REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pradėtas parlamentinis tyrimas, priešingai nei Lenkijoje ir Rumunijoje, kuriose, įtariama, taip pat galėjo būti įsteigti Centrinės žvalgybos agentūros (CŽV) neteisėti kalėjimai, yra tinkamas modernios Europos demokratijos žingsnis.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašo Clara Gutteridge, žmogaus teisių gynėja, dirbanti „Reprieve“ (nevyriausybinėje organizacijoje, besirūpinančioje kalinių teisinę gynyba), tai tinkamas šiuolaikinės demokratijos atsakymas į mestus įtarimus.

REKLAMA

„Jei tai tiesa, – C. Gutteridge cituoja Prezidentės Dalia Grybauskaitė žodžius. – Lietuva turi prisiimti atsakomybę, atsiprašyti ir pažadėti, kad tai niekad nepasikartos“.

Žmogaus teisių gynėja teigia tokio atvirumo nematanti kitose Rytų Europos šalyse, o Europos parlamentinėje asamblėjoje 2006–2007 metais šveicaro Dicko Marty paskelbti tvirtinimai apie CŽV kalėjimus Lenkijoje ir Rumunijoje buvo „liūdniausia jos regėta diskusija“.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia žmogus teisių gynėja, tiek Lenkijoje, tiek Rumunijoje   plataus politinio spektro atstovai vieningai neigė mestus kaltinimus, tačiau pripažino, kad tai darė dėl „patriotiškumo“. „Jūs nesuprantate, tai mūsų šalies puolimas, tai pripažinti būtų nepatriotiška“, – atskirus pokalbius su kalėjimų buvo faktą neigusiais politikais prisimena C. Gutteridge.

Tuo tarpu NSGK nariai šiandien apsilankė įslaptintame VSD objekte Antaviliuose. Kaip anksčiau spėjo LNK žinių tarnybos šaltiniai, minėtame objekte galėjo būti CŽV naudotas objektas. Komisijos nariai nekomentavo to, ką išvydo CŽV objekte. Teigiam, kad tyrimas vyksta toliau, o netrukus bus apklausiami informacijos apie galimą CŽV kalėjimo buvimą ar nebuvimą sutrikti galintys asmenys.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų