REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Uždarosios akcinės bendrovės „Palink-IKI“ profesinės sąjungos nariai rengia piketą prie Vokietijos ambasados. Tuo tarpu profsąjungos nariai ir bendrovės atstovai dialogą tęsia per žinisklaidos priemones.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik pusę UAB „Palink“ bendrovės akcijų valdo Vokietijos koncernas REWE-Beteiligungs-Holding International GmbH, vadinanti save socialiai atsakinga įmone.

REKLAMA

Darbuotojai: „IKI" tik prisidengia krize

„Vokietijos akcininkų „verslo“ planas akivaizdus: naudojantis bendra ekonomine krize susidoroti su profesine sąjunga, sumažinti darbuotojų atlyginimus panaikinant priedus ir didinant darbo valandas. Tuo tarpu yra aišku, kad „krizė“ nepalietė „IKI“ tinklo, nes UAB „Palink-IKI“ giriasi atidariusi dar 3 naujas parduotuves“, - vakar buvo rašoma profesinės sąjungos narių pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

„IKI“ tinklo darbuotojai tikino esą pasipiktinę, kaip IKI sistemoje „vykdomi masiniai atleidimai, gąsdinant ir spaudžiant žmones išeiti savo noru, be jokių kompensacijų“. Ypatingai didelį spaudimą, anot pranešimo, patiria profesinės sąjungos nariai. „Iš darbo dėl dirbtinai sugalvotų priežasčių atleidžiami profsąjungos valdybos nariai“, - teigiama pranešime.

„Nepaisant man mestų kaltinimų, buvau atleista už tai, kad gyniau parduotuvėje dirbusių žmonių teisėtus interesus, pavyzdžiui., gauti priedus prie atlyginimų. Įmonė netoleravo tokio elgesio ir su manimi buvo susidorota. Tačiau mano „kaltė“ buvo ta, kad aš bandžiau skaidriai laikytis darbo apmokėjimo tvarkos, remiantis pačios UAB „Palink“ patvirtintomis motyvacinėmis sistemomis“, - pranešime teigia profsąjungos valdybos narė Irina Judina. Anot pranešimo, ji atleista iš darbo praėjusią savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įteiks peticiją Vokietijos Ambasadoriui

„Planuojame įteikti Vokietijos Ambasadoriui peticiją, kurioje išdėstome, kokiomis sąlygomis gyvena eilinis „IKI“ darbuotojas. Norime, kad kolegos iš Vokietijos sužinotų, kiek Lietuvoje uždirba eilinis kasininkas, o taip pat, kiek kainuoja mėsa, pienas, duona. Manau, kad skaičiai ir ypač proporcijos labai nustebins vokiečius“, - pranešime cituojama kita profsąjungos narė G. Proskurina. 


Vokietijos Ambasadoriui bus įteikta peticija, kurioje bus išdėstyti šie profsąjungos narių reikalavimai akcininkams:

REKLAMA

1.„Skaidriai, remiantis patvirtintomis parduotuvių motyvacinėmis sistemomis, vykdyti darbo apmokėjimą ir gerbti teisėtus darbuotojų lūkesčius gauti priedus, kurie sudaro didelę atlyginimo dalį.

2.Paviešinti įmonės išlaidų „optimizavimo plano" principus, t.y. kiek procentų sumažėjo priedai prie atlyginimų UAB „PALINK“ administracijos nariams ir kiek procentų sumažėjo algos eiliniams darbuotojams, kurie turi maitinti savo šeimas už nepilną tūkstantį litų per mėnesį „ant popieriaus".

3.Sustabdyti ydingą praktiką, kai naujai priimtiems darbuotojams po bandomojo laikotarpio mokami žemesni, nei buvo nustatyta iki šiol, tarifiniai atlyginimai. Priešingu atveju, įmonė turi nustoti viešai meluoti, kad UAB „PALINK“ yra vienintelis tinklas, kuris „nemažina algų".

REKLAMA

4.Įteisinti įmonėje viršvalandinį darbą ir garantuoti viršvalandinio ir naktinio darbo apmokėjimą pagal Darbo kodeksą.

5.Paskelbti, kiek įmonėje šiemet (augant nedarbui šalyje!!!) buvo atleista darbuotojų, įskaitant "savo noru", ir palyginti tuos duomenis su praeitų metų duomenimis".

Ginčijasi per žiniasklaidos priemones


„Iki“ atstovas ryšiams su visuomene Valdas Lopeta vakar išplatino pranešimą, kad profsąjunga, kuri skelbia vienijanti mažiau nei 100 narių, norėdama pelnyti tam tikrų nuolaidų savo nariams, naudojasi įtampomis visuomenėje, kurias sukėlė pasikeitusi ekonominė situacija ir daugumos įmonių pastangos optimizuoti bei efektyvinti veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


„Grasinantį toną profsąjunga pasitelkdavo kas kartą, kai jos nariams būdavo skiriamos nuobaudos už rimtus darbo drausmės pažeidimus. Tačiau „Iki“ visada pabrėžė, jog nenuolaidžiaus profsąjungos spaudimui pro pirštus žiūrėti į netinkamą jai priklausančių darbuotojų pareigų vykdymą. Profsąjungos teiginiai apie priedų panaikinimą, darbo valandų didinimą, masinius atleidimus yra absoliučiai melagingi. „Iki“ per 2009 m. pirmąjį pusmetį atleido dvigubai mažiau darbuotojų, už darbo drausmės pažeidimus - penkis kartus mažiau darbuotojų, nei pernai tuo pačiu metu. Šiais metais visoje mažmeninės prekybos rinkoje prasidėjus atlyginimų mažinimo bumui, UAB „Palink“ darbuotojams algos mažinamos nebuvo. Gerų rezultatų pasiekusių parduotuvių darbuotojams mokamos premijos, taikomos kitos skatinimo priemonės", - teigė V. Lopeta.

REKLAMA


„Taip, patvirtiname, kad „IKI" darbuotojų profesinė sąjunga visomis išgalėmis bando pelnyti nuolaidų savo dabartiniams ir būsimiems nariams, nes būtent „kolektyvinė nauda", „bendras narių interesas" ir yra profesinės sąjungos egzistavimo tikslas, kurio dažnai nesupranta vien tik savo pelnais susidomėję verslininkai. Jie pamiršta, kad jų pelną ir statusą visuomenėje užtikrina sunkų alinantį darbą už mažas algas dirbantys darbuotojai", - šiandien vėl išplatintame pranešime teigia, darbuotojų profesinė sąjunga, norėdama atkreipti visuomenės dėmesį į minėtą vakar įmonės paskelbtą poziciją.

REKLAMA

Profsąjungos teigimu, labiausiai kenčia neorganizuoti, į profesines sąjungas nesusibūrę žmonės, kurie tyliai paklūsta darbdavių savivalei. „Tačiau narystė profesinėje sąjungoje neapsaugo nuo išnaudojimo ir savivalės. Vienintelė apsauga yra visų dirbančiųjų solidarumas", - tikina profsąjungos nariai.

Piketas numatomas šiandien, rugpjūčio 27 dieną, ketvirtadienį, 12 valandą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų