• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parodoje - reikšmingiausi ir įdomiausi Šiaulių istorijos liudijimai

2009 m. rugsėjo 10 d., ketvirtadienį, 14 val., Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch. Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) atidaroma Šiaulių „Aušros“ muziejaus ir Šiaulių apskrities archyvo parengta paroda „Šiauliai istorijos šaltiniuose“.

REKLAMA
REKLAMA

Ši paroda tęsia Lietuvos archyvų kilnojamųjų parodų ciklą „Lietuvos miestų ir miestelių istorija“ ir yra vienas iš Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui skirtų renginių. Parodoje „Šiauliai istorijos šaltiniuose“ pirmą kartą nuosekliai aprėpiami beveik 800 metų Šiaulių istorijos reikšmingiausi momentai.

REKLAMA

Praėję  amžiai Šiaulių, kaip ir visos Lietuvos, dokumentiniam paveldui buvo negailestingi – vertybės buvo naikinamos, grobstomos, išvežamos svetimų kariuomenių ir okupantų. Ypač skausmingi buvo Pirmojo pasaulinio karo metai, kai 1914-aisiais per gaisrą sudegė bene svarbiausias Šiaulių istorijos šaltinis – Šiaulių karališkosios ekonomijos archyvas. Vis dėlto Lietuvos archyvuose saugoma nemažai dokumentų, atspindinčių Šiaulių miesto istoriją – šios parodos rengėjai orientavosi į reikšmingiausius ir įdomiausius. Parodos eksponatai atrinkti iš Lietuvos valstybės istorijos, Lietuvos centrinio valstybės, Lietuvos literatūros ir meno, Kauno ir Šiaulių apskričių archyvų bei Šiaulių „Aušros“ muziejaus fondų.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos valstybės istorijos archyve yra išlikęs tik Šiaulių ekonomijos Žagarės-Gruzdžių dalies dvarų fondas. Istorinių žinių apie Šiaulius kaip ekonomijos centrą galima rasti Šiaulių ekonomijos laikytojų Radvilų, Sapiegų, Sobieskių archyvuose, kurie saugomi Lenkijos, Baltarusijos atminties institucijose. Unikalių Šiaulių istorijos šaltinių esama Vokietijos, Lenkijos, Rusijos archyvuose. Jų paieška, tyrimas bei publikavimas yra viena svarbiausių istorikų, muziejininkų, archyvarų veiklos krypčių. Šioje parodoje eksponuojama keletas unikalių Šiaulių istorijos šaltinių kopijų, kurias „Aušros“ muziejus yra gavęs iš užsienio kultūros paveldo institucijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paroda chronologiškai suskirstyta į tris dalis: rodomi Abiejų Tautų Respublikos (1569–1795), carinės Rusijos valdymo metų (1795–1918) ir XX a. Šiaulių istorijos dokumentai, planai, žemėlapiai, atvirukai, fotografijos. Ch. Frenkelio vilos salių interjerai padiktavo ir ne visai tradicinį parodos eksponavimą – pradedama netolima praeitimi ir pamažu keliaujama į beveik aštuonių šimtmečių Šiaulių istoriją. Seniausias Lietuvos archyvų eksponatas – Lietuvos valstybės istorijos archyvo dokumentas – 1681 m. LDK dvaro asesorių teismo sprendimas byloje dėl iždui nesumokėto svaigalų 21600 auksinų mokesčio tarp Upytės pavieto pakamario Andriaus Puzino ir Šiaulių miesto vaito Petro Savickio.

REKLAMA

Parodoje eksponuojamos unikalios Šiaulių miesto savivaldos privilegijų  kopijos iš Lietuvos Metrikos. Tai Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Augusto II  1713 m. Šiauliams išduota privilegija dėl Magdeburgo teisės suteikimo ir 1791 m. Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stanislovo Augusto Poniatovskio suteikta savivaldos privilegija Šiauliams su miesto herbu. Privilegijos originalas kol kas nėra rastas ir kopija iš Lietuvos Metrikos yra vienintelis žinomas šios privilegijos egzempliorius.

REKLAMA

Parodos atidaryme bus rodomi Šiaulių kino kronikos fragmentai  nuo 1928-ųjų metų iki dabartinio miesto gyvenimo, užfiksuoto Lietuvos kino mėgėjų sąjungos narių – šiauliečių Rimanto Vencevičiaus, Algirdo Kulikausko, Ramūno Snarskio filmuose.

Parodą  remia Lietuvos archyvų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

Paroda veiks iki lapkričio 12 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų