REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aplinkosaugininkai bei Lietuvos muitinė šiais metais sulaikė jau ne vieną vaistų ar maisto papildų siuntą iš Kinijos bei kitų valstybių dėl to, kad jų sudėtyje buvo nurodomi saugomų rūšių gyvūnų produktai arba augalai. Preparatai buvo konfiskuoti ir sunaikinti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip informavo Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiasis specialistas Eugenijus Leonavičius, į Lietuvą, kaip ir kitas Europos Sąjungos (ES) valstybes, patenka nemažai įvairių vaistinių preparatų, maisto papildų, kosmetinių kremų, kurių sudėtyje tariamai ar iš tikro yra saugomų rūšių laukinių gyvūnų produktų ar augalų. Pagal ES reglamentus bei CITES konvenciją, pažeidimas gali būti fiksuojamas, kai medicinos preparatų sudėtyje bet kuria kalba yra nurodytas retos rūšies saugomas augalas ar saugomo gyvūno produktas.

REKLAMA

Kinijoje, Indijoje, Vietname ir kitose Azijos valstybėse pagaminti preparatai dažniausiai sutrumpintai vadinami tiesiog TCM (Traditional Chinese Medicine - tradicinė kinų medicina). Daliai tokių preparatų leidimai įvežti gali būti išduoti, jei kartu su prašymu pateikiamas leidimas eksportui iš kilmės šalies. Kiekvienas toks prašymas gali būti atmetamas, jeigu preparato sudėtyje yra paminėtas bent vienas konvencijos I priedo sąraše nurodytas saugomas gyvūnas ar augalas (pvz., tigrai, jūriniai vėžliai ir kt.). Europos Sąjungos reglamentai, įgyvendinantys šią konvenciją, yra dar griežtesni.

REKLAMA
REKLAMA

Vaistų gamybai Rytų šalyse yra naudojama daugybė nykstančių rūšių laukinių gyvūnų produktų ir augalų, kurie pradžioje kaip žaliava ir dažniausiai nelegaliais keliais plūsta iš viso pasaulio Kinijos kryptimi. Perdirbti ir paversti "vaistais", jie tais pačiais keliais grįžta atgal.

Pasak E. Leonavičiaus, prekybos vietose Lietuvoje pasitaiko nemažai TCM pavyzdžių, įvežtų iš Rusijos, Kinijos, Indijos, Meksikos ir net Jungtinių Amerikos Valstijų. Sudėtyje nurodomi meškos taukai ar tulžis, tigro ar leopardo kaulai, jūriniai vėžliai, kaktusai ir orchidiniai augalai, afrikinė vyšnia ir daugybė kitų retų ir nykstančių dėl netausaus bei menkai kontroliuojamo trečiajame pasaulyje vartojimo.

Nė vienu atveju nebuvo pateikti būtini eksporto ir importo, prekybos leidimai, o pažeidėjai reikšdavo nuostabą ir pasipiktinimą dėl taikomų sankcijų ir nuobaudų. Net jau pažįstamų firmų logotipais pažymėti preparatai į mūsų šalį dažniausiai yra įvežti be minėtų leidimų, todėl vaistininkai ir kiti prekeiviai, vežėjai, siuntėjai ar platintojai neturėtų stebėtis, jei artimiausiu metu prekybos taškus tikrinantys aplinkos apsaugos pareigūnai priims sprendimus konfiskuoti neteisėtai į Lietuvą įvežtus TCM preparatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų