REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyventojams gavus sąskaitas už atliekų tvarkymą, redakcijoje netilo telefonų skambučiai. Vieni skambinusieji atvirai piktinosi ir tas sąskaitas vadino žmonių apiplėšimu, kiti stebėjosi, jog turi mokėti už paslaugą, kurios negavo.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdami išklausyti įvairias nuomones ir išgirsti paaiškinimus iš pirmųjų lūpų dėl buitinių atliekų rinkliavos, diskusijai pakvietėme Savivaldybės administracijos direktorių Žilviną Aukštikalnį, Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro direktorių Arturą Grucę, rajono seniūnijų seniūnus, kaimų bendruomenių atstovus.

REKLAMA

Nesupranta, už ką moka

„Gavome sąskaitą už buitinių atliekų tvarkymą, tačiau kodėl ją turime apmokėti, jeigu niekas tų šiukšlių nė karto neišvežė, – pasakojo Bugailiškių kaimo gyventoja. – Paskambinau į UAB „Kupiškio komunalininkas“, tačiau patarė šiuo klausimu kreiptis į rajono Savivaldybę. Galų gale išgirdau atsakymą, kad šiukšlių niekas iš vienkiemių neveš, tačiau susimokėti vis tiek teks“.

REKLAMA
REKLAMA

Panašų atsakymą iš komunalininkų išgirdo ir Subačiaus seniūnijos gyventojas. „Paklausiau, ar galiu tikėtis, kad mano konteinerį su šiukšlėmis paims, tačiau kitame telefono ragelio gale balsas atsakė, kad šiukšliavežė po vienkiemius nevažinės, o sąskaitą gavau ne už šiukšlių išvežimą. Tai rinkliava už viską, – pasakojo pašnekovas. – Kas tas viskas, taip ir nesupratau“.

Panaši padėtis ir kitose seniūnijose. Vienkiemiuose gyvenantys, jau garbaus amžiaus sulaukę gyventojai sakė, kad jau vien konteinerio įsigijimas yra didelis smūgis jų finansams, o kur dar rinkliava, kurios sulauks kiekvieną ketvirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepavyko visiems išvengti ir nesusipratimų su gyvenamosios vietos deklaravimu. Gyventojų teigimu, liepos pirmosios duomenys nebuvo patikslinti Migracijos tarnyboje, todėl dabar tenka mokėti ir už čia negyvenančius.

Konteineriai bus mokami

Pasak Ž. Aukštikalnio, visa veikla atliekų tvarkymo srityje vykdoma pagal rajono Tarybos patvirtintas taisykles ir rinkliavos nuostatus. Konteinerinė sistema rajone pradėta diegti jau anksčiau. Tuomet gyventojai pirko konteinerius, todėl įvedant rinkliavą, Taryboje buvo svarstoma, ar nemokamai juos dalinti, ar ir likusi gyventojų dalis juos taip pat turėtų pirkti. Buvo nuspręsta, kad visi turės pirkti konteinerius. Konteinerinė sistema dar tik diegiama, todėl nereikia norėti, kad viskas iš karto vyktų sklandžiai.

REKLAMA

Pasak Ž. Aukštikalnio, praėjusią savaitę atidžiau išstudijavę jau patvirtintus „Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš gyventojų ir atliekų tvarkymą“ nuostatus, specialistai pastebėjo neatitikimų ir kai kuriuos punktus teks keisti, nes jie vienas kitam prieštarauja.

„Gyventojai aiškina, kad jiems neteikiama paslauga, neišvežamos šiukšlės. Atliekų tvarkymo taisyklėse parašyta, kad rinkliava – mokestis už sąvartyno išlaikymą, uždarymą, antrinių žaliavų sutvarkymą. Tai kompleksinis mokestis, susidedantis iš daugybės dalių, vien todėl, kad buitinių atliekų nepaima iš namų, nereiškia, kad galima rinkliavos nemokėti“, – sakė administracijos direktorius.

REKLAMA

Pasak UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktoriaus R. Stundžio, vietinė rinkliava yra ne mokestis už paslaugą, o privaloma įmoka į Savivaldybės biudžetą – reikia skaityti žodynus ir tada nekils tokių klausimų. Su vežėju atsiskaitinės ne gyventojas, o Savivaldybė iš surinktos rinkliavos sumokės UAB „Kupiškio komunalininkas“.

Kita priežastis – komunalininkų mašina neturės galimybės nuvažiuoti į kiekvieną vienkiemį, nes galinga technika, sveriančia iki 24 tonų, važinėjant kaimo keliukais kentėtų ne tik mašinos, bet būtų pabloginta ir kelių būklė. Kol kas fiziškai neįmanoma padaryti, kad buitines atliekas išvežtų iš kiekvienos atokesnės sodybos, o jeigu tai ir būtų padaryta, tada mokestis vienam gyventojui būtų ne penki, o dešimt litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot R. Stundžio, sutartys su gyventojais nebebus sudaromos, nes rinkliava yra ne sutartiniai santykiai. Seniau gyventojai mokėjo už tai, kiek jie tų atliekų išvežė, o dabar nuo liepos 1-osios yra rinkliava, todėl teks mokėti nepriklausomai nuo to, ar bus pilnas, ar tuščias šiukšlių konteineris.

Stengtis turi gyventojai

Šimonių seniūnas Algirdas Kairys sakė, kad 90 procentų jų seniūnijos gyventojų gyvena netoli kelių, todėl nematąs jokios problemos dėl buitinių atliekų išvežimo, tegul tik perka žmonės konteinerius, juos užregistruoja. „Visi įpratę pirma priekaištauti, o konteinerių pirkti nenori, - sakė A. Kairys. - Gal tik dešimčiai procentų gyventojų sudėtingiau šiukšles išvežti, bet tuo jie patys turi rūpintis, kad būtų išvežamos šiukšlės ir turėtų kur jas dėti“.

REKLAMA

„Subačiuje taip pat buvo kilę nepasitenkinimo dėl šiukšlių išvežimo, – sakė seniūnas Vidmantas Paliulis. – Išsikviečiau vieną iš nepatenkintųjų ir paklausiau, ar bent jau taisykles skaitė, žiūrėjo televiziją, klausė radijo. Žmogelis atsakė, kad ne. Tada kyla klausimas, kokiu dar būdu pateikti informaciją, kad ji pasiektų kiekvieno ausis“.

Nida Šulcienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų