REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien 14 val. Lietuvos laiku iš Kennedy kosminio centro Floridoje (JAV) turėtų pakilti bandomoji naujos NASA raketų nešėjų kartos „Ares“ atstovė „Ares I-X“. Naujausiais duomenimis jos startas dėl nepalankių oro sąlygų nukeltas iki 18 val. Lietuvos laiku .

REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad, nepaisant nepalankių oro sąlygų – didelio debesuotumo – jos skrydis nebus atidėtas. Pasak NASA atstovų, jos bandymui tereikia sulaukti bent 10 minučių trukmės giedro dangaus properšos.

REKLAMA

„Ares I-X“ yra bandomoji raketos nešėjos „Ares“ modifikacija. Naujos kartos raketos nešėjos „Ares“ kuriamos pagal NASA „Constellation“ programą, jos turėtų pakeisti dabartinius daugkartinio naudojimo erdvėlaivius „Space Shuttle“ ir skraidinti JAV astronautus ne tik į tarptautinę kosminę stotį, bet ir Mėnulį bei Marsą.



„Ares I-X“. NASA nuotr.

Tiesa, nepriklausomų ekspertų grupė, kuriai naujoji Baltųjų rūmų administracija pavedė peržiūrėti NASA pilotuojamų skrydžių programą, pataria prezidentui B. Obamai atsisakyti planų vėl išsilaipinti Mėnulyje ir net peržiūrėti, pasak jų, pernelyg brangių „Ares“ raketų nešėjų kūrimo programą. Jas siūloma keisti pigesniais komercinių nešėjų modeliais. „Ares I-X“ JAV mokesčių mokėtojams kainavo 445 mln. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Ši raketa turi tik pirmąją pakopą su kietojo kuro varikliu. Antroji pakopa ir virš jos įrengta „Orion“ kosminio laivo kapsulė tėra maketai, naudojami siekiant imituoti „tikros“ Ares“ raketos dydį ir masę.

Beveik 100 metrų „Ares I-X“ yra aukščiausia raketa nešėja pasaulyje po į Mėnulį pagal „Apollo“ programą leistų raketų nešėjų „Saturn V“ (aukštis – 110 m, keliamoji galia – 45 t) ir Rusijoje sukurtų N-1 (104 m, keliamoji galia – 95 t), kurios 1969 – 1972 m. vykdytų 4 bandymų metu taip ir nesugebėjo pakilti į numatytą orbitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ares I-X“ skrydis turėtų trukti tik kiek ilgiau nei 2 minutes, nes raketa pakils tik į kelių dešimčių kilometrų aukštį ir nepasieks žemosios Žemės orbitos. Išsijungus varikliui raketa bus parašiutais nuleista į Atlanto vandenyną. Raketos nešėjos sistemų veikimą ir skrydžio parametrus registruos apie 700 joje įrengtų daviklių.

Kadangi tai bus eksperimentinės raketos pakilimas, jis susijęs su didesne nei paprastai rizika, teigia NASA atstovai, tačiau tikimybė, kad raketa sprogs paleidimo metu, esanti labai nedidelė. Pavojų, kad sprogus „Ares I-X“ gali būti pažeistas už 2,5 kilometrų nuo jos pakilimo vietos esantis erdvėlaivis „Atlantis“, kuris netrukus pradės savo misiją į Tarptautinę kosminę stotį, NASA vertina kaip 1 : 10 000. Esą tokia rizika yra visiškai priimtina.

„Ares I-X“ pakilimą, jei bus palankios oro sąlygos, bus galima tiesiogiai stebėti per NASA TV iš šios svetainės.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų