• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Radiacinės saugos centras (RSC) pranešė, kad pasitikrinti polonio-210 (Po -210) kiekį panoro trys Lietuvos pilietės, kurių kūnuose britų specialistai 2006 metų pabaigoje aptiko minėtos medžiagos. Moterų tapatybės neatskleidžiamos.
Kaip BNS sakė RSC atstovas Gendrutis Morkūnas, centre jau apsilankė dvi moterys, trečioji taip pat tariasi dėl susitikimo su Lietuvos specialistais. Pasak jo, pagrindinė jų kreipimosi priežastis buvo informacijos trūkumas.
"Londone galbūt dėl laiko stokos niekas joms išsamios informacijos nesuteikė, jos nežinojo, kaip dabar turi elgtis", - sakė G.Morkūnas.
Lietuvos specialistai patvirtino britų tyrimų rezultatus, kad Londone dirbančios moterys yra apsinuodijusios nedidelio kiekiu radioaktyvaus polonio, tačiau tai neturėtų būti pavojinga sveikatai. Visų tirtų piliečių organizmuose tyrimo metu Po-210 aktyvumas buvo mažesnis, nei minimalus nustatomas aktyvumas.
Moterims suteikta išsami informacija apie galimą Po-210 poveikį organizmui, apšvitos dozes, kurias gali sąlygoti Po-210 jonizuojančioji spinduliuotė, žalingą poveikį sveikatai bei neigiamų pasekmių atsiradimo tikimybę sekančioms kartoms.
Spėjama, kad radioaktyvus elementas polonis-210, kuriuo "Millenium" viešbučio bare lapkričio pradžioje buvo mirtinai apnuodytas buvęs Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) darbuotojas A.Litvinenka, galėjo paveikti ir čia kambarių tvarkytojais ar indų plovėjais dirbančius Lietuvos piliečius.
Buvęs Rusijos žvalgybininkas, aršus Kremliaus kritikas, 43 metų A.Litvinenka, dėl kurio gyvybės gydytojai kovotojo tris savaites, mirė lapkričio 23-ąją. Prieš pat mirtį jis savo nužudymu apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Kremlius neigia, kad yra susijęs su A.Litvinenkos mirtimi.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų