• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po to, kai „Deviso taurės“ turnyro burtai lėmė, kad tarpusavyje susikaus lietuviai ir britai, mūsų šalyje žaibo greičiu įsiplieskė ginčai, aistros ir ažiotažas dėl to, ar į Vilnių tikrai atvyks trečioji pasaulio raketė Andy‘s Murray‘us.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai laukia žvaigždės atvykimo

Nors burtai lėmė, kad 2010 metais Europos-Afrikos atrankos II-os grupės varžybose Vilniuje susitiks Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinktinės, dar neaišku, kokių sudėčių jos bus. Tiksliau, neaiški yra tik britų komandos sudėtis.

REKLAMA

Nepaisant visko, Lietuvos teniso sąjungos (LTS) prezidentas Liutauras Radzevičius džiaugiasi mūsiškiams tekusiais varžovais.

„Gavome bene stipriausią grupės komandą, be to, ji atvažiuoja į Vilnių“, – oficialiai Ričardo Berankio svetainei internete www.berankis.info sakė LTS vadovas.

Be to, L. Radzevičius tikino, kad laukia atvykstančio ir A. Murray‘aus:

„Pralaimėjimas lenkams ir iškritimas į žemesnę grupę britams tikrai buvo smūgis žemiau juostos. Jie dės visas pastangas, kad kuo greičiau pakiltų aukštyn, tačiau padaryti tai be Andy Murray‘aus jiems bus sunku.

REKLAMA
REKLAMA

Manau, kad yra didelė tikimybė, kad Vilniuje pamatysime vieną stipriausių pasaulio tenisininkų. Kokia ta tikimybė? Manau, kad apie 80 procentų“.

Britai dėl A. Murray‘aus nusiteikę pesimistiškai

Skirtingai nei Lietuvos teniso vadovai ir gerbėjai, Didžiosios Britanijos specialistai tvirtina, kad škotas Andy‘s Murray‘us greičiausiai užleis savo vietą rinktinėje ir Vilniuje leis pasireikšti jaunesniems kolegoms.

Britai tai argumentuoja ne tik įtemptu A. Murray‘aus kito sezono varžybų tvarkaraščiu, bet ir tuo, kad jų komanda su juo, ar be jo, vis tiek bus neabejotina šios dvikovos favoritė – juk ji turi net septynis tenisininkus , esančius ATP reitinge kur kas aukščiau nei pirmoji Lietuvos raketė R. Berankis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtakingas britų dienraštis „The Times“ jau skuba informuoti, kad A. Murray‘us tikrai atsisakys progos aplankyti valstybę, įsikūrusią šalia Baltijos jūros:

„Nesitikėkite, kad Andy‘s Murray‘us bus Didžiosios Britanijos komandoje ir atvyks į Vilnių – Lietuvos sostinę. Juk jam ši kelionė būtų visiškai priešinga kryptimi, nei ten, kur jis turėtų vykti tokiu metu, nes po savaitės Kalifornijoje, JAV, prasidės pirmasis „Masters“ serijos turnyras.

Dėl šios priežasties sunku patikėti, kad jis sutiktų pakeisti savo išankstinius planus ir praleisti keletą dienų netoli Baltijos jūros vien dėl to, jog D. Britanijai iškovotų dvi pergales vienetų mačuose.“

REKLAMA

Ar kilbukai prarys ryklius?

Apskaičiuota, kad visą LTS metinį biudžetą sudaro vos apie 110 tūkst. eurų, o Didžiosios Britanijos teniso sąjungos (LTA) biudžetas yra net 430 kartų didesnis – apie 47,3 mln. eurų.

Taigi britai apie būsimą pergalę prieš lietuvius kalba gana drąsiai:

„Kai šios šalys susitiks „Deviso taurės“ Europos-Afrikos atrankos II-os grupės varžybose ant popieriaus atrodys, kad susitinka teniso pasaulio kilbukai ir rykliai, todėl turėtų būti aišku, kas ką prarys.“

Vis dėlto BBC pakalbintas LTS prezidentas Liutauras Radzevičius britų žurnalistams žadėjo atkaklią kovą:

REKLAMA

„Lietuvos tenisininkams tai bus neįtikėtina patirtis. Tikiu, kad dvikova bus labai įdomi, ypač, jei žais ir A. Murray‘us. Galiu patikinti, kad tokiu atveju geriausias mūsų žaidėjas Ričardas Berankis tikrai dalyvaus šiose varžybose.“

„Lietuviai gali būti nenuspėjami ir tapti tikra staigmena britams. Štai šių metų kovo mėnesį mes 3:2 įveikėme Gruziją, kuri taip pat turėjo vieną pasaulinio lygio tenisininką – Iraklį Labadzę. Beje, tada lemiamoje kovoje jį nugalėjo ne kas kitas, o 17-metis Dovydas Šakinis, kuriam tai buvo pirma pergalė profesionaliajame tenise.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis lietuvių ginklas – R. Berankis

Labiausiai LTS prezidentas išskyrė 19-metį Ričardą Berankį, kuris, pasak jo, turi pasaulio čempiono savybių, nes 2007 metais Niujorke laimėjo „US Open“ jaunių turnyrą ir ilgą laiką buvo pirmoji planetos jaunių raketė.

„Jis – labai stiprus tenisininkas, tačiau dabar jam yra sunkus periodas, nes tai pirmi metai, kad R. Berankis bando įsitvirtinti vyrų tenise. Be to, vasarą jis buvo patyręs traumą.“

„R. Berankis yra asmeninis šveicaro Rogerio Federerio draugas. R. Federeris jam parūpino kvietimus net į šešis turnyrus, kartais treniruojasi kartu su juo, nes abu žaidžia panašaus stiliaus tenisą,“ – pridūrė L. Radzevičius.

REKLAMA

Lietuvos teniso vadovas teigia, kad tenisas mūsų šalyje sparčiai populiarėja:

„Tenisas – tai trečia pagal populiarumą sporto šaką Lietuvoje. Jis nusileidžia tik krepšiniui ir futbolui. Krepšinyje lietuviai yra labai stiprūs: esame triskart Europos čempionai ir trijų iš eilės olimpiadų bronzos medalių laimėtojai.“

Pasak jo, Lietuvoje iš viso yra apie 40 teniso klubų ir 200 profesionalių žaidėjų, tačiau labai trūksta finansavimo:

„Prieš ekonominę krizę mus šiek tiek lėmė LR Vyriausybė, bet dabar tos paramos praktiškai nebėra.“

REKLAMA

Pabaigoje L. Radzevičius atskleidė, kad per Lietuvos ir D. Britanijos tenisininkų dvikovą bus tinkamai pasirūpinta ir žiūrovais:

„Nors dabartinėmis sąlygomis mačą centriniame korte pas mus gali stebėti apie 1500 žiūrovų, šioms varžyboms specialiai praplatinsime tribūnas ir padarysime daugiau vietų.“

*  *  *

Šiuo metu geriausi Lietuvos ir Didžiosios Britanijos tenisininkai yra 19-metis Ričardas Berankis (ATP 432) ir 22-ejų metų Andy's Murray'us (ATP 3).

Be jų, į Lietuvos ir D. Britanijos rinktines dar patekti pretenduoja atitinkamai: 18-metis Laurynas Grigelis (ATP 642), 25 metų Gvidas Sabeckis (ATP 672), 17-metis Dovydas Šakinis (ATP 1354) ir Jamesas Wardas (ATP 189), Joshas Goodallas (ATP 235), Danielis Evansas (ATP 303) bei Colinas Flemingas ir Kenas Skupski dvejetų varžybose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos ir Didžiosios Britanijos – šalių, kurios dar nėra nė karto žaidusios tarpusavyje ir kurios kovos iki trijų pergalių, akistata numatyta Vilniaus „SEB arenoje“ kovo 5-7 dienomis.

Šios poros nugalėtojai dėl patekimo į pirmąją grupę išmėgins savo jėgas su Airijos ir Turkijos dvikovos laimėtojais. Tuo tarpu pralaimėjusieji kausis dėl teisės likti antroje grupėje.

D. Britanijos tenisininkai, kurie pasaulio reitinge užima 36-ąją vietą, tik trečiajame pagal pajėgumą „Davis Cup“ pogrupyje žais pirmą kartą nuo 1986 metų ir tik antrąkart per visą istoriją. Savo ruožtu lietuviams (62 pozicija reitinge) – tai aukščiausias lygis, kokiame yra tekę žaisti.

Šiemet mūsiškiai 3:2 įveikė Gruziją, bet 0:5 pralaimėjo Slovėnijai, o britai 1:4 pralaimėjo Ukrainai ir 2:3 nusileido Lenkijai.











AFP/ELTA/Reuters/Scanpix nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų