REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikėjosi pelno – patyrė nuostolį

Kauno rajono gyventojas sumanė greitai ir lengvai užsidirbti, bet jam tai baigėsi teismu.

Nusikaltimui ruošėsi iš anksto

Anksčiau niekada neteistas Čekiškės miestelio gyventojas Juozas Kašėta (49 m.) pernykštį rudenį jau bene ketvirtus metus tvarkingai dirbo tolimųjų reisų vairuotoju vienoje Kauno bendrovėje, vežiojančioje tarptautinius krovinius. Rugsėjo pabaigoje jis turėjo nuvežti į Lenkiją krakmolo krovinį.

REKLAMA
REKLAMA

Ruošdamasis minėtai kelionei, Juozas sumanė užsidirbti papildomai. Turguje jis iš nepažįstamo rusų tautybės vyro (bent taip tikino teisme) nusipirko kontrabandinių cigarečių „Jin Ling“ su rusiškomis banderolėmis ir tikėjosi šiuos rūkalus daug brangiau parduosiąs Lenkijoje. Šioje šalyje cigaretės brangios kaip ir Lietuvoje.

REKLAMA

Už prekę – 38 dėžes po 50 blokų cigarečių – čekiškietis sumokėjo 42 000 litų. Kiek vėliau jau pareigūnų buvo apskaičiuota, kad minėto cigarečių kiekio vertė, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius, yra beveik 75 000 litų. Lengva pasiskaičiuoti, kiek pelno užsidirbti svajojo šeimą turintis vairuotojas.

Beje, nelegaliam kroviniui gabenti J. Kašėta pasiruošė iš anksto – gerokai paplušėjęs, puspriekabės lubose įrengė daugiau negu kubinio metro pločio slėptuvę su nuleidžiamu dangčiu.

REKLAMA
REKLAMA

Žinia pasiekė pareigūnus

Koją „racionalizatoriui“ Juozui pakišo viena „smulkmena“: turguje cigarečių pardavėjas pritrūko 5 dėžių (250 blokų po 10 pakelių) cigarečių, todėl nurodė rytojaus dieną, važiuojant į Lenkiją, pakeliui užsukti į Vilkaviškį – girdi, ten, aikštelėje prie „Norfos“ prekybos centro, automobilyje „VW Cady“, lauksiąs žmogus, be jokių problemų užbaigsiantis sandėrį.

Pareigūnai nelinkę atskleisti savo informatorių, tačiau, matyt, kažkas iš žmonių, žinojusių apie šį sandėrį, skubiai pranešė teisėsaugai, kad nurodytu laiku ir nurodytoje vietoje veiks kontrabandininkas Juozas Kašėta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai pasiruošė sulaikymo operacijai.

Taip ir buvo: kitos dienos popietę, vos tik į Vilkaviškį bendrovės vilkiku su puspriekabe J. Kašėta atvyko į „Norfos“ aikštelę ir, susitikęs su atvykusio automobilio „VW Cady“ vairuotoju, pasuko pastarojo nurodytu keliu, vos į DAF puspriekabę buvo sukrautos 5 dėžės cigarečių, abu vairuotojus sulaikė VSAT Lazdijų rinktinės pasieniečiai, tūnoję pasaloje ir vyrus stebėję iš šalies.

Pareigūnai puspriekabėje aptiko ne tik maišus su krakmolu, bet ir 38 dėžes kontrabandinių cigarečių. DAF vairuotojas J. Kašėta savo kaltės neneigė, o lengvojo automobilio vairuotojas, tikino, jog esą tik perdavęs kažkokią skolą, nieko apie vežamą didelį kiekį cigarečių nežinojęs.

REKLAMA

Nenustatyta, kad apie kontrabandos gabenimą žinojo ir J. Kašėtos darbdavys, bendrovės vadovas. Antraip teismas būtų nusprendęs konfiskuoti vilkiką DAF su puspriekabe – kaip priemonę, kuria gabenta kontrabanda.

Grėsė įkalinimas iki 8 metų

J. Kašėtai dėl akcizais neapmokestintų prekių gabenimo (paprasčiau – kontrabandos), kai krovinio vertė viršijo 250 MGL (minimalaus gyvenimo lygio) dydžio sumą (1 MGL – 130 litų), Kauno apygardos teismas, išnagrinėjęs šią baudžiamąją bylą, paskyrė 100 MGL dydžio (13 000 litų) baudą.

REKLAMA

Dar 189 litus iš nuteistojo teismas priteisė VSAT Lazdijų rinktinei – tiek išlaidų pasieniečiai turėjo sunaikindami (sudegindami) J. Kašėtos gabentas ir po sėkmingos pareigūnų operacijos tikslo nepasiekusias kontrabandines cigaretes.

Beje, kontrabandininkui grėsė ir laisvės atėmimo bausmė (iki 8 metų, kaip nurodyta Baudžiamajame kodekse), tačiau teismas pasigailėjo pirmą kartą teisiamo vyro, kuris po nusikaltimo neteko darbo, augina 2 vaikus (iš jų vienas yra mažametis), ir turi neįgalią žmoną, dėl sveikatos problemų netekusią net 60 procentų turėto darbingumo. Be to, teisiamasis neneigė savo kaltės, tikino, kad labai gailisi, ir buvo teigiamai charakterizuotas savo buvusio darbdavio bei seniūnijos darbuotojų.     

 Irena Zubrickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų