• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį po pietų Žemaitijos sostinėje į piliečių sueigą pakviestas teisininkas Kęstutis Čilinskas susidūrė su ryžtingai nusiteikusiais telšiškiais. Vienu metu K.Čilinskas net apgynė savo oponentą Energetikos ministrą.

REKLAMA
REKLAMA

Gausiai susirinkę žemaičiai pasirodė gerai informuoti ir nepaveikti politikų „viešųjų ryšių“ kampanijos. Kęstučiui Čilinskui nė nereikėjo detaliai aiškinti, kokie Konstitucijos straipsniai Lietuvoje faktiškai jau nebeveikia, kuo skiriasi LEO bendrovė nuo LEO sandorio. Telšiškiai parodė, jog puikia supranta, kad išsidalijant LEO bendrovę pagal galiojantį LEO sandorį, valstybė atiduos Maxima savininkams dar kelių milijardų litų vertės kapitalą ir todėl reikės dar veržti diržus visuomenei. Daugelis taip pat piktinosi valstybinių Vakarų skirstomųjų tinklų atidavimu faktiškai nemokamai tiems patiems oligarchams ir po to sekusiu kainų už elektrą padidinimu.

REKLAMA

Telšiškiai ilgai nesiguodė, o reikalavo imtis ryžtingų priemonių prieš kaltuosius politikus. Susirinkusieji siūlė mitinguose ne tik reikalauti, kad nebūtų mažinamos  išmokos, algos ir pensijos, bet nurodyti ir šaltinį, iš kur biudžetas gali gauti pinigų - LEO ir panašių korupcinių sandorių panaikinimą, milijardinio kapitalo valstybei sugrąžinimą.  

Sueigos dalyviai siūlė ieškoti priemonių LEO sandoriui ir VST privatizavimui panaikinti, sugrąžinti valstybės kapitalą valstybei, patraukti atsakomybėn kaltuosius politikus, taip pat ir ministrą pirmininką, ir energetikos ministrą. Ta proga K.Čilinskas savotiškai apgynė energetikos ministrą, teigdamas, kad jo žiniomis, ministras nėra korumpuotas, Jis tiesiog  yra nušalintas nuo informacijos ir sprendimų, kuriuos priima UAB NDX energija (Maxima) savininkai kartu su aukštesne valdžia. Ministras, teigė telšiškiams K.Čilinskas, pastatytas į padėtį žmogaus, kuris turi „įgarsinti“ tam tikrus svarstomų sprendimų variantus ir taip išbadyti visuomenės budrumą. Pavyzdžiui, vienu metu ministras teigė, kad vyriausybė išpirks iš Maxima savininkų 38,3 procentus pagal LEO sandorį priskirto kapitalo. Kitu atveju jis teigė, kad vyriausybė neišpirks dalies, bet didins savąją dalį, įnešdama dvi elektrines, Kruonio ir Kauno HES.

REKLAMA
REKLAMA

Po to, priešingai, ministras džiaugėsi, kad „prispaudė“ UAB NDX savininkus tuo, jog tos dvi elektrinės bus atidalijamos, nors tas atidalijimas yra numatytas pačios UAB NDX energija pasirašytame LEO sandoryje. Ministras taip pat komentavo kaip teigiamą ministro pirmininko Seimui pateiktą pataisų projektą, pagal kurį Maxima savininkai neturės finansuoti AE ir jungčių statybos. Iš tikrųjų, aiškino K.Čilinskas, ta įstatymo pataisa reiškia, kad, pažeidžiant Konstitucinio Teismo nutarimą, UAB NDX energija savininkai, dalijant LEO bendrovę, pasiims 38,3 procentus LEO sandoryje jiems neteisėtai priskirto valstybės, kapitalo, mainais už tai nemokėdami valstybei, t.y., neskirdami lėšų AE statybos finansavimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar ministras pareiškė, kad sujungs AB Vakarų skirstomuosius tinklus ir AB Rytų skirstomuosius tinklus, esą, dėl to, kad taip bus suvienodintos elektros kainos. Bet, šeštadienį susirinkusiems telšiškiams teigė K.Čilinskas, elektros kainos turi būti mažinamos, o ne lyginamos ir nustatomos pagal ES teisės aktus atitinkančią metodiką, o ne kaip dabar - beveik dvigubai brangesnės, kad atneštų milijardinius pelnus oligarchams. Iš ministro komentaro matyti, teigė K.Čilinskas,  kad jam nesakomas tikrasis VST ir RST sujungimo motyvas. Pirma, Maxima savininkai išsigando vis dažniau skambančių reikalavimų panaikinti VST privatizavimo sandorį, todėl apjungus bendroves, pasidarytų sunkiau naikinti tą neteisėtą sandorį. Be to, likviduojant bendrovę, likvidatorius vadovausis LEO sandoriu, kuris pripažįsta Maxima savininkams 38,3 procentus į LEO bendrovę sudėto nacionalinio kapitalo, kuris vertas arti 6 mlrd. Litų. Vadinasi, palikus LEO sandorį galioti, ir pagal jį likviduojant bendrovę, Maxima savininkams reikia atiduoti virš dviejų milijardų litų vertės kapitalą. Vien Vakarų skirstomųjų tinklų neužtenka. Todėl ir siekiama apjungti abi bendroves ir nuo jų dviejų kapitalo atseikėti minėtiems savininkams pagal nusikalstamą sandorį numatytą dalį.

REKLAMA

Kai kurie Telšių sueigoje dalyvavę buvę krašto gynėjai savanoriai ragino ginkluotis ir eiti prieš korumpuotą valdžią.  K.Čilinskas siūlė siekti oligarchinės sistemos pakeitimo į demokratinę, naudojantis taikiais konstituciniais būdais, apie kuriuos žadėjo detaliau pranešti šeštadienį įvyksiančiame visuotiniame asociacijos „Jungtinis demokratinis judėjimas“ narių susirinkime.

Telšiškiai įsteigė šios asociacijos skyrių ir savo pirmininku išrinko poetą Vytautą Stulpiną. Per šešis gyvavimo mėnesius asociacijos narių skaičius išaugo dešimteriopai – iki daugiau nei septynių šimtų.  

Demokratija.eu informacija 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų