REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finišo link artėjantis Druskininkų teatro festivalis žiūrovams neduoda nė dienos atokvėpio. Šią savaitę laukia susitikimas su smagiais Keistuolių teatro spektaklio „Mašininkai” veikėjais, ironišku Valentino Masalskio „Pasaulio gerintoju”, alternatyviosios muzikos pionieriais „Pieno lazeriais”. Festivalį vainikuos debiutinio režisierės Ramunės Čekuolytės filmo „Stiklainis uogienės” premjera ir susitikimas su kūrėjais.

REKLAMA
REKLAMA

Šelmiška komedija

Norinčiuosius pasijuokti trečiadienį pakvies giminystės sąsajų su Lietuva turinčio garsaus britų režisieriaus Mike’o Leigh komedija “Vėjavaikė”. Ji supažindina su žodžio kišenėje neieškančia ir optimizmu trykštančia mokytoja, nuo kurios veido niekada nedingsta šypsena. Ši išsiblaškiusi, vieniša moteris trokšta padaryti laimingu visus draugus ir atsitiktinai sutiktus nepažįstamuosius. Už šį vaidmenį Sally Hawkins buvo pripažinta geriausia aktore Berlyno kino festivalyje, o filmas už geriausią scenarijų nominuotas “Oskarui”.

Socialiai aktualus teatras

REKLAMA

Ketvirtadienį Keistuolių teatras pakvies į nuotaikingą Aido Giniočio režisuotą spektaklį “Mašininkai”. Tai pasakojimas apie vyrą ir moterį, kasdien susitinkančius tame pačiame darbe, kuriame monotoniškai taukši rašomosios mašinėlės. Pildant reklaminius atvirukus, kontoroje pro akis prabėga dviejų žmonių gyvenimas, kurį įtaigiai ir jautriai kuria Aldona Vilutytė (nominuota Auksiniam scenos kryžiui už geriausią moters vaidmenį) ir Dalius Skamarakas. Spektaklio pradžioje sutikę jaunus, karštus, ambicingus, iššūkių nevengiančius vyrą ir moterį, išlydime du mielus senukus, skaičiuojančius minutes iki darbo pabaigos. Neatradusius džiaugsmo, bet nepraradusius žmogiškumo.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį pamatysime druskininkiečių mėgstamo aktoriaus ir režisieriaus V.Masalskio spektaklį „Pasaulio gerintojas”, kurį kritikai vadina priešnuodžiu į proto susinaikinimą skubančiai visuomenei. Nuo 1994 metų V.Masalskis sukūrė jau keliolika spektaklių, kurie byloja, jog gyvas teatras gimsta svarstymuose ir didžiulėje įtampoje. Thomo Bernhardo pjesėje „Pasaulio gerintojas“ liečiamos garbėtroškos, pasipūtimo idėjos. Žmogus imasi užduoties, kurios pats negali įvykdyti, todėl ja kankina visus aplinkinius. Spektaklio kulminacija pasiekiama tada, kai pas patį tikriausią ligonį susirenka universitetinė aukštuomenė ir šis nevisprotis tampa visuomenės bukumo herojumi, o kartu ir auka. Apsišaukėliško gyvenimo kūrėjas staiga tampa vienišius matydamas, kad pastarieji dar bukesni nei jis pats.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį teatro scenoje siaus trys ryškiausios aktorės - Nijolė Narmontaitė, Eglė Gabrėnaitė ir Elvyra Piškinaitė. Jaunimo teatro spektaklis „Kapinių klubas” - tai nuoširdi tragikomedija apie meilę, mirtį ir moterų draugystę. Moterys gurkšnoja arbatėlę ir kiekvieną mėnesį eina į kapines aplankyti buvusių vyrų. Vienai ši tradicija yra gyvenimo prasmės, pagarbos ir laimės simbolis. Kitai - savotiškas formalumas. Ji siekia toliau mėgautis gyvenimu, todėl perdėtai rūpinasi savo išvaizda, “padėvėtais skudurėliais” ir aktyviai ieško naujo vyro. O trečiosios širdis tokia didelė, kad joje užtektų vietos ir mirusiam vyrui, ir galbūt naujai meilei. Tose pačiose kapinėse moterys sutinka našlį, šis sudrumsčia visų trijų mintis ir tvirtą draugystę.

REKLAMA

Spektaklyje nuolat skamba sąmojingi ir kandūs dialogai, į kuriuos žiūrovai reaguoja audringai, tapatinasi, juokiasi iš savęs ir atpažįstamų situacijų. Tenka pripažinti, kad „Kapinių klube” kažkas jaudina iš esmės. Gal moteriškas solidarumas?

Muzikos veteranai ir alternatyvininkai

Vakarais po spektaklių publiką linksmins labai gerai žinomų, tačiau ne itin dažnai koncertuojančių grupių - rokerių „Rebelheart” ir alternatyvistų „Pieno lazerių” koncertai.

Grupė “Rebelheart” surengė per 700 koncertų Lietuvoje ir užsienyje, ji kasmet nominuojama muzikiniams apdovanojimams ir tris kartus buvo pripažinta geriausia Lietuvos roko grupe. Savo sėkmės receptu muzikantai vadina neblėstantį entuziazmą ir energiją. Kompanija kažkada su 8 doleriais kišenėje sėdo į autobusiuką ir atsidūrė Berlyne, kuriame viskas prasidėjo ir tęsiasi iki šiol. Šiuo metu grupė įrašinėja naują albumą.

REKLAMA

„Pieno lazeriai“ - grupė, kurią privalo žinoti ir adoruoti visi išsilavinę, bet madingi eurojaunuoliai. Tai energingi elektroniniai ir akustiniai būgnai, lengvai įsimenamos džiazinės melodijos, elementarios sintezatorių linijos, retro muzikos citatos ir pasitaikančios linksmai absurdiškos eilutės. 2004-aisiais grupės daina „Never fall” įtraukta į rinkinį „Female future“. 2005 metais Vokietijos leidybos kompanija „Phazza-a-delic“, leidžianti žymiuosius „De phazz”, išleido pirmąjį grupės albumą „Voyage“. Netrukus jis tapo Metų albumu, o „Pieno lazeriai” - geriausia Metų elektroninės muzikos grupe Lietuvos alternatyviosios muzikos apdovanojimuose. Pernai grupė vėl pripažinta Metų geriausia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuviško filmo premjera

Rugpjūčio 30 dieną Druskininkų teatro festivalį baigs dvejus metus Maskvoje kino mokslus krimtusios režisierės Ramunės Čekuolytės-Che debiutinio filmo „Stiklainis uogienės” premjera. Dar niekur nerodytame lietuviškame filme apie komplikuotus įsimylėjusių, meluojančių ir išdavusių žmonių santykius matome pusamžį vyrą ir dvi jo šeimas. Visiems filmo herojams rūpi atsakymas į gyvenimo užduotą klausimą - kiek svarbi meilė? Pagrindinius vaidmenis atlieka vidurinės kartos aktorė Edita Užaitė ir kino metras Romas Ramanauskas.

REKLAMA

Stilistė, dailininkė, režisierė, reklaminių ir vaizdo klipų kūrėja R.Čekuolytė-Che 2008 metais sėkmingai baigė scenarijaus rašymo specialybę Rusijos kinematografijos institute VGIK. „Stiklainis uogienės” - jos pirmasis pilnametražis vaidybinis filmas, sukurtas minimaliomis lėšomis ir be jokių valstybinių fondų paramos.

Po seanso vyks susitikimas ir pažintis su filmo kūrybine grupe.

Bilietus galite įsigyti pagrindinėje festivalio kasoje (M.K.Čiurlionio g. 80, Druskininkai), visose TIKETOS kasose ir renginių vietose valanda iki jų.

Daugiau informacijos www.dtf.lt

Ada Paukštytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų