• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Be oficialių tarptautinių sutarčių specialiosios tarnybos bijo padėti nelaimėje atsidūrusiems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjo 24 - osios rytas Germaniškio kaimo gyventojams prasidėjo baisiu pranešimu. Į Latvijos sostinės priemiestį dirbti važinėjanti jaunų ir stiprių kaimo vyrų brigada po 12 valandų trukusios pamainos namo negrįžo. Grįžtančius į Lietuvą keliu Ryga - Germaniškis vyrus ištiko didelė nelaimė. Preliminariais duomenimis, Gintaro Klyvio vairuojamas automobilis vengė susidūrimo su staiga į kelią išbėgusia stirna. Šlapiame ir asfalto lopais nusėtame kelyje mikroautobusas „Volkswagen" išvažiavo į šalikelę ir sumėtytas trenkėsi į pakelės pušis. Pirmąjį smūgį patyrė automobilio priekinė dalis. Antrasis ištiko mašinai apsisukus ir galu trenkusis į kitą medį.

REKLAMA

Avarija įvyko Lietuvos ir Latvijos pasienyje, 4 kilometrai už Skaistkalnės, netoli kareivių kapų. Nedaug trūko, kad ta pati gražaus miško šalikelė taptų būrio kaimynų žūties vieta. Kas dėjosi automobilyje, kuriame važiavo šeši Germaniškio kaimo vyrai, gali pasakyti tik pirmieji juos pamatę maršrutinio autobuso keleiviai ir vairuotojas. Kraujuose plūdo ir dejavo sužeistieji, tačiau pagalbos jiems teko gerokai palūkėti.  Rugpjūčio 25 dienos žiniomis, į avarijos vietą atvažiavę Latvijos medikai konstatavo 1980 metais gimusio Valdo Kubiliaus mirtį. Birželį jis atšventė 29 - ąjį gimtadienį, o liepos 18 dieną - vestuves.

REKLAMA
REKLAMA

Keturi sužaloti vyrai išvežti į Rygos klinikas, vienas - į Jelgavos ligoninę. Kai kurių sužeistųjų būklė itin sunki, jų gyvybę gelbėja reanimacijos skyrių medikai, nesiryžtantys prognozuoti galimų pasekmių. Vakar Rygoje buvo ir sužeistųjų artimieji, pas vyrus ir sūnus išskubėję nelaimės dieną. Kaime sutikti giminės, kaimynai sakė negalintys atsigauti po tokios žinios. Visi nelaimę patyrę vyrai jauni, vyriausieji - vos keturiasdešimtmetį perkopę. Namie jų laukia vaikai, tarp kurių - nepilnamečiai ir mažamečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rygos klinikose guli germaniškiečiai Audrius Ambraziūnas, Tautvydas Kilius, Povilas Drevinskas ir Gintaras Klyvis. Jelgavoje gydomas Raimundas Skadinis. „Visas kaimas verkia," - sakė Skaistkalnėje sutiktos Germaniškio pagrindinės mokyklos mokytojos. Avarijoje nukentėjo jų bendradarbių artimieji, moksleivių tėvai. „Mes augome kartu ir nuolat bendravome," - sakė nelaimę itin skaudžiai išgyvenantis Nemunėlio Radviliškio seniūnas Giedrius Kubilius. Žuvęs Valdas - jo pusbrolis. G. Kubiliui teko rūpintis kitoje valstybėje gyvybės netekusio giminaičio ir draugo paskutiniais dokumentais, liudijančiais mirtį.

REKLAMA

Kelias valandas Latvijos šalikelėje, per keletą kilometrų nuo namų, gulėjęs, o vėliau į Bauskę (Latvija) išvežtas lietuvio Valdo kūnas turėjo būti pargabentas į Biržus - A. Jankausko įmonės laidojimo namus.  Kalbinti žmonės gedėjo žuvusio, nuogąstavo dėl sunkiai sužeistųjų būklės ir akcentavo skaudžiausią pasienio problemą - absurdiškais įstatymais besivadovaujančias ir pagalbą žmonėms atsisakančias teikti tarnybas.  „Tai yra visiškas absurdas, kai negalima gesinti kitoje valstybės sienos pusėje degančių namų, gelbėti sužeistųjų," - kalbėjo seniūnas G. Kubilius.



Pasiūlė kreiptis į Latvijos tarnybas

REKLAMA

Nors kiekvieną dieną girdime apie įvairius draugiškus valstybių bei pasienio rajonų susitikimus, milijoninius turistinius projektus, nėra svarbiausio susitarimo - dėl žmonių ir jų sukurto turto gelbėjimo. Nors rugpjūčio 24 dieną nelaimės vietą teoriškai greičiausiai galėjo pasiekti Biržų medikai, jie važiuoti į Latviją atsisakė. Kas tuo metu dėjosi tragedijos vietoje?

Mėsmalės vidų primenantis automobilio salonas, kruvini, dejuojantys ir pajudėti negalintys sužeistieji. Iš jų vienas - Raimundas Skadinis (Jelgavoje gydomos jo sutrupintos kojos) - jaučia, kad gali judinti rankas. Vyras renka telefono numerį ir prašo lietuvių bei latvių kalbomis pagalbos - medikų, artimųjų, pažįstamų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavykus prisiskambinti Biržų greitosios pagalbos medikams, sąmonės dar nepraradęs žmogus aiškina esantis lietuvis, biržietis, prašo padėti jam ir kitiems sužeistiesiems. Medikė, išgirdusi, kad avarija įvyko ne Lietuvoje, pasiūlo... kreiptis į Latvijos specialiąsias tarnybas. „Nežinia, kiek ten jie būtų gulėję, kiek būtų likę gyvų, jei tas vyras nebūtų skambinęs artimiesiems. Tik jiems atvykus viskas pajudėjo," - nuoskaudą liejo avarijos metu itin sunkiai sužaloto vyro sesuo. Kaune gyvenanti moteris teigė buvusi Rygoje, pas brolį rengėsi vykti kita, Rokiškio rajone gyvenanti sesuo. Sužeistųjų artimieji sakė nesuvokiantys tik vieno dalyko - kokie įstatymai gali drausti gelbėti gyvybes, gęstančias už kažkokios biurokratinės ribos.

REKLAMA

Nėra sutarties - nėra ir pagalbos

Biržų rajono savivaldybės poliklinikos Greitosios pagalbos skyriaus administratorė Audronė Gaigalienė patvirtino, kad iškvietimas buvo gautas. Kokią valandą, nežinia, nes skambutis, anot A, Gaigalienės, neįregistruotas. „Skambinęs vyriškis teigė esantis biržietis, patekęs į avariją tarp Skaistkalnės ir Barbelės. Kadangi tai yra Latvijos teritorija, brigada nebuvo išsiųsta, skambinusiajam pasiūlyta kreiptis bendruoju pagalbos telefonu 112," - „Šiaurės rytams" sakė A. Gaigalienė.

Ji teigė, kad Teritorinė ligonių kasa nėra sudariusi sutarties dėl skubios pagalbos teikimo kitoje valstybėje. Anot medikės, juk lietuviai gali būti sužeisti ir Vokietijoje, ir Lenkijoje, ir kitur. Negi visur lietuviai medikai nuvyktų? Tačiau pagalbos Germaniškio vyrams reikėjo prie pat namų, vos keli kilometrai nuo Skaistkalnės. Nuo čia iki Bauskės - 32 kilometrai, pasak seniūno, blogo žvyrkelio, o iki Biržų - 26 kilometrai asfalto.

REKLAMA

Kas atsakytų nesėkmės atveju?

Tuo tarpu Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas teigė: „Nėra tokio įstatymo, kuris draustų suteikti pagalbą".  Anot jo, teritorinė ligonių kasa šiuo atveju esanti niekuo dėta. Direktorius paaiškino, kad greitosios pagalbos medikų paslaugos apmokamos ne už nuvažiuotus kilometrus, o už budėjimo valandas.  Tačiau bėda, direktoriaus pastebėjimu, yra atsakomybė.  „Čia yra didelė bėda, nes nėra tarptautinio susitarimo dėl pagalbos teikimo. Gerai, jei viskas gerai. O jei pagalbos teikimą lydi nesėkmė? Jei viskas krypsta teismų pusėn? Ims tada ir paklaus - ko ten važiavote, jei nėra sutarčių," - mintis dėstė Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius. Ši problema aktuali ir pasienio rajonuose dirbantiems policininkams, ir ugniagesiams gelbėtojams. Kiek dar tragedijų turi įvykti, kad nebijotume gelbėti nelaimės ištiktųjų?

Alfreda Gudienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų