• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patyrę Vidurio Azijos keliautojai įspėja: į Turkmėniją nesant būtinybės geriau nekeliauti. Kelionė atsieina brangiai, o turistams yra privalomas asmeninis gidas. Didžiąją dalį šalies sudaro nesibaigianti dykuma, o be Darvazos dujų kraterio ir sostinės Ašchabado – įsimintinesnių objektų nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Išteklių eikvojimas

Šalis didžiuojasi ilgiausia pasaulyje irigacine artilerija – Karakumų kanalu (1370 km.), kurį 1958 m. sukūrė sovietai. Jis sraunius Pamyro ir Amurdajos upės vandenius naudoja medvilnės laukams pietrytinėje šalies dalyje drėkinti.

REKLAMA

Medvilnė auga kaip ant mielių, iš jos gaminami 4 dolerių vertės marškinėliai, tačiau kanalas džiovina Aralo jūrą, didina žemės druskingumą ir griauna žuvininkystę kaimyniniame Uzbekistane ir Kazachstane.

Be to, asmenybės kultą iš savęs sukūręs šalies prezidentas kasa didžiausią Vidurio Azijoje dirbtinį ežerą Karukumų dykumos viduryje. Koks šio 10 milijardų dolerių projekto tikslas – lieka neaišku.

Pigiausias pasaulyje benzinas

Turkmėnija giriasi žemiausiomis pasaulyje benzino kainomis (50 centų už litrą). Turėdama milžiniškus dujų ir naftos rezervus šalies vyriausybė piliečius kas mėnesį apdovanoja kuponais nemokamam 100 litrų benzino. O šie savu ruožtu dujines virykles laiko įjungę 24 val. per parą.

REKLAMA
REKLAMA

Įspūdingiausias Turkmėnijos objektas – Darvazos dujų krateris - atsirado per klaidą. Sovietai 1968 m. ten ieškojo naujų dujų telkinių. Grąžtas atsitiktinai kliudė dujomis pripildytą požeminę ertmę („dujų kišenę“), visa geologų komanda prasmego skradžiai žemę, o dujos tebedega iki šiol. Siurrealistinis dujų Darvazos krateris dažnai vadinamas „vartais į pragarą“.

Nors gręžimo įrangos pėdsakai matomi plika akimi, oficialieji gidai patikins, jog krateris atsirado į žemę trenkus meteoritui.

Prezidento kultas

Pasaulio žiniasklaida visą dėmesį skiria Šiaurės Korėjai lyderiui Kim Čen Irui, tačiau net ir jis nublanksta prieš didybės manijos apsėstą buvusį Turkmėnijos prezidentą Saparmuratą Nijazovą. Šis „Turkmenbaši“ (visų turkmėnų tėvu) pasivadinęs lyderis savo garbei pavadino miestą bei Ašchabade nuliejo 15 m. visada į saulę žiūrinčią auksinę savo skulptūrą. Sausio mėnuo jo garbei buvo pavadintas „Turkmenbaši“, o balandis tapo „Gurbansoltan Eje“ (toks buvo prezidento motinos vardas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per savo valdymo metus Serdaras Saparmuratas Turkmenbaši Didysis (oficialus kreipinys į lyderį – balsas.lt) išleido nesuskaičiuojamą galybę keistų potvarkių – uždraudė ilgus plaukus, video žaidimus, auksinius dantis, operą.

"Man nepatinka matyti savo atvaizdus ir skulptūras gatvėse, tačiau to nori žmonės", - tepasakė.

Sostinę Ašchabadą prezidentas pertvarkė Las Vegaso stiliumi. Gatves prikimšo auksinių statulų, marmurinių aikščių bei įrengė mini Disneilandą. Ašchabade be prašmatnių bulvarų turistus dar gali sudominti aukščiausias pasaulyje flagštokas (vėliavos stiebas – balsas.lt).

REKLAMA

Iki šventumo pakylėta knyga

Saparmuratas taip pat išleido „didingiausią pasaulio knygą“ – „Ruhnamą“, kuri eksponuojama kiekviename prekybos centre, valdiškame pastate ar ligoninėje. Viena jos kopija netgi buvo pasiųsta į kosmosą.

Knyga, kuri buvo išleista tik turkmėnų kalba, pateikia revizionistinę istorijos versiją ir pristato Turkmėniją esant civilizacijos lopšį. Pakartotinis knygos skaitymas praverčia kasdieniniame gyvenime: jos prireikia norint išlaikyti valstybės pagrindų egzaminą ar gauti vairuotojo pažymėjimą. Pasak prezidento, „Ruhnama“ yra šventa knyga, o Koranas – Alacho knyga.

REKLAMA

2006 m. „Turkmenbaši“ mirus nuo širdies priepuolio, prezidento kėdę užėmė nesantuokinis jo sūnus - Gurbangulis Berdimuhamedovas.

Turkmėnija, kaip ir minėta, išlieka vienintelė valstybė pasaulyje įpareigojanti turistus turėti asmeninį gidą. Būkite tikri, kad jis nuo jūsų nesitrauks nė per žingsnį ir dažnai įsikurs gretutiniame viešbučio kambaryje. Liūdna, bet tai byloja, jog režimas bijo savo paties šešėlio.

Šiek tiek praktinės informacijos:

Bilietai į Turkmėniją iš Europos skrendant su „Lufthansa“ ar „Turkmenistan Air“ oro linijomis atsieis mažiausiai 2500 litų.

Už penkių dienų viešnagės asmeninį gidą ir transportavimą reikės pakloti dar bent 1500 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turkmėnijoje derėtų saugotis nehigieniškai ruošiamo maisto ir nebandyti fotografuoti oficialių asmenų ar sargybinių.



Vaizdas į centrinį parką. Turkmėnija išlaiko neutraliteto statusą, kurį pripažįsta Jungtinės Tautos.



Turkmėnų vaišių stalas



Senas turkmėnas prie savo jurtos



Kranu keliamas kupranugaris "skraidančių kupranugurių turguje" Ašchabade.



"Turkmenbaši" rūmai



Vietinis "Disneilandas". Daug žmonių buvo priversti persikelti į antrame plane matomą marmurinių namų kompleksą.



REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų