• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė komiteto sudarytos darbo grupės, tyrusios vaiko teisių pažeidimus Kauno pedofilijos skandale, išvadoms.

REKLAMA
REKLAMA

"Visa sistema neužtikrino deramo vaiko teisių apsaugos. Tą sistemą reikia pertvarkyti, nes ji neveikia taip, kaip turėtų būti. Išvadose yra ne tik vertinimai, bet ir siūlymai, ką daryti visoms institucijoms be išimties, nes visose institucijose yra tam tikrų spragų. Daugiausia priekaištų, kaip esu minėjęs, sulaukė vaiko teisių apsaugos kontrolierė", - antradienį žurnalistams sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Dagys.

REKLAMA

Pasak jo, ir prokuratūra turėjo žymiai greičiau spręsti visus klausimus ir didesnį dėmesį skirti vaikų teisių apsaugai. Anot R. Dagio, taip pat ir vaiko teisių apsauga besirūpinančios tarnybos, dirbančios rajonuose, turėjo ieškoti koordinacijos tarpusavyje, kviestis specialistus.

"Matome, kad pati sistema yra suskaidyta tarp žinybų ir nėra iš esmės koordinuojančios institucijos. Mes manome, kad ta koordinuojanti institucija turėtų būti ateityje Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kuriai pavesta šitą sritį kuruoti, nes kitaip įvyksta visokie tarpžinybiniai barjerai, o tokios vieningos institucijos, atsakančios už visą sistemos įgyvendinimą, kaip ir nėra. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė mėgina užsiimti koordinavimu, ką ne visiškai pagal įstatymus jai reikėtų daryti, savivaldybės vėl turi atskirą politiką, o vaikas lieka paskutinėje vietoje kaip silpniausia grandis", - sakė R. Dagys.

REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, lygiai taip pat žiniasklaidos atstovai turėtų ateityje surasti veiksmų būdus, kad vaiko teisės būtų apsaugotos, kad jos nenukentėtų nuo per didelio visuomenės dėmesio.

"Žmonės tikrai patyrė traumas dėl to padidinto dėmesio. Mes turime būti labai jautrūs šitoje vietoje", - sakė R. Dagys.

Anot komiteto vadovo, darbo grupės išvadose atsakomybės klausimas nebuvo keliamas, nes visos šitos istorijos tyrimas Seimo nutarimu yra pavestas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui ir jam bus perduotos išvados. "Mes atlikome savo tyrimą, įvertindami visus pareigūnų veiksmus, tai bus išdalinta visoms institucijoms, ir Seimo nariai, komitetai galės spręsti, ką toliau daryti", - sakė R. Dagys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki gruodžio 1 d. Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas laukia pasiūlymų dėl teisės aktų pataisų, reglamentuojančių vaiko teisių ginančių institucijų veiklą.

Kaip primena ELTA, Seimo Pirmininkė Irena Degutienė neslepia, kad jos netenkina vaiko teisių apsaugos kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės darbas. Žurnalistams I. Degutienė sakė neketinanti šios kandidatūros teikti kitai kadencijai.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierės R. Šalaševičiūtės penkerių metų kadencija pasibaigs šių metų gruodžio mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų