REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos karius Afganistane aplankys Užsienio reikalų, Krašto apsaugos ministerijų, kariuomenės vadovybė, parlamentarai. Jie trečiadienį jau pradėjo dviejų dienų vizitą šioje karo ir neramumų niokojamoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos ir Afganistano diplomatinių santykių istorijoje tai pirmas dvišalis Lietuvos užsienio reikalų ministro vizitas Afganistane. Lietuva su Afganistanu diplomatinius santykius užmezgė 1930 metais, o juos atkūrė 2005 metais. Nuo tų pačių metų Lietuva ėmėsi vadovauti vienai iš atkūrimo grupių Afganistane.

REKLAMA

Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas savo vizitą Afganistane pradės apsilankymu šios šalies sostinėje Kabule, kur su centrinės valdžios ir tarptautinės bendruomenės atstovais aptars Lietuvos ir Afganistano dvišalių santykių plėtros perspektyvas, Lietuvos ir tarptautinės bendruomenės pastangas užkirsti kelią terorizmui plisti, užtikrinti Vidurio Azijos regiono stabilumą, nuosekliai ir ilgainiui integruoti Afganistaną į pasaulio ekonomiką.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos diplomatijos vadovas ketina susitikti su Afganistano užsienio reikalų ministru Ranginu Dadfaru Spanta (Ragin Dadfar Spanta), finansų ministru Omaru Zachilvaliu (Omar Zakhilwal), tarptautinių organizacijų atstovais.

Susitikimų metu V. Ušackas planuoja aptarti Europos Sąjungos strategiją Afganistanui, rinkimų rezultatus Afganistane, ketina atkreipti Afganistano centrinės valdžios ir tarptautinės bendruomenės dėmesį į Goro provincijos atkūrimą ir vystymą.

Vėliau ministras vyks į Čagčaraną, kur susipažins su Lietuvos vadovaujamos Provincijos atkūrimo grupės (PAG) veikla Gore, vykdomais projektais, susitiks su lietuvių ir užsienio kariais, vietos valdžios atstovais, pristatys Lietuvos pastangas ieškoti tarptautinių donorų Goro provincijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Afganistane taip pat lankysis krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas ir kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius.

Vizito metu krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybė taip pat aplankys Afganistano pietuose ir Goro provincijoje tarnaujančius Lietuvos karius, susitiks su NATO vadovaujamų tarptautinių saugumo paramos pajėgų Afganistano vakarų regioninės vadavietės vadovybe.

Vakarų regionui, kurio vadavietė yra įkurta Herato provincijoje ir kuriai vadovauja Italija, priskirtos keturios provincijos, kuriose veikia provincijų atkūrimo grupės: lietuvių vadovaujama Gore, italų - Herate, amerikiečių - Farahe, ispanų - Badghyje. Herato provincijoje taip pat yra įkurta Priešakinės paramos bazė, vadovaujama Ispanijos.

REKLAMA

Šiuo metu Afganistano pietuose tarnauja Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų karių eskadronas, Goro provincijoje veikia Lietuvos vadovaujama Goro PAG.

Lietuvos vadovaujamojoje PAG šiuo metu, be maždaug 150 Lietuvos karių ir civilių, taip pat tarnauja, dirba Danijos, Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kroatijos, Rumunijos ir Ukrainos kariai bei civiliai. Šiuo metu Afganistane tarnauja devintoji PAG Lietuvos karių pamaina, suformuota Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono karių pagrindu.

Lietuvos vadovaujama PAG misija pradėjo veikti 2005 metų birželio mėnesį. Viena iš pagrindinių PAG užduočių - padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti. PAG - bendra civilinė ir karinė misija, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų dalis.

Kartu su užsienio reikalų ministru Afganistane lankosi Seimo nariai Valentinas Mazuronis ir Egidijus Vareikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų