REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiauriai sumušto mokytojo istorija atskleidė neįtikėtinai tamsius provincijos gyvenimo užkulisius, vietos gyventojų nuomone, vedančius iki valdžios kabinetų. Įtarimų besipurtanti Prienų rajono valdžia liepos mėnesį kvietė gyventojus ją kritikuoti civilizuotai, tačiau tai pamėginusį daryti eilinį kūno kultūros mokytoją vieną vakarą tiesiog parduotuvėje beisbolo lazdomis žiauriai sumušė keturi užpuolikai. Maža to, greitai jam teks atsisveikinti ir su darbu „Žiburio“ gimnazijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kritikavo rajono valdžios politiką

Prieniškis Egidijus Visockas iki įvykio galėjo ir toliau gyventi ramiai, „Žiburio“ gimnazijoje ugdyti vaikų požiūrį į sportą, propaguoti jaunimui ir suaugusiems sveikatingumo naudą. Tereikėjo užmerkti akis prieš negeroves rajone, ir visas jo gyvenimas galėjo būti lyg Holivudo filme. „Anksčiau daug galvojau, kad galbūt reikėtų patylėti, bet ilgainiui supratau: jeigu visi tylės, valdžia vogs dar labiau“, – apie apsisprendimą bent parodyti, kas rajone yra negerai, „Valstiečių laikraščiui“ pasakojo E.Visockas.

REKLAMA

Maždaug prieš dvejus metus vietos spaudoje jis pradėjo kelti nepatogius klausimus valdžiai. Paprasto mokytojo ryžtas pelnė jam Prienų gyventojų simpatiją. Jis kritikavo valdžios sporto politiką rajone. Į E.Visocko sveikatingumo užsiėmimus iki šiol renkasi tiek žmonių, kad apie tai kiti šalies treneriai galėtų tik pasvajoti. Kartą treniruotėje jis suskaičiavo per šimtą lankytojų.

Pagarbą reikia užsitarnauti

Iki lemtingo vakaro Egidijus negalėjo nė pagalvoti, kad kažkas mėgins su juo susidoroti. „Visi tie klausimai apie nesąžiningas varžybas rajone, kai tarp aštuntokų startuoja barzdoti mokiniai arba liūto dalis lėšų atitenka Prienų krepšinio komandai, galima sakyti, buvo keliami tik todėl, kad parodyčiau savo auklėtiniams, jog nereikia tylėti, būtina bent jau apie tai garsiai pasakyti: karalius nuogas“, – sakė E.Visockas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo įsitikinimu, ne vaikai šiuo metu negerbia mokytojų, bet pirmiausia pats mokytojas privalo užsitarnauti pagarbą. Tačiau mokytojui smogta tada, kai jis parašė iki šiol precedento neturintį atsiliepimą į valdžios vykdomą politiką. Prieš tai meras Alvydas Vaicekauskas vietos žiniasklaidai buvo surengęs spaudos konferenciją, kurioje tikino, kad kritika jo adresu yra nepagrįsta.

Tačiau E.Visockas valdžios atsikalbinėjimus atrėmė spaudoje pateikdamas konkrečius skaičius ir faktus. Vienas jų – iš 110 tūkst. litų, skirtų visiems sporto reikalams, valdžia net 80 tūkst. litų metė Prienų krepšinio komandai, kuri žais Lietuvos krepšinio lygoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užpuolė parduotuvėje

Po paskutinio straipsnio E.Visockas patyrė tai, ko nesitikėjo ne tik jis, bet ir Prienų rajono gyventojai. Rugpjūčio 17 d. vakarą jis užėjo į parduotuvę. Netrukus į ją įsiveržė keturi kaukėti vyrai. Beisbolo lazdomis jie talžė E.Visocką, pirmąjį smūgį trenkę iš pasalų. „Dar neaišku, kaip būtų buvę, jeigu būčiau atsisukęs, galbūt ir būčiau nuo jų apsigynęs“, – kalbėjo E.Visockas.

Gerai fiziškai sudėtas vyras Pasaulio taurės šidokan karatė čempionate yra iškovojęs bronzos medalį. „Valstiečių laikraščio“ kalbinti Prienų gyventojai mano, kad šio įvykio kaltininkai – valdžia, esą tai ji užsakė užpuolimą. „Kas daugiau galėtų tai padaryti, juk jis labai geras vyras ir niekam daugiau netrukdė, išskyrus valdžią“, – sakė prie Prienų pašto užkalbinta ponia Regina. Kiti žmonės irgi nedviprasmiškai ranka arba žvilgsniu rodydavo savivaldybės pusėn.

Įvykį užfiksavo vaizdo kameros

REKLAMA

Užpuolikai buvo užsimaukšlinę kaukes, tačiau jie tikriausiai nežinojo, kad parduotuvėje buvo įtaisytos net trys vaizdo stebėjimo kameros. Prieš įsiveržiant nusikaltėliams į parduotuvę, joje apsilankė jauna mergina. Kaip paaiškėjo vėliau, tai buvo ne Prienų gyventoja. Tuoj po keliolikos sekundžių prie parduotuvės privažiavo automobilis. Iš jo iššokę vaikinai įsiveržė į krautuvę ir kraupiai daužė E.Visocką.

„Kai jie pasišalino, kurį laiką gulėjau, mėginau atsistoti ir liūdniausia, kad niekas man nepadėjo“, – prisiminė įvykį po truputį sveikstantis E.Visockas. Tyrimas atsidūrė aklavietėje Dėl E.Visocko užpuolimo Prienų rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas. Paklaustas, kaip sekasi tirti bylą, Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas komisaras inspektorius Egidijus Alšauskas entuziastingai „Valstiečių laikraščiui“ pareiškė, esą tyrimas sekasi. Tačiau žodis „sėkmė“ pareigūnų terminologija, atrodo, turi visiškai kitą prasmę. Dar sykį paklaustas apie tyrimo eigą, policininkas teigė nieko gero negalįs pasakyti telefonu. „Vidutiniškai“, – šiek tiek aiškiau atsakė E.Alšauskas.

REKLAMA

Galiausiai jis pripažino, kad įtariamieji nenustatyti, o likus valandai iki sumušimo E.Visockas prie tos pačios parduotuvės užstojo draugą nuo vietos chuligano. Jis buvo sulaikytas ir apklaustas, bet nusikaltimas taip ir liko neišaiškintas, nes versija, kad nedidelis susistumdymas su girtutėliu chuliganu galėjo turėti tokias sunkias pasekmes, – sunkiai įtikinama. Juolab kad tuo abejoja ir patys tyrėjai.

Tik nesunkus sveikatos sutrikdymas?

Bylą tiriantis E.Alšauskas teigia, esą apie tyrimo pabaigą kalbėti dar labai anksti, tačiau „Valstiečių laikraščio“ šaltiniai tikina, kad pareigūnai absoliučiai neturi už ko užsikabinti. Net vaizdo įrašai nėra aprobuoti taip, kad juose būtų galima išryškinti užrašus ant nusikaltėlių drabužių, tatuiruotes ir kitus požymius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokias technines galimybes turi tik didesni policijos komisariatai. Maža to, ikiteisminiame tyrime E.Visocko sužalojimai traktuojami kaip „nesunkus sveikatos sutrikdymas“, nors akivaizdu, kad piktadariai kėsinosi į žmogaus gyvybę. Tai reiškia, kad net nubaudus nusikaltėlius, jie išvengtų kalėjimo. „Jeigu bus objektyvių duomenų, kad buvo bandoma nužudyti, tada perkvalifi kuosime nusikaltimą“, – kalbėjo E.Alšauskas.

Meras atmeta kaltinimus

Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas kategoriškai neigia gandus, esą politikai užsakė susidoroti su E.Visocku. „Net kalbos negali būti. Aišku, apgailestauju dėl įvykio. Man tik nemalonu, kad išsivystė tokia diskusija. Juokinga ir kartu pikta, kad taip imta interpretuoti“, – kalbėjo meras A.Vaicekauskas.

REKLAMA

Jis pridūrė, kad E.Visockas sunkiai pritampa kolektyvuose, nors „Valstiečių laikraščio“ šaltiniai teigia, jog jo darbu nesiskųsta. Mokytoją mėgo ir vaikai, ir suaugusieji, o po lemtingo įvykio jo kovą su valdžia aktyviai stebi visi rajono gyventojai.

Pats E.Visockas abejoja, ar apskritai kas nors iš vietinių galėjo imtis tokių žiaurių veiksmų prieš jį. „Gimiau ir užaugau Prienuose, čia visi vieni kitus pažįsta, todėl netikiu, kad kas nors iš savų, net ir chuliganų, būtų ėmęsi beisbolo lazdų. Su jais visais juk kartu augome“, – įsitikinęs E.Visockas.



Generalinis prokuroras ragino netylėti

REKLAMA

E.Visocką žadama atleisti iš darbo „Žiburio“ gimnazijoje, kai tik baigs galioti nedarbingumo pažymėjimas. Tačiau kūno kultūros mokytojas „Valstiečių laikraštį“ patikino, kad jo kova už teisybę dar nebaigta.

„Šis įvykis tik užgrūdino mane ir tie, kas užsakė užpuolimą, anksčiau ar vėliau sulauks teisingumo“, – neabejoja E.Visockas.

Bet kokia kritika vietos valdžiai yra itin skausminga, nes Prienų apygardoje yra nedaug rinkėjų. 2007 metų savivaldybių rinkimuose Prienų rajono apygardoje iš 27 tūkst. rinkėjų balsavo tik šiek tiek daugiau nei 12 tūkst. balsavimo teisę turinčių žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maža to, 2007 metų birželį rajone apsilankiusiam generaliniam prokurorui Algimantui Valantinui vietos žurnalistai nurodė didelę bėdą rajone. Žmonės bijo pranešti apie nusikaltimus, jų teisių ir teisėtų interesų pažeidimus, nes nepasitiki pareigūnais, bijo įduotųjų keršto.

„Tai nėra normalu. Nereikia leistis įbauginamiems. Aš šventai tikiu, kad sąžiningų pareigūnų, dorų žmonių yra daugiau ir čia nėra ko gėdytis. Priešingai, gėdytis turėtų tie, kurie vagia, skriaudžia, piktnaudžiauja. Pasakyti apie tokius žmones garsiai, pranešti apie juos teisėsaugai – kiekvieno piliečio pareiga, poelgis, kurio gėdytis nėra pagrindo. Tegul jie bijo, ne mes“, – tą kartą kalbėjo A.Valantinas.

REKLAMA

Būtų beprecedentis atvejis

Gintaras Steponavičius, švietimo ir mokslo ministras:

Jeigu pasitvirtintų versija, kad rajono valdžia naudoja tokius metodus norėdama užtildyti piliečių balsą, manau būtų beprecedentis skandalingas atvejis visoje Lietuvoje. Mes žinome ne vieną atvejį, kai rajonuose pareigūnai ir valdžia ranka ranką plauna, todėl raginu šalies teisėsaugos institucijas sutelkti visas pajėgas šiam nusikaltimui išaiškinti. Kad ir kaip ten būtų, tai yra išskirtinis atvejis.

Gediminas Stanišauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų