REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės ir Baltijos šalys ir toliau bendrai sieks atkurti saugumą Afganistane, jos pasiryžusios išlaikyti indėlį NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje. Tokį bendrą pareiškimą pasirašė Helsinkyje susitikę Šiaurės ir Baltijos šalių gynybos ministrai.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrai susitikime aptarė regioninio saugumo stiprinimo Šiaurės ir Rytų Europos regione, Afganistano stabilizavimo bei bendradarbiavimo gynybos srityje temas. Suomijoje vykusiame susitikime dalyvavo ir krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė bei ją lydinti delegacija.

REKLAMA

Pirmąją susitikimo dieną, pasak Krašto apsaugos ministerijos pranešimo, darbinės vakarienės metu ministrai diskutavo apie regioninio saugumo stiprinimo iniciatyvas Šiaurės ir Rytų Europos regione, pagrindinį dėmesį skirdami Rusijai, NATO aktualijoms ir Švedijos pirmininkavimui Europos Sąjungai. Šiaurės Europos šalių gynybos ministrai taip pat pasirašė susitarimą, kuriuo numatoma stiprinti susitarimą pasirašiusių šalių bendradarbiavimą gynybos srityje. Ministrė R. Juknevičienė išreiškė viltį, kad į pagrindinius Šiaurės Europos šalių bendradarbiavimo gynybos srityje projektus ateityje galėtų būti įtraukiamos ir Baltijos valstybės.

REKLAMA
REKLAMA

Antrąją susitikimo dieną Lietuvos krašto apsaugos ministrė tarė įžanginį žodį darbinėje sesijoje Afganistano stabilizavimo tema. Ministrė akcentavo ne tik būtinybę visoms NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Assistance Force, ISAF) operacijoje dalyvaujančioms šalims didinti indėlį į šalies atkūrimą, bet ir pačios Afganistano valdžios atsakomybę už visos šalies ir jos regionų plėtrą, demokratinio legitimumo ir efektyvaus darbo poreikį. Trumpai buvo užsiminta ir apie Lietuvos planus Goro provincijoje, kur Lietuva vadovauja ISAF provincijos atkūrimo grupei, dar labiau plėsti Afganistano policijos mokymo projektus įtraukiant į juos kitus partnerius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitų susitikimo darbo sesijų metu buvo aptarti Šiaurės Europos ir Baltijos šalių regioninio karinio bendradarbiavimo klausimai, pristatyta metinė ataskaita dėl vadinamosios Šiaurės ir Baltijos iniciatyvos, pagal kurią dalyvaujančios šalys remia Pietryčių ir Rytų Europos valstybių saugumo sektoriaus reformas.

Baigiantis susitikimui Šiaurės ir Baltijos šalių gynybos ministrai išplatino bendrą pareiškimą dėl Šiaurės ir Baltijos šalių dalyvavimo misijoje Afganistane. Jame šalys patvirtino savo solidarumą su kitomis ISAF partnerėmis siekiant bendrų tikslų atkurti saugumą Afganistane ir pasiryžimą išlaikyti indėlį šioje NATO operacijoje.

Kitas Šiaurės Europos ir Baltijos šalių gynybos ministrų susitikimas vyks 2010 m. rudenį Norvegijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų