• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 11-oji: kam reikėjo sprogdinti Ameriką?

2001-ųjų rugsėjo 11-oji amžiams įrašyta į baisiausių ir kraupiausių teroristinių aktų istoriją. Tačiau kas kaltas dėl beveik 3000 žmonių žūties, aiškinamasi iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA

Artėjant Rugsėjo 11-ajai, pasaulio spauda prisimena tas dvi valandas, kurios sudrebino ne tik supervalstybę JAV, bet ir visą pasaulį. Vis dar bandoma išsiaiškinti, ar nebuvo įmanoma užbėgti tragedijai už akių, kai kurie autoriai svarsto, esą pati JAV valdžia, norėdama, kad jai būtų atrištos rankos puolant Afganistaną ar Iraną, nepagailėjusi savo šalies piliečių. Apie tai pastatytas net dokumentinis filmas „Tikroji Rugsėjo 11-osios istorija“ („Loose Change 911“).

REKLAMA

Pirmiausia apie tai, ką mes matėme patys. Kai 8 val. 46 minutės lėktuvas „Boeing 767“ Niujorke rėžėsi į Pasaulio prekybos centro šiaurinį dangoraižį, CNN ir kitos televizijos stotys ėmė transliuoti vaizdus iš nelaimės vietos.

Jau po 20 minučių degančiu fakelu virto ir pietinis bokštas – į jį smigo toks pat lėktuvas. Po pusvalandžio dar vienas – dabar jau „Boeing 757“ – sudrebino Pentagono pastatą Vašingtono priemiestyje.

REKLAMA
REKLAMA

Dar po 26 minučių Pensilvanijos valstijoje į žemę trenkėsi ketvirtas lėktuvas. Jo keleiviai bandė grumtis su teroristais, bet pralaimėjo. Apie tai, ką teko išgyventi šio lėktuvo keleiviams, bandoma parodyti meniniame filme „Skrydis 93“ („Flight 93“).

Arabai nejuokavo

Visą tą laiką žmonės bejėgiškai stebėjo katastrofas, niekaip negalėdami užbėgti joms už akių, tačiau dabar aiškėja, kad bent dalies aukų buvo galima išvengti. JAV Centrinės žvalgybos valdybos agentai (CŽV) turėjo daug informacijos apie rengiamus teroristinius išpuolius ir jų vykdytojus, deja, ta informacija buvo nesusisteminta ir neveiksminga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2000-ųjų sausio 6-ąją Malaizijos sostinėje Kvala Lumpūre įvyko lemiamas teroristų tinklo „Al Qaeda“ grupuotės susitikimas, kuriame ir buvo aptarti išpuolių JAV planai. Malaizijos slaptųjų tarnybų agentai sekė susitikimo dalyvius ir informaciją perdavė amerikiečiams. Vis dėlto Amerika įsileido žmones, pasiruošusius tapti mirtininkais. Šie legaliai joje įsikūrė ir ėmėsi mokytis pilotavimo. Niekam neatrodė keista, kad jauni arabai nori gauti piloto pažymėjimus, o tai, kad vyrai sakė norintys išmokti skraidyti „Boeing‘ais“, aplinkiniai palaikė humoru. Tik arabai nejuokavo. Išmokę skraidyti nedideliais lėktuvais, jie sėdo prie „Boeing‘ų“ valdymo treniruoklių.

REKLAMA

2001-ųjų rugpjūčio 6-osios rytą į Teksasą, kur savo rančoje atostogavo JAV prezidentas Dž. Bušas, atskrido CŽV direktorius Dž. Tenetas. Prezidentui jis pateikė pranešimą apie tai, kad Osama bin Ladenas pasiryžęs smogti JAV.

Tada CŽV pareigūnai sukruto, apie teroristus informavo Valstybės departamentą ir kitas tarnybas. Federalinis tyrimo biuras (FTB) irgi turėjo informacijos, kad ruošiami pilotai teroristai, bet visi kažko delsė. O teroristai, jau sudarę 4 savižudžių komandas, tik laukė įsakymo pradėti. Ir jis buvo duotas...

REKLAMA

JAV Nacionalinio saugumo agentūros būstinėje įrašinėjami per palydovus ir per išbarstytus po pasaulį klausymosi įrenginius perduodami pranešimai. Buvo užrašytas ir pokalbis arabų kalba tarp dviejų vyrų iš Afganistano ir Saudo Arabijos. „Mačas prasideda rytoj“, – kai šie žodžiai buvo išversti, teroristai jau buvo spėję įvykdyti savo baisius ketinimus.

Žudė panašius į save

Dabar gedint žuvusiųjų, nepriklausomi tyrėjai (bent taip jie skelbiasi) neigia oficialią Rugsėjo 11-osios įvykių versiją. Jie abejoja viskuo. Remdamiesi specialistų (statybininkų, ugniagesių) nuomone, jie sako, kad bokštai negalėjo susmukti vien nuo lėktuvų atakų ir gaisro. Dangoraižiai buvo statyti taip, kad galėtų atlaikyti net ir stipriausius žemės drebėjimus, o sugriuvo nuo gaisro. Daroma išvada, kad Pasaulio prekybos centro pastatai buvo sugriauti sprogdinimu iš apačios, o lėktuvų atakos buvo tik tam, kad tai paslėptų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sugriuvus dangoraižiams, žuvo ne bankininkai, verslininkai, o daugiausia aptarnaujantis personalas: valytojos, apsaugininkai, kavinių darbuotojai.  Lėktuvai rėžėsi į dangoraižius, kai pagrindiniai bankininkai tik ruošėsi į darbą. Kodėl teroristai žudė panašius į save samdomus darbuotojus?

Kelia įtarimų ir tai, kad į Pentagono pastatą lėktuvas rėžėsi ne statmenai iš viršaus, o horizontaliai, tarsi leisdamasis. Jis pramušė tik pirmą ir antrą aukštus, net nesugriovė stogo (tik vėliau jį sugriovė ugniagesiai). Kai kurie tyrėjai net įrodinėja, kad joks lėktuvas į Pentagoną išvis nesitrenkęs, nes daugiau kaip 100 tonų sveriantis lėktuvas turėjęs bent jau vieną pastato dalį išvis nušluoti nuo žemės paviršiaus. Abejojantys buvus lėktuvą tyrėjai teigia, kad nė vienoje nuotraukoje iš Pentagono nesimato jokių lėktuvo pėdsakų, be to, nei gelbėtojai, nei ugniagesiai nerado jokių lėktuvo detalių. Oficialūs tyrėjai visiems demonstruoja netoli Pentagono esančios degalinės videokameros užfiksuotus vaizdus, kuriuose esą matyti praskrendantis lėktuvas, po to – ugnies kamuolys, kuris labai greitai nuslopsta ir lieka tik juodų dūmų debesis. Kiti tyrėjai šioje juostoje nemato jokio lėktuvo, o šmėkštelėjęs daiktas jiems esą labiau panašus į valdomą sviedinį-lėktuvą, kuris esą ir susprogdinęs Pentagoną.

REKLAMA

Tikslas – išgąsdinti gyventojus

Visais laikais teroristų taikiniu būdavo priešiškos valstybės vadovai. Teroristai žudė carus, ministrus, karo vadus ir tik jų nepasiekdami pasitenkindavo eiliniais piliečiais. Tie, kurie organizavo Rugsėjo 11-osios akciją, turėjo galimybę tuos pačius lėktuvus nukreipti ne į Prekybos bokštus, o į Baltuosius rūmus ar JAV kongresą. Tai būtų buvę logiška, nes būtų buvę sunaikinti žmonės, priimantys sprendimus. Be to, visiems žinoma, kad amerikiečiams Baltieji rūmai ar Kongresas yra kaip šalies simbolis. Tad jų sugriovimas būtų turėjęs daug didesnį rezonansą nei smūgis į dangoraižius. Tai kodėl kamikadzės pasirinko ne tuos pastatus?

REKLAMA

Tikriausiai todėl, kad teroristinių aktų organizatorių tikslas nebuvo išgąsdinti vyriausybę. Siekta išgąsdinti eilinius JAV gyventojus, kurie po to galėjo pareikalauti vyriausybės, kad ši imtų persekioti teroristus visame pasaulyje. Taip ir atsitiko – Rugsėjo 11-oji atrišo rankas JAV vyriausybei ir ji be didelių įtikinėjimų galėjo įvesti JAV armiją į Iraką, Afganistaną, kad keršytų už savo piliečius ir žudytų teroristus.

Be to, įbauginti amerikiečiai patys atsisakė daugelio demokratijos iškovojimų. Pasiteisinant kova su terorizmu, aerouostuose imta kratyti visus keleivius, visur pristatyta visus stebinčių videokamerų ir panašiai. Taigi kas išėjo: teroristai susprogdina kelis lėktuvus, pražudo tūkstančius žmonių ir nieko nelaimi. Laimi tie, kuriems naudinga sumažinti piliečių teises ir pradėti karą Azijoje. Po viso to net rusai neprieštaravo, kad JAV įvestų kariuomenę į Afganistaną. Dar didesnę naudą iš teroristinių aktų gavo JAV karinis pramoninis kompleksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žodžiu, dalis tyrėjų daro išvadą, kad Rugsėjo 11-osios įvykiai yra savų darbas. Jau minėtame dokumentiniame filme „Tikroji Rugsėjo 11-osios istorija“ („Loose Change 911“) įrodyta, kad JAV savų žudymas nėra jokia naujovė. Parodyti dabar jau įslaptinti dokumentai, kad Amerika, planuodama karą su Kuba, buvo numačiusi šaudyti savus žmones, numušti kelis savo keleivinius lėktuvus, o kaltę suversti Kubos komunistams. Šio Pentagono plano nepatvirtino tuometinis prezidentas Dž. Kenedis. Jis pats netrukus buvo nušautas.

TIK FAKTAI:

Teroristų atakos pražudė beveik 3000 žmonių. Griūnant pastatams, žuvo apie 200 Niujorko gaisrininkų, beveik 80 policininkų, gelbėjusių žmones. Per išpuolius žuvo ir 19 teroristų.

REKLAMA

***

Pasaulio prekybos centro griuvėsiuose žuvo Lietuvos pilietė Jelena Melničenko, taip pat viename lėktuve skridęs lietuvių kilmės amerikietis D. Vencius. Dar trys lietuviai, dirbę Pasaulio prekybos centre, išsigelbėjo.

***

Po to, kai į dangoraižius rėžėsi pirmieji du lėktuvai, pirmą kartą JAV istorijoje visuose šios šalies oro uostuose buvo atšaukti skrydžiai. Visi tarptautiniai oro skrydžiai buvo nukreipti į Kanadą.

***

Sugriautuose dangoraižiuose eilinę darbo dieną dirbdavo apie 50 000 darbuotojų, dar 200 000 ten ateidavo kaip lankytojai.

REKLAMA

***

1993 metų vasario 26 dieną po šiauriniu dangoraižiu buvo pastatytas sunkvežimis su 680 kilogramų sprogmenų. Jiems sprogus, žuvo 6 žmonės. Islamo ekstremistai, prisidėję prie sprogdinimų, buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos.

Už Rugsėjo 11-osios sprogdinimus taip pat iki gyvos galvos nuteistas marokiečių kilmės Prancūzijos pilietis Zakarijas Musavis.

Petras Ivanauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų