REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentaras Rokas Žilinskas, po išgertuvių įsivėlęs į nemalonumus su policija, ėmėsi mulkinti ir Vilniaus teisėją.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinamųjų suole atsidūręs R.Žilinskas turi arba aiškiaregio talentą, arba, būdamas parlamentaru šalies piliečiams demonstruoja būdą, kaip vilkinti bylų nagrinėjimą teisme.



Savaitinė komandiruotė

REKLAMA

Prieš beveik dvejus metus tuometinis vienos televizijos žinių vedėjas R.Žilinskas su savo draugu Marku Gurskiu užsipuolė sostinės taksistą, o vėliau - net septynis policijos pareigūnus, atskubėjusius raminti įsiaudrinusių bičiulių.

Vilniaus priklausomybės ligų centre R.Žilinskui buvo nustatytas vidutinis girtumas, o naktinis nuotykis virto baudžiamąja byla. Tačiau nemaloni istorija ir prasidėjęs teismo procesas nesutrukdė žurnalistui tapti net Seimo nariu.

REKLAMA
REKLAMA

R.Žilinsko ir M.Gurskio bylos nagrinėjimas pastaraisiais mėnesiais buvo akivaizdžiai vilkinamas. Į paskutinį posėdį be pateisinamos priežasties neatvykus parlamentaro draugui, Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo teisėjas Gintaras Dzedulionis nusprendė M.Gurskį suimti. Kaltinamasis šios griežčiausios kardomosios priemonės išvengė tik stebėtinai greitai atskubėjęs pas teisėją.

Tuo tarpu tikslinant kito teismo posėdžio datą, Seimo narys R.Žilinskas teisėjui G.Dzedulioniui pareiškė, kad jo siūloma diena - lapkričio 6-oji - įstatymų leidėjui nepriimtina. Esą tuomet parlamentaras bus komandiruotėje, kurioje užtruks daugiau nei savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Respublikai” pradėjus domėtis, kur taip ilgam išskuba parlamentaras, paaiškėjo, kad R.Žilinsko Seimo valdyba nėra niekur komandiravusi. Oficialų paklausimą dėl parlamentaro užimtumo lapkričio 6-ąją Seimui yra pateikęs ir teisėjas G.Dzedulionis.

Tik užvakar Seimo valdyba nutarė jį išleisti į komandiruotę Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). R.Žilinskas, kaip Seimo Atominės energetikos komisijos vadovas, į Ameriką vyks susipažinti su šios šalies energetikos problemomis lapkričio 8-15 dienomis.



„Meluoti jam nevalia”

REKLAMA

Ar parlamentaras, teisėjui G.Dzedulioniui teigęs, kad komandiruotėje bus jau lapkričio 6-ąją, melavo? Juo labiau kad Seimo narys tuomet dar tik buvo pateikęs prašymą išleisti jį į komandiruotę.

- Kur išvyksite kitą savaitę, kai turėjo įvykti jūsų ir M.Gurskio teismo posėdis? - „Respublika” paklausė R.Žilinsko šią savaitę, kai Seimo valdyba dar nebuvo apsisprendusi, ar jį išleis į JAV.

- Kitą savaitę tai niekur nevykstu. Tik į savaitės pabaigą. Važiuosiu į Ameriką atominės energetikos klausimais. Mes susipažinsime su reguliavimo aplinka - kaip atominė energetika ten yra reguliuojama valstybės.

REKLAMA

- Kas kviečia į šią kelionę?

- JAV vyriausybinė organizacija. Bet dar net nežinau, kada išvyksiu, nes neturiu ir bilietų. Mano kelione rūpinasi Jungtinių Valstijų ambasada.

- Nors iki šiol nežinote, ar apskritai išvyksite, kodėl prieš porą savaičių teisėjui G.Dzedulioniui teigėte, kad lapkričio 6-ąją teismo posėdyje negalėsite dalyvauti, nes būsite komandiruotėje?


- Aš prašiau išleisti mane į komandiruotę nuo lapkričio 8-osios, bet nusigauti į Ameriką reikia ne pusdienio ir ne dienos.

- Kodėl teisėjui sakėte, kad teismo posėdžio dieną būsite komandiruotėje?

- Teisėjui aš pasakiau, kad nežinau, kada išvažiuosiu - lapkričio 6, 7 ar 8 dieną. Tai buvo toks apsidraudimas, kad neapgaučiau teisėjo, nes meluoti jam nevalia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš ir šiandien nežinau, kada išvažiuosiu. Jeigu valdyba neišleis, tai ir nevažiuosiu.



- Ar tokiu būdu nesiekiate vilkinti savo bylos nagrinėjimo?

- Visiškai nėra jokio noro. Bet mes (R.Žilinskas ir M.Gurskis - aut. past.) esame dviese, turime du advokatus, viską reikia suderinti.



- Kiek kainuos jūsų kelionė į JAV?

- Aš tikrai nežinau. Kadangi apmoka kviečiančioji pusė, tai man ir nesako, kiek už mane mokės. Aš prašiau iš Seimo tik dienpinigių, bet visiškai nenusivilsiu, jei man jų neduos.



Fantazuotojas iš Seimo

REKLAMA

„Kiek suprantu, į R.Žilinsko komandiruotės planus lapkričio 6-oji neturėjo patekti, bet jis, matyt, nusprendė pasivažinėti vietoj savo pa-reigos atvykti į teismą”, - „Respublikai” sakė teisėjas G.Dzedulionis.

Seimo vicepirmininkė, valdybos narė Virginija Baltraitienė nustebo iš „Respublikos” sužinojusi, kad neturėdamas oficialaus leidimo važiuoti į komandiruotę parlamentaras R.Žilinskas iš anksto apie tai patikino teismą.

„Pirmiausia parlamentaras turi būti užtikrintas, kad valdyba jį išleis vykti, o tik tada savo komandiruotę pateikti kaip priežastį, kodėl negalės dalyvauti teismo posėdyje, - sakė V.Baltraitienė. - Šiuo atveju tai yra ir neetiška, ir pirmiausia - teismo apgavimas”.

REKLAMA

R.Žilinsko teismui pateikta priežastis atidėti bylos nagrinėjimą nustebino ir Seimo valdybos narį Valentiną Mazuronį.

„Jeigu parlamentaras R.Žilinskas teisme padarė tokį pareiškimą anksčiau, nei Seimo valdyba priėmė sprendimą, kalbant diplomatiškai, žmogus fantazuoja, o sakant liaudiškai - meluoja, - piktinosi V.Mazuronis. - Kadangi dėl jo kelionės valdybos nariai buvo apklausti telefonu, tai net aš apie galutinį rezultatą išleisti R.Žilinską į Ameriką dabar sužinojau tik iš „Respublikos”. Kaip Seimo narys galėjo tokį sprendimą numatyti prieš kelias savaites ir tai net pasakyti teismui - telieka tik spėlioti”.



Pramoginis pasivažinėjimas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Žilinsko komandiruotei į JAV pritarė penki Seimo valdybos nariai, o du - V.Mazuronis ir V.Baltraitienė - susilaikė.

„Nemanau, kad R.Žilinskui būtina vykti į JAV. Kadangi iš Seimo paprašyta tik tūkstančio litų, man kilo klausimas, o kas gi apmoka šią parlamentaro kelionę? Valdybai turėjo būti normaliai paaiškinta, kas ir kodėl tai finansuoja, - teigė V.Baltraitienė. - Kvietimas atėjo ne Seimui, o R.Žilinskui asmeniškai. Ir man užkliuvo tai, kad kalbama apie komandiruotę, o ne kelionę. Visada yra svarbu - kas kviečia ir kieno pinigais tokios išvykos bus apmokėtos, kieno interesai slypi. R.Žilinskas paprašė tik dienpinigių, o visa kita apmoka kažkas”.

REKLAMA

V.Mazuroniui taip pat kilo abejonių dėl R.Žilinsko komandiruotės į Ameriką, kur politikas ketina užsibūti net savaitę. Seimo opozicijos lyderis tokius pasivažinėjimus vadina pramoginėmis ekskursijomis, kurioms nevalia leisti net ir tūkstančio litų.

„Man šis R.Žilinsko pasivažinėjimas panašus į pramoginę kelionę ar ekskursiją, o ne į rimtą komandiruotę, - sakė V.Mazuronis. - Savo žinias reikia tobulinti savo laiku ir už savo pinigus. Supratau, kad ši kelionė reikalinga tik pačiam R.Žilinskui, kad jis su kažkuo susipažintų. Jeigu žmogus nekompetentingas dirbti Seimo atominės energetikos komisijoje, tai tegul jo vietą užima kitas žmogus”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų