REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį pasaulinėje valiutų rinkoje rinkos dalyviams nuobodžiauti neteko, ypač Niujorko prekybos sesijos metu. Buvo sulaukta svarbių makroekonominių naujienų, Federalinio rezervų banko (FED) vadovo komentaro.

REKLAMA
REKLAMA

JAV akcijų rinkos indeksai Dow Jones ir S&P500 prekybą baigė atitinkamai pakilę 1,33 proc. ir 1,45 proc. Naftos barelis brango apie 3 proc., o aukso kaina buvo pakilusi į naujas visų laikų aukštumas – 1143,6 JAV dolerio už unciją. Apetitas rizikingiems aktyvams nedingsta, o žaliavų kainų augimą palaikė ir silpnesnis JAV doleris.

REKLAMA

Vakar paskelbta euro zonos infliacija atitiko prognozes. Mėnesinis kainų kritimas išliko nepakitęs (-0,1 proc.), tuo tarpu metinė infliacija siekė 1,2 proc. Nustojusios kristi vartojimo prekių ir paslaugų kainos leidžia Europos centriniam bankui (ECB) drąsiau jaustis svarstant galimą monetarinės politikos griežtinimą. Apie palūkanų didinimą kalbėti ankstoka, tačiau pirmieji finansinio stimuliavimo programų ribojimo darbai jau gali būti pradėti ruošti. Dalis ECB narių mano (vienas jų – Vokietijos centrinio banko vadovas Axelis Webberis), kad rinkos likvidumo mažinimo strategijas reikia pamažu pradėti įgyvendinti jau dabar.

REKLAMA
REKLAMA

JAV paskelbė spalio mėnesio mažmeninius pardavimus. Nors bendri pardavimai padidėjo 1,4 proc., tačiau neįskaitant transporto priemonių, mažmeninės prekybos apimtys teišaugo 0,2 proc. Buvo laukiamas 0,4 proc. augimas. Niujorko FED gamybos sektoriaus indeksas krito nuo 34,6 iki 23,5 ir buvo mažesnis nei laukta (29,9). JAV gamybos atsargų lygis sandėliuose taip pat mažėjo lėčiau (-0,4 proc.) nei tikėtasi (-0,7 proc.).

EUR/USD valiutų poros kursas pirmadienį pakilo 0,34 proc. iki 1,4972. Prekyba buvo permaininga, aukščiausią ir žemiausią kurso lygius skyrė 136 punktai. Po ne itin džiuginančių JAV makroekonominių rodiklių kursas bandė kristi, tačiau teigiamos nuotaikos JAV akcijų rinkoje eurui neleido pigti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemažą bangą rinkoje buvo sukėlęs FED vadovo Beno Bernanke komentaras. Jis užsiminė, kad FED vykdoma politika išlieka susijusi su stipraus JAV dolerio užtikrinimu. Tai sukėlė trumpalaikį EUR/USD kurso kritimą. Apskritai B. Bernanke komentarai apie JAV ekonomiką nebuvo optimistiniai, ir tai, tikriausiai, neleido rinkoje įsivyrauti rizikos mėgėjams. Kurį laiką pagrindinės valiutų poros kursas vis dar kovoja su 1,50 pasipriešinimo lygiu ir labai tikėtina, kad šią savaitę bandys įsitvirtinti virš jo.

Šiandien skelbiami euro zonos užsienio prekybos balanso duomenys neturėtų stipriai veikti valiutų kursų. Rinkos katalizatoriais gali tapti JAV gamintojų kainų indeksas bei užsienio investicijų į JAV vertybinius popierius duomenys. Taip pat bus sulaukta žinių iš pramonės bei nekilnojamojo turto sektorių.

REKLAMA

GBP/USD vakar pasižymėjo užtikrintu augimu. Kursas pakilo 0,7 proc. iki 1,6821. Prekybos metu kursas buvo pakilęs iki 1,6877 lygio – aukščiausio nuo 2008 rugpjūčio mėnesio pradžios. Panašu, kad ir šiandien svaro pirkėjai nėra linkę sudėti ginklų. Skelbiamas D. Britanijos vartotojų kainų indeksas bei Anglijos centrinio banko infliacijos ataskaita gali įtakoti svaro kursą. Dėl skelbiamų naujienų gausos ir jau antrą prekybos sesiją paeiliui stipriai brangstančio svaro, šiandien GBP/USD valiutų pora gali sulaukti papildomo investuotojų dėmesio.

USD/JPY valiutų poros kursas pirmadienį nusileido 0,53 proc. iki 89,07. JAV dolerį neigiamai veikė skelbtos makroekonominės naujienos. Be to, jenai stipriau jaustis padėjo paskelbtas Japonijos bendras vidaus produktas. Vien trečią ketvirtį BVP augimas siekė 4,8 proc., o palyginti su praėjusių metų trečiuoju ketvirčiu – 1,2 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų