• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį panaikino prieš metus priimtą Klaipėdos apygardos teismo sprendimo dalį ir įpareigojo UAB "Sabonio klubas ir partneriai" per pusę metų nugriauti savavališkai pastatytus statinius.

REKLAMA
REKLAMA

Maždaug prieš metus Klaipėdos apygardos teismas atmetė uostamiesčio apylinkės prokuratūros ieškinį, kuriuo prašyta nugriauti Preilos botelį ir kitus statinius. Viešąjį interesą gynę prokurorai prašė nugriauti mažiausiai penkiolika galimai neteisėtai pastatytų botelio pastatų, taip pat panaikinti detaliuosius planus, infrastruktūros plėtojimo sutartis, botelio administracinio pastato bei pontoninio pirso (plaukiojančios krantinės) statybos leidimus ir pan.

REKLAMA

Apeliacinio teismo kolegija konstatavo, kad Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schema (generalinis planas) yra pamatinis dokumentas, nukrypimai nuo kurio yra negalimi. Tuo tarpu minimų statybų atveju detalieji planai iš esmės pažeidžia Kuršių nerijos nacionalinio parko schemą (generalinį planą) ir viešąjį interesą - aplinkosaugą. Iš šių detaliųjų planų akivaizdu, kad teritorijos, skirtos atgaivinamam Preilos verslo istoriniam reliktui - žvejybai - plotas, ribos ir naudojimo būdas, skiriant ją rekreacijai ir komercijai, suskaidomas ir pakeičiamas, taip sumažinant funkcinį bendrumą turinčią ūkinę ir komunalinę uosto teritoriją, pakeičiant uosto paskirtį ir naudojimo būdą.

REKLAMA
REKLAMA

Teisėjų kolegijai nekilo abejonių, kad prokuroro pateiktu ieškiniu siekiama apginti viešąjį interesą - natūralios aplinkos apsaugą, ypač vertingą valstybės nuosavybės teisės objektą, visuotinę reikšmę turinčią ne tik nacionalinę, bet ir Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo vertybę - Kuršių nerijos nacionalinį parką. Kartu teisėjų kolegija pripažįsta, kad savavališkų statinių nugriovimas yra kraštutinė priemonė, kuri turi būti taikoma tik esminio teisinio pažeidimo atveju, o neteisėtų detaliuoju planavimu ir jo pagrindu vykdytomis neteisėtomis statybomis ir buvo šiurkščiai pažeistas krašto tvarkymo režimas ir sukelta grėsmė Kuršių nerijos išlikimui.

Ši nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų