REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keturioliktas teismo smūgis narkomanui veteranui

Popierinių rankšluosčių rulonas – bloga vieta slėpti narkotikams.

Per 13 svaiginimosi narkotikais metų – 13 teistumų už vagystes bei narkotikų laikymą. Toks „nenuobodus“ 42 metų šiauliečio narkomano Arūno Grikšo, pravarde Snapas, gyvenimas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, neseniai Snapui paskelbtas keturioliktasis nuosprendis. Žinoma, irgi už narkotikus – šįkart slėptus nebe kūdikio vežimėlyje, kaip praėjusį kartą, o banaliuose popieriniuose rankšluosčiuose.

Pagal narkotikų vartojimo „stažą“ A. Grikšas – tikras veteranas. Policijos žiniomis, Snapas „badosi“ jau 13 metų, o tai ilgiau nei statistinis Lietuvos narkomano amžius.

REKLAMA

Pirmą kartą įkliuvęs su narkotikais A. Grikšas prieš teismą stojo dar 1996-aisiais. Jau tada į veną švirkštėsi opijų, kurį buvo išmokęs išgauti iš aguonų galvučių bei stiebelių.

Kad nusipirktų kvaišalų, A. Grikšas beveik kasdien vogdavo. Jis įsilauždavo į automobilius, sandėliukus, žmonių butus, į užantį brukosi prekes prekybos centruose. Vagišius ne kartą įkliuvo, todėl ėmė kauptis teistumai už vagystes bei narkotikų laikymą.

REKLAMA
REKLAMA

2000-aisiais A. Grikšui atsibodo nuolat rizikuoti, vogti. Vasarą jis nusprendė pabandyti pats apsirūpinti aguonomis, kad galėtų bent kurį laiką svaigintis nepriklausydamas nuo prekeivių.

Tačiau narkomanas gi ne ūkininkas, žemės neturi – jam aguonų irgi reikėjo kažkur pasivogti. Prie kolektyvinių sodų surengę reidą policijos pareigūnai sulaikė A. Grikšą, nešiną didžiuliu 5 kilogramų maišu aguonų galvučių bei stiebelių.

Už turėtas narkotines medžiagas ir už keliolika vagysčių teismas tada Snapui skyrė 2 metus nelaisvės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atkalėjęs Arūnas bandė gyventi blaiviai, tačiau pavargęs nuo problemų, susinervinęs kartą įsibedė adatą ir... viskas prasidėjo iš naujo. Tam, kad surinktų eilinei dozei, A. Grikšas vėl vogė ir vogė.

2004-ųjų vasarį Šiaulių policijos patruliai Snapą vėl sulaikė su nedideliu kvaišalų kiekiu. O dar po mėnesio A. Grikšui ypač nepasisekė – policija Trakų gatvės gyvenamojo namo bute užtiko jo asmeninį narkotikų fabrikėlį. Pareigūnai konfiskavo per 8 kilogramus smulkintų aguonų ar kanapių, pusės litro butelį su jau pagamintais narkotikais ir net vienkartinį švirkštą su 10 mililitrų opijaus, kurio Snapas taip ir nespėjo įsišvirkšti.

REKLAMA

Šiaulių miesto apylinkės teismas, subendrinęs bausmes už neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis ir seriją vagysčių, A. Grikšui tada paskyrė 3 metus nelaisvės.

Atlikęs bausmę A. Grikšas ir vėl ėmėsi savo.

Bene nesėkmingiausi A. Grikšui buvo pernykščiai metai. Nuo pat sausio, vos paleidę, policininkai jį ir vėl suimdavo. Pirmąją 2008-ųjų savaitę kriminalistai užgriuvo narkomanų landynę Šiauliuose, Akmenės gatvėje, ir spintoje rado tris įvairios talpos buteliukus su opijaus ekstraktu bei amfetaminu. A. Grikšas pasiaukojo prieš likimo brolius – vienas pasivadino kvaišalų savininku, tad išsuko draugus.

REKLAMA

Iškrėstos landynės narkomanai žinojo, kad policija jų nepaliks ramybėje, tik nemanė, jog vėl užgrius taip greitai. Po savaitės į landynę įsiveržę policininkai vėl rado narkotikų. Šįkart A. Grikšas savo striukės kišenėje slėpė 0,2 litro talpos buteliuką su opijaus ekstraktu, o savo puskojinėje – paketėlį su amfetaminu. Tądien į landynę buvo atvykęs svečias iš Naujosios Akmenės. Žinoma, irgi narkomanas. Jo kišenėse policininkai rado du pilnus švirkštus su kvaišalais.

To jau buvo per daug. Šįkart pareigūnai A. Grikšo iki teismo nebepaleido. Narkomanas nuobodžiai ir blaiviai iki rudens stūmė dienas Šiaulių tardymo izoliatoriaus kameroje. 2008 metų rudenį Šiaulių miesto apylinkės teismas Snapą nuteisė kalėti tik 10 mėnesių, todėl jau gruodį A. Grikšas tapo laisvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet ir vėl neilgai. Jau po savaitės, 2008-ųjų gruodžio 11-ąją, Snapas buvo sulaikytas pačiame tardymo izoliatoriuje, kai čia kalinamai moteriai perdavė siuntinį. Jį tikrindami prižiūrėtojai rado kelis maišelius su baltais amfetamino milteliais, kurie buvo įvynioti į popierinių rankšluosčių ruloną. Įkliuvėlis bandė išsisukti meluodamas, jog jis niekuo dėtas, esą siuntinį jo paprašęs perduoti nepažįstamas vyras, o jis, girdi, nieko nežinojęs.

Iki teismo Snapas buvo paleistas ir, žinoma, dar kartą įkliuvo. Tačiau kvaišalų nešėsi labai nedaug (tikėtina – tik sau pačiam), tad ir vėl greitai buvo paleistas.

REKLAMA

Snapas nuo įkyrių policininkų bandė gelbėtis išradingumu. Sykį sutiko savo bičiulį – kitą narkomaną A. M. Pastarajam prieš 10 mėnesių buvo gimusi dukrelė, todėl tądien jaunas tėvas vaiką vežė vežimėlyje, bet Snapo idėjos susišvirkšti po dozę opijaus neatsisakė. Bičiuliai kažkur „susiveikė“ du švirkštus su narkotikais ir patraukė į kažkokią landynę. Tam, kad pareigūnai gatvėje prie jų neprikibtų, A. Grikšas švirkštus paslėpė kūdikio vežimėlyje.

Gudrybė nepadėjo. Pamatę gatve vaiko vežimėlį stumiančius du narkomanus, pro šalį važiavę policininkai nepatingėjo sustoti ir vyrus apieškoti. Nieko kišenėse neradę, pareigūnai ėmėsi kūdikio vežimėlio, kuriame gulėjo A. M. mažylė. Po jos čiužiniu pareigūnai ir surado švirkštus... Jų savininku kilniai prisipažino vienas A. Grikšas.

REKLAMA

Neseniai A. Grikšas buvo teisiamas dėl amfetamino, kurį paslėpė į tardymo izoliatorių neštame siuntinyje. Narkomanas bandė apsimesti apie narkotikus nieko nežinojęs, bet kas patikės keturioliktą kartą teisiamu narkomanu? Už bandymą perduoti amfetaminą kalinei A. Grikšas nuteistas kalėti 5 metus ir 2 mėnesius. Nuteistasis jau tiek kartų įkliuvęs, kad teisėjas įsakė A. Grikšo nebepaleisti, o suimti teismo salėje.

Bet kas iš to. Atsėdėjęs 2–3 metus Snapas, tikėtina, bus amnestuotas, grįš į laisvę ir vėl imsis savo. Lietuvoje kažin ar yra nors vienas narkomanas, kuris po keliolikos metų narkomanijos imtų ir pagaliau atsispirtų įpročiui kvaišintis...



Sigitas Stasaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų