REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugumai Panevėžio regiono gyventojų elektrą tiekianti Rytų skirstomųjų tinklų (RST) bendrovė visą spalio mėnesį vykdo akciją „Amnestija“. Ji laukia, kad geranoriškai prisipažintų neteisėtai elektros energiją vartojantieji.

REKLAMA
REKLAMA

Prisipažinusiųjų yra

Kol kas atsiliepusiųjų nedaug: RST ir Vakarų skirstomųjų tinklų (VST) aptarnaujamoje teritorijoje prisipažinti nutarusių elektros vagių – vos keliolika. Tačiau iki akcijos pabaigos liko dešimt dienų, ir RST atstovai tikisi, kad iki paskutinės minutės laukiantieji paskubės.

REKLAMA

Juk per „Amnestiją“ atsiliepusiam ilgapirščiui atsakomybė negresia – nebus surašyti aktai ir skaičiuojama padaryta žala, negresia baudos, o policijos pareigūnai nepradės baudžiamosios bylos ikiteisminio tyrimo.

RST informavo, kad sąžiningą elektros vartojimą skatinančia akcija jau pasinaudojo daugiau kaip šimtas gyventojų. Per dvi pirmąsias akcijos savaites bendrovės užfiksavo 104 gyventojų pranešimus. Dabar jų sulaukta apie 180. Iš šių atvejų trylika dėl elektros energijos vagystės jau pasitvirtino. Panevėžio regione pasitvirtino devyni neteisėti elektros energijos vartojimo atvejai.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti gauti gyventojų pranešimai – apie kilusius įtarimus dėl pažeistų elektros skaitiklių arba žinomus kitų gyventojų neteisėto elektros energijos vartojimo atvejus.

Per pirmąsias dvi akcijos savaites daugiausia pranešimų RST ir VST bendrovės sulaukė iš Vilniaus miesto ir Kauno rajono. Nemažai gyventojų tiesiog norėjo būti ramūs dėl jų namuose esančio elektros skaitiklio rodmenų teisingumo, todėl kreipėsi prašydami juos patikrinti arba senus prietaisus pakeisti. Atsiliepė ir tie, kurie, įsigydami būstą, iš karto nepastebėjo išorinių skaitiklio pažeidimų, o pamatę nedrįso kreiptis į elektros energiją tiekiančias bendroves.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išvengia atsakomybės

RST Saugos ir prevencijos departamento direktorius Kęstutis Tubis patikino, kad elektros energijos vagystės – opi problema. Todėl ir sugalvota viena didžiausių bendrovės organizuotų akcijų „Amnestija“.

„Akcijos metu RST klientai įsipareigoja elektros energiją ateityje vartoti sąžiningai ir už ją atsiskaityti, o mes – pamiršti iki šiol padarytus blogus darbus. Noriu nesąžiningus vartotojus paraginti ir padrąsinti, nes akcijos metu prisipažinusieji išvengia atsakomybės, nereikia atlyginti padarytos žalos ar mokėti baudos. Tik sugadinti elektros energijos skaitikliai pakeičiami naujais“, – informavo K.Tubis.

REKLAMA

Saugos ir prevencijos departamento vadovas teigė, kad iš beveik 800 tūkstančių RST klientų šimtai susigundo sugadinti elektros vartojimą fiksuojančius prietaisus ir elektrą savintis neteisėtai – esą tikrai daug daugiau, nei iki šiol atsiliepė. Jau žinoma apie šimtas įvairiausių elektros vagysčių būdų, kai kurie iš jų yra ypač pavojingi patiems ilgapirščiams. Neretai tokiems nešvariems darbams pagalbos prašoma patyrusių nusikaltėlių.

„Dažniausiai nesąžiningi vartotojai nuima skaitiklių plombas ir po jais pritaiso laidus. Kiti veikia paprasčiau – tiesiog ant elektros stulpų laidų užmeta kitus laidus ir taip vagia elektrą. Toks būdas patiems vartotojams yra pats pavojingiausiais, buvo, kad nedori ketinimai baigėsi mirtimi. Esam tokią vagystę išaiškinę ir Panevėžyje“, – sakė pašnekovas.

Delsiantieji praloš

K.Tubis nesąžiningus vartotojus paragino nedelsti iki paskutinės akcijos dienos. Pasak jo, RST specialistai ir toliau aktyviai dirba norėdami užkirsti elektros vagystėms kelią, o darbuotojų dėmesio sulaukus prisipažinimas jau nebegalioja.

Justė Briedytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų