REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per neįprastą eksperimentą aukščiausio Paryžiaus dangoraižio stogas bus paverstas milžinišku kosminių spindulių detektoriumi.

REKLAMA
REKLAMA

Skelbiama, kad mokslininkai spindulių detektorių įtaisys ant 210 metrų aukščio Montparnaso bokšto stogo. Įrenginys, užfiksavęs subatominę dalelytę miuoną, siųs ryškiai matomą lazerio impulsą į Lotynų kvartale esančią miesto observatoriją.

REKLAMA

Miuonai yra Saulės ar net už mūsų Saulės sistemos buvusių protonų nuolaužos. Žemėje daugybę miuonų nuolat sukuria kosminiai spinduliai, daugiausia susidedantys iš protonų.

Protonai skyla į dalis, kai viršutiniame Žemės atmosferos sluoksnyje susiduria su molekulėmis. Trumpai gyvenančios jų dalelės į Žemę krenta beveik šviesos greičiu. Dėl didelės masės miuonai labai skvarbūs – jie pralekia atmosferą ir yra aptinkami net kelių šimtų metrų gylyje po žeme.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša britų „The Telegraph“, vadinamąja „kosmine opera“, kuri bus matoma tik naktimis, siekiama informuoti visuomenę apie kosmines dalelytes ir pagerbti vokiečių mokslininką Thedorą Wulfą, kuris atmosferos radiacijos tyrimus 1910 metais atliko Eifelio bokšto pagalba.

Savaitės trukmės eksperimentas yra Europos mastu vykstančio mokslo festivalio dalis. Per šį renginį astrofizikai viešai kalbės ir visuomenei atskleis kai kurias intriguojančias Visatos paslaptis.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų