REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"DnB Nord" banko vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis siūlo mažinant darbo užmokesčio fondą, kartu įteisinti ne visą darbo savaitę. "Aš manau, kad reikėtų mažinti darbo užmokesčio fondą ir žaibiškai įteisinti ne visą darbo savaitę. Nebūtinai žmogui, dirbančiam savivaldybėje, mažinti algą ar būtinai liepti 20 proc. darbuotojų atleisti. Manau, kad netgi atsirastų pakankamai žmonių, kurie sutiktų dirbti tik 4 dienas per savaitę ir gauti 80 proc. atlyginimo, priklausomai nuo jo situacijos", - žurnalistams sakė R. Rudzkis po antradienį įvykusio susitikimo su Seimo Pirmininke Irena Degutiene.

REKLAMA
REKLAMA

Finansų analitikas nepritaria siūlymui mažinti senatvės pensijas, nes tai gali neigiamai atsiliepti ateityje.

REKLAMA

"Pensija, kuri gaunama iš "Sodros", tai pinigai, kurie žmogui priklauso. Aišku, kad pensija turi būti siejama su darbo užmokesčiu", - sakė R. Rudzkis.

„Pensijų mažinimas yra blogas ne tik dėl savo amoralumo, bet tai labai neigiamas signalas mokesčių mokėtojams ateityje. Šalis daug dirbo, kad išnaikintų vokelius, o pensijų atėmimas juos grąžins akimirksniu. Pensijų mažinimas, mano akimis, – tai psichologinė klaida“, - dėstė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot R. Rudzkio, draudžiamųjų pajamų dydį reikėtų aiškia formule susieti su darbo užmokesčiu. "Kai jis kyla - jos turėtų kilti, kai darbo užmokestis leidžiasi - leistis. Tai yra "Sodros" pensijų sistema turėtų būti tokia, kuri garantuotų žmogui ne kažkokią konkrečią pensiją, o kažkokį pragyvenimo lygį, priklausomai nuo šalies tuo metu esančio lygio", - sakė R. Rudzkis.

Tačiau dėl papildomų pensijų mažinimo jis neprieštarautų. "Jeigu valstybė gali jas mokėti, tegul moka, jeigu negali - tegul nemoka, priklausomai nuo situacijos", - sakė R. Rudzkis.

Finansų ekspertas sukritikavo ir opozicijos siūlomus alternatyvius "ekonomikos gelbėjimo planus", esą juose yra nemažai populizmo. "Pirmas įspūdis, kad ten tikrai nepakankamai konstruktyvumo, per daug populizmo. Sisteminio požiūrio aš ten pasigendu, - mano R. Rudzkis, - Lietuvoje pasigendu kruopštaus darbo pačiose svarbiausiose srityse. Apie partijas net nekalbu, ten tas darbas, man atrodo, nedirbamas. Bet net ir Vyriausybėje pasigendu, kad būtų įdėta labai daug darbo. Visi ieško paprastų sprendimų, o sudėtingoje situacijoje jie neegzistuoja. Reikia daug dirbti, analizuoti, būtinai pasiekti nuoseklią sistemą, kuri atitiktų viziją, strateginį planą, kurio irgi pasigendu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų