasawara). Vertinimo komisija, susidedanti iš 16 narių, šiai komandai skyrė net 9 pirmąsias vietas.

REKLAMA

Antroji vieta atiteko komandai MAJ.GAM (Gintaras Prikockis, Asta Prikockienė, Andrius Kenstavičius, Marius Ščerbinskas, Mažvydas Zajankauskas, Justas Prikockis), trečioji - komandai GSGS (Gintaras Klimavičius, Saulius Pamerneckis, Gintaras Čaikauskas, Sigitas Kuncevičius). Iš viso konkurse varžėsi 5 komandos, atrinktos po kūrybinių dirbtuvių LITUANICA, vykusių Kaune, buvusioje fabriko „Lituanica“ teritorijoje, rugsėjo 24-27 dienomis.

REKLAMA
REKLAMA

Kūrybinių dirbtuvių ir konkurso LITUANICA prizinis fondas - per 150 tūkstančių litų. Komanda nugalėtoja bus pakviesta derėtis dėl tolimesnio projekto įgyvendinimo.

Su konkurse LITUANICA dalyvavusių komandų projektais galima susipažinti Kaune, Ryšių istorijos muziejuje. Projektų ekspozicija veiks iki gruodžio 23 dienos.

Kūrybines dirbtuves-konkursą LITUANICA rengusi „UAB „Baltisches Haus“ - viena iš didžiausių nekilnojamojo turto projektų plėtotojų ir valdytojų Lietuvoje - Kaune valdo 1,5 ha teritoriją (buvusio „Lituanica“ fabriko pastatų kompleksas). Remdamasi Kauno architektūros-urbanistikos ekspertų tarybos rekomendacija, UAB „Baltisches Haus“ urbanistinį-architektūrinį konkursą rengė didesnėje nei jos valdoma teritorija: žvelgiama į beveik 11 ha teritorijos tarp Kauno pilies ir Petro Vileišio tilto išvystymo galimybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

UAB „Baltisches Haus“ planuoja iki metų pabaigos parengti teritorijos vystymo viziją. Kitais metais prasidėtų detaliojo planavimo etapas. Pirmojo etapo statyba numatoma 2013 metais.

Kūrybinių dirbtuvių-konkurso LITUANICA partneris - Kauno miesto savivaldybė.

Apie konkursą LITUANICA



    Mindaugas Pakalnis, „Vilniaus planas“ vyr. architektas, Vertinimo komisijos narys:

    - Konkursas LITUANICA maloniai nustebino. Lietuvoje, mano galva, tokio konkurso nėra buvę. Aukštas profesionalumas ir organizatorių, ir užsakovų, ir dalyvių prasmėmis. Dalyvavo geriausi architektūros, urbanistikos profesionalai iš Lietuvos, geri profesionalai iš užsienio.

REKLAMA

    Konkurso LITUANICA rezultatai pranoko mano lūkesčius.

    Dažnai konkursai pasibaigia „muilo burbulais“: po konkursų neaišku, ką su tais rezultatais daryti. Išorė jų graži, bet realizuoti jų neįmanoma. O jei realizuojama, skiriasi nuo to, kas buvo konkurse.

    Pateikti projektai pakankamai skirtingi.

    Užsieniečių dalyvavimas konkurse LITUANICA įnešė labai gero pragmatizmo. Užsieniečiai į iššūkį pasižiūrėjo pragmatikai. Nugalėtojų projektas - pragmatiškas, atitinka realybę. Realiai įgyvendinamas. Šis projektas neleis padaryti klaidų ateityje Tai ir yra nugalėtojų sėkmės priežastis.

REKLAMA

    Žinoma, svarbu, kas ateityje dirbs prie šio projekto architektūros prasme. Mano galva, turėtų vykti atskiri kvartalų konkursai. Kvartalai galėtų skirtis ir architektūrine išraiška. Trys keturi skirtingi kvartalai - jau iškart pakankamai gyvybinga teritorija. 



    Saulius Buteliauskas, UAB “Baltisches Haus” generalinis direktorius, Vertinimo komisijos narys:

    - Teigiamai vertinu konkurso rezultatus ir patį procesą. Esu įsitikinęs, kad visų suinteresuotų pusių supratimas, vizija dėl tų vienuolikos hektarų prie Kauno senamiesčio, paaiškėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

    Konkurso nugalėtoją išrinkome pakankamai aiškiu sutarimu, nors būta ir, manau, bus skirtingų nuomonių.

    Labai svarbu, kad projektas yra realus. Labiausiai detalizuotas iš visų konkurse pateiktų projektų.

    Baigėsi konkursas, mes kviesimės laimėtoją, kaip ir buvo numatyta konkurso sąlygose, ir pradėsime derybas dėl projekto raidos programos. Taip pat sėsime prie stalo su Kauno miesto savivaldybės atstovais ir tarsimės dėl projekto raidos programos užduoties parengimo. 

REKLAMA

    

    Loreta Janušaitienė, Kultūros paveldo departamento vyresnioji specialistė, architektė, Vertinimo komisijos narė:

    - Asmeniškai tikėjausi ne to lyderio. Mano nuomonė skiriasi nuo komisijos daugumos nuomonės. Mano galva, architektūrine prasme buvo daug stipresnių projektų. 



    Nerijus Valatkevičius, Kauno miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Urbanistikos skyriaus vedėjas, architektas, Vertinimo komisijos narys:

    - Gerbiu bendrą Vertinimo komisijos nuomonę, jos laikausi ir laikysiuosi. Pats konkursas - aukščiausio lygio. Manau, kad tai yra kelias, kaip galima atrasti teisingus sprendimus. Konkursas LITUANICA - labai geras būdas ieškoti sprendimo, ir mes labai retai sulaukiam tokio įdomaus ir nuoširdaus darbo.

REKLAMA

    Manau, kad idealaus, be mažiausių priekaištų, nebuvo nė vieno projekto. Tačiau vienos nuomonės nebus niekada, kai bandoma spręsti tokius sudėtingas uždavinius.



    Irena Kliobavičiūtė, architektė, paveldosaugos ekspertė, Vilniaus architektūros-urbanistikos ekspertų tarybos narė, Vertinimo komisijos narė:

    - Labai vykęs konkursas, buvo didelė konkurencija, todėl ir visi projektai buvo stiprūs, buvo įdomių požiūrių, diskusijų.

    Teritorija didelė, todėl sprendimą rasti buvo labai sunku. Ir kad konkursas buvo tarptautinis - taip pat didelė sėkmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

    Bendras rezultatas labai neblogas ir aš jį vertinu teigiamai. 



    Audrius Ambrasas, architektas, Vilniaus architektūros-urbanistikos ekspertų tarybos narys, Vertinimo komisijos narys:

    - Projektas, kuris nugalėjo, turėjau daugiausiai pliusų ir mažiausiai minusų. Jo pragmatiškumas ir lankstumas, žvelgiant į tolimesnį projekto įgyvendinimą nekeičiant pačios idėjos iš esmės, lėmė pergalę.

    Visuose konkursui pateiktų projektuose yra nemažai teigiamų dalykų, juos, manau, bus galima panaudoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų