REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

ES misijos ataskaita atskleidė Gruzijos prezidento melą

Europos Sąjungos faktų ieškojimo misija, tyrusi Rusijos ir Gruzijos karo priežastis, paskelbė ilgai lauktą savo ataskaitą. Dėl karo pradžios komisija apkaltino Gruziją, tačiau pridūrė, kad dalis atsakomybės tenka ir Rusijai. Abi šalys piktai sureagavo į komisija ataskaitą, o Rusijos ambasadorius prie NATO jau spėjo pareikšti, kad ataskaita yra tik „pseudo subalansuota“.

REKLAMA
REKLAMA

„Gruzijos teiginiai apie plataus masto Rusijos ginkluotųjų pajėgų buvimą Pietų Osetijoje dar prieš prasidedant konfliktui negalėjo būti patvirtinti“ - teigiama ataskaitoje. Iš esmės tai reiškia pripažinimą, kad karą pradėjo Gruzija.

REKLAMA

Būtent tokią išvadą priėmė šveicarės diplomatės ir Kaukazo ekspertė Heidi Tagliavini vadovaujama komisija, kuria buvo nustatyta išaiškinti karo priežastis. Per metus trukusius tyrimus komisija lankėsi tiek Tbilisyje, tiek Maskvoje, tiek pačioje konflikto zonoje. Komisijos išvados išdėstytos daugiau nei 1 tūkst. puslapių.

Vos prieš kelias dienas, duodamas interviu televizijai CNN, Gruzijos prezidentas Mikheilas Saakašvilis buvo pareiškęs, kad niekas negali rimtai reaguoti į kalbas, jog karą pradėjo būtent Gruzija. Vokietijos žurnalas „Der Spiegel“ jau anksčiau savo internetinėje svetainėje buvo pranešęs, kad ES komisija dėl karo pradžios apkaltins būtent Gruziją. „Kiekvienas, kas buvo ten, o ten buvo rimti žmonės, žino, kas nutiko“ - teigė Gruzijos prezidentas. Pagal jo pateikiamą įvykių versiją, rugpjūčio 7 dienos naktį Gruzijos surengta ataka prieš Pietų Osetijos sostinę Cchinvalį buvo tik prevencinis smūgis, kuriuo siekta sulaikyti į Gruzijos teritoriją judančią Rusijos šarvuotosios karinės technikos koloną.

REKLAMA
REKLAMA

Jau pirmą karo dieną per televiziją pasirodęs Gruzijos generolas Mamuka Kurašvilis pareiškė, kad Gruzija nusprendė „atstatyti konstitucinę tvarką visame regione“.

Puikiai detalizuota ir išsami ES ataskaita rodo, kad Gruzijos kaltinimai yra visiškai sufabrikuoti. „Gruzija sukėlė karą užpuldama Cchinvalį“ - ataskaitoje teigia komisijos vadovė H. Tagliavini. Nors ataskaitoje taktiškai nevartojamas žodis „melas“, joje teigiama, kad M. Saakašvilis neatskleidė visos tiesos dėl karo pradžios.

Tbilisis, kaip rašo „Der Spiegel“, dabar yra itin pasipiktinęs tokia ataskaita. Gruzijos reintegracijos ministras Temuris Jakobašvilis teigia, kad Tbilisis jokiu būdu nenaudojo neproporcingos jėgos. „Mes matome Rusijos veiksmus kaip agresiją, nes ši šalis su savo kariais įsiveržė į Cchinvalio regioną“ - teigė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos politikai savo ruožtu mano, kad ES komisijos ataskaita sutvirtina jų pirmines pozicijas. „Jei komisija pripažino, kad karą pradėjo Gruzija, kaip kad nuolatos teigė Rusija, mes tik galime pasveikinti tokias išvadas“ - teigė Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo atstovė Natalija Timakova.

Tačiau Maskvos triumfas vis dėlto buvo kiek apkartintas. „Ataskaita turi pagrindinį trūkumą. Ji nekalba apie JAV vaidmenį kare“ - teigia Dūmos narus, priklausantis Vladimiro Putino „Vieningosios Rusijos“ partijai, Sergejus Makarovas.

REKLAMA

Rusijos Užsienio reikalų ministerija savo pareiškime taip pat reiškia nepasitenkinimą dėl kai kurių „dviprasmiškų ataskaitos formuluočių“. Ministerija omenyje turėjo tas ataskaitos dalis, kuriose Rusija dalinai laikoma kalta dėl konflikto eskalavimo. Ataskaitoje teigiama, kad rusiškų pasų dalijimas Pietų Osetijos ir Abchazijos gyventojams buvo tarptautinės teisės pažeidimas. Maskva taip pat kritikuojama dėl to, kad apginklavo ir apmokė Pietų Osetijos karius.

Be to, komisija peikia Rusiją ir dėl to, kaip ji savo pačios gyventojų akyse teisino invaziją į Gruziją. Rusijos valdžia teigė, kad Gruzija įvykdė iš anksto planuotą Pietų Osetijos gyventojų genocidą. Kremliaus propaganda teigė, kad per pirmąją Gruzijos puolimo naktį žuvo 2 tūkst. civilių. Vėliau Rusija šį skaičių sumažino iki 162. „Nors turi būti pabrėžta, kad nėra lengva nuspręsti, kur turi būti brėžiamos ribos, tačiau atorodo, kad dauguma Rusijos karinių veiksmų šias ribas peržengė ir nebuvo būtini gynybiniams veiksmams“ - teigiama ataskaitoje.

Būtent tokios formuluotės įsiutino Rusijos ambasadorių prie NATO Dmitrijų Rogoziną. „Ši ataskaita yra pseudo subalansuota. Visos pusės, įskaitant Osetiją, rusus ir Gruzijos rėmėjus Vakaruose yra po truputį kritikuojamos. Tačiau, jei pripažinta, kad Gruzija pradėjo karą, ir jei Rusijos karinis atsakas kritikuojamas kaip per šiurkštus, tai čia tėra skonio reikalas. Aš manau, kad jis buvo silpnas“ - teigė D. Rogozinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų