• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Konstitucinis Teismas pradės nagrinėti, ar teisėtai atsisakyta šauktinių kariuomenės.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į tai, kad ši byla pradėta pagal Seimo nutarime išdėstytą prašymą ištirti įstatymų ir kitų teisės aktų atitiktį Konstitucijai ir ginčijamų aktų galiojimas yra sustabdytas iki bus paskelbtas šio teismo nutarimas, nuspręsta bylos nagrinėjimą paankstinti.

REKLAMA

Su prašymu nustatyti, ar visiškas šauktinių kariuomenės atsisakymas atitinka Konstituciją, į Konstitucinį Teismą Seimas kreipėsi kovo pabaigoje.

Konstitucinio Teismo prašoma įvertinti, ar Seimo priimti sprendimai dėl karo prievolininkų karinio rengimo visiško panaikinimo neprieštarauja Konstitucijos nuostatai, jog "įstatymo nustatyta tvarka Lietuvos piliečiai privalo atlikti karo ar alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą".

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat abejojama nuostatomis, kuriomis numatoma privalomąją karo tarnybą palikti tik mobilizacijos atveju, t. y. iš esmės tik karo ar jo grėsmės atveju.

Pareiškėjui - Seimui atstovauti Konstitucinio Teismo posėdyje paskirti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras. Suinteresuotam asmeniui - Seimui atstovauti paskirtas Seimo narys Juozas Olekas. Suinteresuotam asmeniui - Vyriausybei atstovauti paskirti Ministro Pirmininko tarnybos Teisės skyriaus vedėja Veronika Baliūnienė, Ministro Pirmininko tarnybos Teisės skyriaus patarėja Jolita Mikulėnienė, krašto apsaugos ministro patarėjas Jonas Kronkaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų