REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį, rugpjūčio 24-ąją, skelbėme, kad akcinė bendrovė TEO LT („Teo LT“) gavo pranešimą apie „TeliaSonera AB“ sprendimą teikti viešą pasiūlymą įsigyti visas išleistas „Teo LT“ akcijas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot investicinio banko „Finasta“ komentaro, siūlymas yra teigiamas, nes parodo, kad įmonės savininkai vertina savo bendrovę 30 proc. brangiau nei rinka. Kita vertus, atsižvelgiant į siūlomą kainą, bendrovės vertės ir EBITDA santykis yra 3,8, kai „Eesti telekom“, kurio akcijas supirkti „TeliaSonera“ taip pat pateikė siūlymą, šis rodiklis yra 5,6.

REKLAMA

Kitaip tariant, nors premija už „Teo LT“ akcijas pagal paskutinę prekybos dienos kainą yra didesnė nei už „Eesti telekom“, pagal santykinius rodiklius „Teo LT“ bendrovę bandoma nupirkti gana pigiai.

„Teo LT“ yra unikali tuo, kad su kitomis bendrovėmis nekonkuruoja mobiliojo ryšio segmente, kuo galima paaiškinti jos santykinį pigumą. Tačiau šiuo metu „Eesti telekom“ ir kitų telekomunikacijos bendrovių pelno mažėjimo tempas yra didesnis būtent dėl šios priežasties, todėl tokio kainų skirtumo neturėtų būti.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 1998 metų „Teo LT“ Lietuvoje investavo beveik 3 mlrd. litų, o visą pelną išmokėdavo dividendais. Tikėtina, kad dėl geografinių ir segmentinių apribojimų investicijos sparčiai neaugs, o tai iš esmės dividendų politikos pakeisti neturėtų. Šiuo metu 35 proc. laisvų akcijų kiekis yra labai patrauklus investuotojui, nes garantuoja pakankamą likvidumą. Jei daugelis investuotojų pasinaudos šiuo siūlymu ir laisvų akcijų liks mažiau nei 20 proc., „Teo LT“ akcijos taps mažiau likvidžios ir tai mažins jų patrauklumą, o jei laisvų akcijų liks mažiau nei 5 proc., atsiras privalomo supirkimo rizika.

Trumpojo laikotarpio investuotojams staigus akcijos kainos šuolis gali būti pretekstas parduoti, o smulkiesiems akcininkams, kuriuos tenkina 8–12 proc. dividendų pajamingumas, laikyti akcijas yra gana patrauklu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų